Dolar yarın açıklanacak enflasyon öncesi yatay seyrediyor
SonTurkHaber.com, Haber Global kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi paylaşıyor.
Dolar/TL kuru, CHP kurultay davasının Eylül ayına ötelenmesi ve TCMB'nin temmuz ayından itibaren faiz indirimlerine başlayacağı beklentileriyle gerilemeye devam ediyor. 30 Haziran'da 39,91 TL olan dolar/TL kuru bugüne 39,83 TL'den başladı. Euro ise 47,13 TL'den başladı.
Dolar, küresel para birimleri karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Dolar yılbaşından bu yana küresel para birimleri karşısında yüzde 10 değer kaybetti. Bu 1973'ten beri en kötü ilk 6 aynı yaşadığını gösteriyor. Doların değer kaybetmesinde Trump yönetiminin faiz indirim baskısının yanı sıra tarifelerin ABD'ye yönelik yarattığı güvensizlikten kaynaklanıyor.
Trump yönetiminin, Fed'e yönelik faiz indirim baskıları sürüyor. Dün Fed Başkanı Powell'ın halefini aramaya başladıklarını söyleyen ABD Hazine Bakanı Scott Bessent "Fed eylül ayında faizleri indirebilir" açıklamasını yaptı. Trump ise Powell'ın yerine 2-3 aday olduğunu söyledi.
Powell, dün yaptığı bir konuşmada tarifelerin enflasyona etkisinin yaz aylarında görüleceğini söyledi.
Trump yönetiminin düşük faiz yanlısı olması doların değerini küresel para birimleri karşısında düşürüyor. Dolar Endeksi yılbaşından bugüne 109,90'dan 96,407'e düştü. ABD'de politika faizinin düşmesi dolar ile borçlanmayı ucuzlatacağı için dolaşımdaki doların artması demek. Bu da dolar bolluğuyla cazibesini kaybetmesi demek.
İçerde ise piyasalar yarın açıklanacak kritik haziran ayı enflasyonuna kilitlendi. Piyasanın beklentisi enflasyonun aylık bazda yüzde 1,53 düzeyinde gerçekleşmesi. Yıllık enflasyonun ise yüzde 35,26'ya gerilemesi bekleniyor. Öncü gösterge niteliğindeki İstanbul enflasyonu ise haziran ayında fiyatlar aylık yüzde 1,77 artış gösterdi. Yıllık enflasyon ise yüzde 44,38'e indi.
TCMB, geçtiğimiz günlerde yayınladığı PPK özetinde haziran ayında fiyatların gerilemeye devam ettiğinin görüldüğünü ve yavaşlayan talebin de buna katkıda bulunduğunu ifade etmişti.
Enflasyona etkisinin konut harcamaları içinde önemli payı olan doğal gaza konutlarda yüzde 24,6, sanayiciler için ise yüzde 7,8 zam geldi.


