Dünyadaki en izole yaşam yeri: Ulaşması günler sürüyor Sözcü Gazetesi
Sozcu sayfasından alınan verilere göre, SonTurkHaber.com bilgi veriyor.
Birleşik Krallık'a bağlı olmasına rağmen Britanya'ya yaklaşık 6000 mil uzaklıkta yer alan Tristan da Cunha, dünyadaki en izole yerleşimlerden biri olarak biliniyor. Güney Atlantik Okyanusu'nda, Güney Afrika’ya daha yakın konumda bulunan bu volkanik ada, yaklaşık 200 kişilik bir nüfusa ev sahipliği yapıyor.
Saint Helena ve Ascension adalarıyla birlikte Britanya Denizaşırı Toprakları arasında yer alan Tristan da Cunha'da yalnızca bir yerleşim yeri bulunuyor, Yedi Denizlerin Edinburgh’u. Bu küçük yerleşim, dünyanın en izole kasabası olarak biliniyor. Adaya ulaşım ise kolay değil, ziyaretçiler ancak altı günlük zorlu bir gemi yolculuğu ile bu ıssız cennete ulaşabiliyor.
TARİHİ DERİNLİKLERAda, 1506 yılında Portekizli kaşif Tristão da Cunha tarafından keşfedildi ve onun adını taşıyor. Zaman içinde Hollandalı ve Fransız kaşiflerin uğrak noktası olan takımadalar, 19. yüzyılda Amerikan balina avcılarının dikkatini çekti. 1816'da ise İngilizler, Napolyon’un Saint Helena'dan kaçabileceği ihtimaline karşı adanın kontrolünü ele geçirdi.
Tristan da Cunha halkı geçimini balıkçılık ve çiftçilikle sağlıyor. Ana gelir kaynakları arasında, ihracatı yapılan Tristan kaya ıstakozu öne çıkıyor. Adada gazete yok, haberleşme daha çok “sözlü” yollardan ilerliyor.
Tristan da Cunha’da iki kilise, bir sağlık tesisi, birkaç doktor ve bir diş hekimi bulunuyor. Uzman sağlık çalışanları ise adaya yalnızca sınırlı sürelerle geliyor. Adada afet risklerine karşı da planlamalar yapılmış. Acil bir durumda gong çalınarak halk bilgilendiriliyor ve her ailenin acil durum prosedürleri bulunuyor.


