Denemeler sonuç verdi 53 bahçe birden kuruldu: Üretmek isteyen o köye yerleşiyor Sözcü Gazetesi
Sozcu sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuruda bulunuyor.
“Alternatif Ürün Projesi” kapsamında daha önce 53 dönümlük alanda kurulan çilek bahçelerine, bu yıl 20 dekar daha eklendi. Sorgun Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje, Konya Ovası Projesi (KOP) kapsamında kabul gördü. Proje ile birlikte Sorgun ilçesine bağlı köylerde 20 çiftçiye birer dekarlık alanda yeni çilek bahçeleri kuruldu.
Uzmanlar, çileğin buğday gibi geleneksel ürünlere kıyasla daha kolay yetiştiğini ve daha yüksek gelir sağladığını vurguluyor.
Büyükşehirden Köye Dönüş: Akyol Ailesinin Organik Çilek HikâyesiYozgat’ın Bahadın Beldesi'nde çilek üretimine başlayanlardan biri de Gül ve Gökhan Akyol çifti. Ankara’da özel bir şirkette yönetici olarak çalışan Gül Akyol, Kovid-19 salgını sürecinde ailesiyle birlikte köylerine dönerek yeni bir yaşam kurdu.
Akyol çifti, önce domates gibi klasik sebzelerle organik tarıma adım attı. Son iki yıldır ise çilek üretimine yöneldi. Geçen yıl bir dönümlük alanda başladıkları çilek üretimini, bu yıl KOP desteğiyle 2 dönüme çıkardılar. Bahadın Belediye Başkanı Sami Eroğlu’nun tahsis ettiği araziyle birlikte üretim kapasitelerini artırdılar.

Gün boyu çileklerin bakımını yaptığını söyleyen Gül Akyol, hasat dönemine kısa bir süre kaldığını belirtti. Projeden aldıkları destekle maliyetin bir kısmını karşılayabildiklerini dile getiren Akyol, şunları kaydetti:
“5 yıldır Bahadın’da yaşıyorum. Önce domates ve benzeri ürünler ektik. Geçen yıl bir dönüm çilekle başladık, bu yıl 2 dönüm daha ekledik. KOP desteğiyle fide, gübre, maç teli ve damla sulama boruları aldık. Destek önemli ama maliyetler hâlâ çok yüksek. Geri dönüş için yaklaşık bir ay bekleyeceğiz.”


