Depremde 96 kişiye mezar olmuştu! Mühendisten skandal savunma: 1 2 katı gezeriz, diğer katlara çıkmayız
Halktv sayfasından alınan verilere göre, SonTurkHaber.com bilgi veriyor.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde, Adana’nın Çukurova ilçesinde Güzelyalı Mahallesi'nde bulunan 14 katlı Hasan Alpargün Apartmanı yıkıldı. Binadaki 96 kişi yaşamını yitirirken 1 kişi yaralandı. Adana 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 27 Eylül 2024 tarihinde görülen karar duruşmasında apartmanın yapı müteahhidi ve teknik uygulama sorumlusu Hasan Alpargün’e "olası kastla birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 62 kez müebbet ve 865 yıl hapis cezası verilmesine hükmedildi.
Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, Alpargün Apartmanı'nın yıkımında sorumlulukları bulunduğu gerekçesiyle dönemin kamu görevlilerine de dava açarken Seyhan Belediyesi’nde görev yapan eski İman Müdürü Alim Erdoğan, eski İmar Müdür Yardımcısı Sitare Koçoğlu, eski Harita Şube Şefi Gökalp Çubukçu, inşaat mühendisi Ferhat Yağ, eski görevli mimar Sevda Canpolat, eski görevli makine mühendisi İmran Arısoy ve dönemin İskan Komisyonu üyesi Can Mustafa Eren hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istendi.

Adana 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, depremde yakınlarını kaybedenler, sanıklar ve taraf avukatları katılırken sanık Alim Erdoğan, yaptığı savunmada imarla ilgili süreci anlatarak sorumluluğun İmar ve İskan Müdürlüğü'ne ait olmadığı iddia etti. Aynı zamanda iskan belgelerinde yer alan imzanın kendisine ait olmadığını ileri sürdü.
Müşteki avukatlarından Baran Taygun Metin'in, "Evrakları inceliyor muydunuz?” sorusunu yanıtlayan Erdoğan, "Tüm evrakları kapsamlı şekilde incelemem mümkün değildi. O yıllarda yılda yaklaşık 900 ruhsat veriliyordu" sözlerini sarf etti. Müşteki avukatlarından Sergen Nisanoğlu'nun,kendisine yönelttiği "İmar veya Fen İşleri çalışanları inşaat devam ederken de kontroller yapar mı?" sorusuna ise “Evet, ara ara gidilip kontroller yapılır” cevabını verdi.

Sanık inşaat mühendisi Ferhat Yağ ise yaptığı savunmada binaya sadece iskan vermek amacıyla gittiğini kaydederek inşaatın önceki aşamalarından sorumlu olmadığını iletti. Yağ, savunmasında "15 katlı bir bina için genellikle 1-2 katı gezeriz, uygun bulursak diğer katlara çıkmayız" ifadelerini kullandı. Diğer sanıklar da üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmedi.
Müşteki vekilleri, dönemin İmar Müdürü Alim Erdoğan ile inşaat mühendisi Ferhat Yağ'ın tutuklanmasını, diğer sanıklar hakkında ise adli kontrol tedbiri uygulanmasını talep etti. Savcı, mütalaasında sanıklar hakkında yurt dışı çıkış yasağı şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanmasını ve dosyanın, 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen sanık müteahhit Hasan Alpargün'e ilişkin dosya ile birleştirilmesini istedi.

Sanıklar ve vekilleri yeniden bilirkişi raporu alınmasını ve tutuklama taleplerinin reddini talep ederken mahkeme heyeti, sanıklar Alim Erdoğan, Sitare Koçoğlu, Ferhat Yağ ve Sevda Canpolat hakkında yurt dışına çıkış yasağı şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanmasına hükmetti. Duruşma 31 Ekim’e ertelendi.
Hatay’da ilk kez bir bürokrat, deprem şüphelisi oldu
Ege'deki 6'lık deprem sonrasında uzmanlardan ilk açıklamalar geldi


