‘Dönüşümün merkezinde kadınlar olacak’
SonTurkHaber.com, Hurriyet kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi paylaşıyor.
Aslında maden yüksek mühendisiymiş. Gri takım elbisesi içinde sahneye çıktı ve salonu dolduran kadınlara kendini tanıttı: Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Deneyleme Yöneticisi Ceyda Alpay’la tanıştık bu sayede.
“Deneyleme” Türkiye’deki unvanlarda çok rastladığımız bir kelime değil. ‘Deneyleme yöneticisi’ salondaki birçok insan gibi bana da ilginç geldi. Ceyda Alpay, UNDP ve Boyner Grup ortaklığında ikinci dönemini tamamlayan ‘SheLab’ programına katılan genç kadınlara ufuk açıcı bir konuşma yaptı. Mühendisken yolunun UNDP’ye çıktığını anlattı ve salondakilere “Kendinize ‘Benim yolum nasıl olacak’ diye sorun” dedi.
Her soru hemen yanıtını bulmaz elbette, Ceyda Alpay’ın dediğini yapıp kendine yolunun nereye çıkacağını soran her zihinde film hemen netleşmeyecektir. SheLab’ın ilham verici konuşma serisi SheTalks’un da amacı bu. İlk buluşmada sahneye çıkan Boyner Grup Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner de tam bunu söyledi: “Yolumuz uzun. Birlikte yürüyeceğiz. Sürdürülebilirlik ilkelerini odağına alan kadın liderler olmak cesaret ister.”
‘BİRBİRİNİN YOLUNU AÇAN KADINLAR’
Ümit Boyner genç kadınlara moral de verdi. “1985’te iş hayatına girdiğimde en çok aradığım şey kendim gibi kadınları etrafımda görmek, onlardan ilham alabilmekti. Ben bankacılıkta başladım. Şimdi Boyner Grup’ta icra kurulumuzun yüzde 60’ı kadın” dedi. Ve ekledi: “Kadınlar birbirlerinin yolunu açtıkça güçleniyorlar. SheLab’i hayata geçirirken amacımız, genç kadınların sürdürülebilir kalkınma alanında güçlenmelerine, liderlik yetkinliklerini geliştirmelerine ve toplumsal dönüşümün aktif aktörleri olmalarına destek vermekti. Bugün SheTalks serisiyle bu vizyonu bir adım daha ileriye taşıyoruz. Farklı kuşaklardan kadınların buluştuğu, deneyimlerini paylaştığı ve birbirinden güç aldığı bir ilham alanı oluşturmak istedik. Çünkü biliyoruz ki ilham bulaşıcıdır. Kadınların karar alma süreçlerinde daha güçlü varlık göstermeleri için birbirimize omuz vermemiz, birbirimizin yolunu açmamız gerekiyor. Dünya hızla dönüşüyor, krizler derinleşiyor. Genç kadınlar bu dönüşümün merkezinde olmalı, bu değişimi başlatan liderler olmalı. Bu yüzden geleceği izlemektense inşa etmek isteyen gençlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.”
UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Monica Merino, oyuncu Merve Dizdar ve Milli Yüzücü Aysu Türkoğlu da ilk SheTalks’un konuşmacıları arasındaydılar.
EĞİTİMLİ GENÇ İŞSİZLİĞİNE ‘EŞİT FIRSAT’LA ÇARE BULUYOR
ESAS Sosyal’i bilen bilir. ESAS Holding’in sosyal fayda odaklı yatırım birimi olarak faaliyet gösteriyor. İlk günden bu yana projelerini akından izliyorum çünkü önemli bir soruna odaklanmış durumdalar; eğitimli gençlerin işsizliği. Şevket Sabancı Vizyonuyla İlk Fırsat, Hayırlı Sabancı Desteğiyle İngilizce Fırsatım ve Mezun Programları’nı yürütüyorlar.
Geçtiğimiz günlerde Esas Sosyal’in 10’uncu yılı nedeniyle bir toplantı düzenlendi. Amaçlarını şöyle özetliyorlar; işverenlerce daha az tercih edilen devlet üniversitelerinden mezun gençlerin; iş hayatına daha özgüvenli, donanımlı ve sorumluluk sahibi bireyler olarak adım atmalarını sağlamak.
60 DESTEKÇİ
ESAS Yönetim Kurulu Başkan Vekili Emine Sabancı Kamışlı yürütülen projelerin etkisi konusunda net. Toplantıda “Kurulduğumuz ilk günden bu yana gençleri, istihdamda fırsat eşitliği ile buluşturmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Esas Sosyal ekosisteminde kan bağı ile değil akıl bağı ile bağlıyız. Bugüne kadar 60 kurumsal destekçi ve 50 STK’yı eğitimli genç işsizliği çerçevesinde bir araya getirdik. Kurumsal destekçilerin, katılımcıların, mentorların, mezunların, STK yöneticilerinin, İK profesyonellerinin ve eğitmenlerin de yer aldığı 5 binden fazla kişinin bulunduğu bir ekosistemimiz var” dedi.
Esas Sosyal, daha az tercih edilen üniversitelerin mezunlarını seçiyor, eğitiyor ve sivil toplum kuruluşlarında, programı destekleyen şirketlerde stajyer ve arkasından da istihdam olarak sisteme dahil ediyor. Kamışlı, 10 yılda gelinen noktayı şöyle özetledi: “Ekosistemimizden aldığımız güçle Türkiye’nin 81 ilinden 99 farklı üniversiteden 2 bin genci fırsat eşitliği ile buluşturduk. Programlarımıza katılan gençlerin yüzde 72’sini kadınlar oluşturuyor.”


