Derin denizlere Türk imzası
SonTurkHaber.com, Sabah kaynağından alınan verilere dayanarak duyuru yapıyor.
Türkiye, 2016'da başladığı milli enerji yolculuğunda yeni bir adım daha attı. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), birbiriyle aynı özelliklere sahip ikiz gemileri satın alarak, Mavi Vatan'daki gücünü artırdı. Filoya katılan 7'nci nesil gemilerle derin denizlerde Türk imzası belirginleşecek. Derin deniz sondaj gemilerinden ilki 2 ay sonra Türkiye'de olacak. Akreditasyon ve sertifikasyon süreçlerinin ardından gemilerden biri Ocak 2026'da, diğeri ise şubatta göreve hazır hale gelecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Bu yeni takviyelerle, Türkiye olarak dünyanın en modern ilk 4 enerji filosu arasındaki yerimizi alıyoruz" dedi.

YEDİNCİ NESİL GEMİLER
Henüz isimleri belirlenmeyen, 228 metre uzunlukta ve 42 metre genişliğindeki gemiler, satış sözleşmesinin imzalanmasının ardından Türkiye Petrolleri'ne devredildi. Derin denizde 12 bin metreye kadar sondaj yapabilen gemilerde helikopter pisti bulunuyor ve 200 personele yaşam alanı sunuyor. İnşası geçen yıl Güney Kore'de tamamlanan gemiler, yüksek kapasiteli 7'nci nesil gemi olarak adlandırılıyor. Ağır bakımları tamamlanan gemilerin 2029'a kadar kesintisiz operasyon yürütme kabiliyeti bulunuyor. Gemilerin seçimi aşamasında sondaj masaları, makine daireleri, köprü üstündeki ve güvertedeki kritik ekipmanları incelenirken sondaj, gemi ve su altı sistemlerine yönelik çeşitli fonksiyon testleri ve güncel durum analizleri yapıldı. Zaman tasarrufu, operasyonel esneklik ve maliyet avantajı gibi kriterlere bakıldı.

SESSİZ DEVRİMİ BERAT ALBAYRAK BAŞLATTI
Türkiye'de gaz keşiflerinden uluslararası sularda petrol aramaya kadar enerjide bağımsızlığın yolunu açan sessiz devrim süreci Berat Albayrak'ın bakanlığı döneminde çizilen stratejiyle başlamıştı. Türkiye, Berat Albayrak'ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olduğu dönemde 'Milli Enerji ve Maden Politikası'yla yeni bir stratejik vizyon ortaya koymuştu. O dönemde hızlı bir şekilde sondaj gemilerinin Türkiye'ye kazandırılması ve bu gemilerin arama faaliyetlerine başlaması noktasında çalışmalar gerçekleştirilmişti. İlk olarak 2017 yılında Fatih Sondaj Gemisi envantere alınmıştı. Bu vizyonla, Türkiye, enerjide bağımsızlık fitilini ateşlemişti.
MAVİ VATAN'DAKİ GÜCÜMÜZ ARTIYOR
ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Filomuz büyüyor, mavi vatandaki gücümüz artıyor. İkiz özelliklere sahip, yüksek teknolojiyle donatılmış iki yeni nesil derin deniz sondaj gemisini enerji filomuza katıyoruz. Bu önemli adımla derin denizlerdeki varlığımızı daha da güçlendiriyor, keşif ve üretim kapasitemizi genişletiyoruz; Karadeniz ve ötesi için yeni ufuklar açıyoruz. Bu yeni takviyelerle Türkiye olarak dünyanın en modern ilk enerji filosu arasındaki yerimizi alıyoruz. Filomuz artık sadece sayıca değil, teknoloji, kapasite ve operasyonel etkinlik açısından da dünya çapında bir seviyeye ulaştı" dedi.
EN MODERN FİLO
Yeni alınan gemilerle, Türkiye dünyanın en modern ilk 4 enerjif ilosu arasına katılıyor. İkiz gemiler alınmadan önce Türkiye, en büyük 5'inci enerji filosuna sahipti. Enerji filosunda bulunan Fatih, Yavuz, Kanuni ve Abdülhamid Han derin deniz sondaj gemileri, aktif olarak Karadeniz'de Sakarya Gaz Sahası'nda kullanılıyor. Somali'deki ilk kıtalararası görevini tamamlayarak Mavi Vatan'a dönen Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi yeni görevine Filyos'ta hazırlanırken Barbaros Hayrettin Paşa Sismik Araştırma Gemisi de Karadeniz'de görev yapıyor. Enerji filosunda 11 destek ve bir inşaat gemisi ile yüzer üretim platformu da bulunuyor.


