Karadağ’ın göz bebeği projeye Türk imzası
Hurriyet sayfasından alınan verilere göre, SonTurkHaber.com bilgi veriyor.
TAM da adı gibi. Bulut-ların çöktüğü dağlar kapkaranlık zirveleriyle tüm endamlarıyla kilometrelerce uzanıyor. Karaoğlu Peyzaj’ın davetlisi olarak Karadağ’dayız. Zamanın durduğu bir ülke desek yanlış olmaz. Bakir yeşil kıyıları, berrak denizi, tarihi kentleriyle Karadağ, hem gelişmeye hem de yoğun bir biçimde Avrupa Birliği’ne katılmaya çalışıyor. Ülke son dönemde yapılan lüks projeler ile turizmde iddialı konuma gelmek için de çaba gösteriyor. Bu projelerden biri de Azeri Azmont Investments’ın Karadağ’da yaptığı 1 milyar Euro’luk Portonovi. Bu etkileyici projenin peyzajını ise Türk firması Karaoğlu Peyzaj üstlendi.
Zorlu Center, Kanyon, Peninsula Otel, Çanakkale Köprüsü, Four Seasons Sultanahmet gibi peyzaj çalışmalarıyla ünlü projelere imza atan Karaoğlu Peyzaj, Karadağ’ın Adriyatik kıyısındaki Herceg Novi bölgesinde yer alan Portonovi Resort’ün peyzaj uygulamalarına imza atmış durumda. 30 yıllık tecrübesiyle Türkiye’den çıkarak dört kıtada ve yaklaşık 10 ülkede proje gerçekleştiren Karaoğlu Peyzaj’ın Yönetim Kurulu Başkanı Nesrin Karaoğlu Otuzoğlu, “AVM’ler, otoyollar, hastaneler, oteller gibi aklınıza gelebilecek birçok sektöre hizmet veriyoruz. Bugüne kadar 2 bin kilometre otoyola peyzaj çalışması yaptık. Hızla betonlaşan dünyada doğayı yeniden yaşanabilir kılmak için çalışıyoruz. Amacımız tüm canlılar için sürdürülebilir yaşam alanları oluşturmak. Ayrıca peyzaj bakım ve sürdürülebilir peyzaj uygulamaları yapıyoruz” dedi.
Karadağ’daki projeleri hakkında bilgi veren Otuzoğlu, “Portonovi Resort, 138 bin metrekarelik toplam proje alanının 55 bin metrekarelik alanda gerçekleştirilen peyzaj uygulamaları şirketin imza projelerinden biri oldu” dedi. Otuzoğlu, Türkiye’den sadece hizmet ve bitki değil, aynı zamanda mühendislik gücü ve vizyon da ihraç ettiklerinin altını çizerek, “Böyle bir projenin benzer ölçekte Türkiye’de uygulanması; yerel tedarik zincirlerinin güçlenmesi, çevreyle uyumlu yaşam alanlarının yaygınlaşması, istihdama ve Türkiye’nin turizm ve yatırım potansiyeline katkı sağlanmasına önemli destek sağlayacaktır” dedi.
BALKANLAR’A REFERANS
Bu projenin balkanlarda kendilerine referans olduğunu ifade eden Yasin Otuzoğlu, şirketin yurtdışındaki projelerine dair açıklamalarda bulundu. Şirketin daha önce Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te Intercontinental Oteli ve ofis alanlarını kapsayan karma kullanımlı bir projeyi başarıyla tamamladığını belirten Otuzoğlu, Irak’ta bir proje üzerine çalıştıklarını kaydetti. Otuzoğlu, “Rusya’da bir otoyol projesinde görev aldık, Bulgaristan’da ise Sofya-Lyon otoyol projesine katkı sağladık. Ayrıca Etiyopya’da yürütülen demiryolu projesinde de yer aldık. Bu çeşitlilik, bize uluslararası alanda çok değerli bir tecrübe kazandırdı” ifadelerini kullandı.
SÜRDÜRÜLEBİLİR PROJELER İÇİN ÇALIŞIYOR
400 kişilik multidisipliner kadrosuyla faaliyet gösteren Karaoğlu Peyzaj, yapı ve bitkisel peyzaj uygulamalarının yanı sıra sürdürülebilir çevre tasarımları da gerçekleştiriyor. Şirketin merkez ofisleri Ankara ve İstanbul’da bulunurken, Haziran 2025 itibarıyla Bodrum’da da bir şubesi açacak. Karaoğlu Peyzaj, geleceğe yönelik hedefini ‘en iyi müşteri ve çalışan deneyimini sunan global peyzaj firması olmak’ olarak tanımlıyor.
80 TIR BİTKİ TÜRKİYE’DEN
Karaoğlu Peyzaj’ın kurucu ortaklarından Mehmet Karaoğlu ise, projede sürdürülebilir ve estetik çözümler sunduklarını belirtti. 60 çalışanla iki yıl bu projeye hizmet verdiklerini ifade eden Karaoğlu, şöyle konuştu: “138 bin metrekarelik toplam proje alanının büyük bir bölümünde kapsamlı yapısal ve bitkisel peyzaj çözümleri üretilen ve sürdürülebilir uygulamalar gerçekleştirilen proje kapsamında, Karaoğlu Peyzaj’ın İstanbul, Ankara ve Sakarya’daki fidanlıklarında yetiştirilen ve yanı sıra İtalya, İspanya, Sırbistan gibi geniş bir coğrafyadan özel olarak getirilen bitkiler ve yapısal malzemeler, 80 TIR’lık bir sevkiyatla bölgeye ulaştırıldı.”
Yönetim Kurulu Üyesi Yasin Otuzoğlu ise yeşil çatı uygulamaları, akıllı sulama sistemleri ve yerel flora ile uyumlu bitkilendirme çalışmalarıyla projeye sürdürülebilirlik vizyonu kazandırdıklarını ifade etti. Otuzoğlu, projeyle birlikte bölgedeki emlak değerinde yüzde 12’lik bir artış yaşandığını vurgularken hem yerel ekonomiye hem istihdama katkı sağladıklarını belirtti.


