Dünyanın ilk roket fırlatabilen robot köpeği Koz CNN TÜRK te
Hurriyet sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuruda bulunuyor.
Roketsan tarafından geliştirilen ve dünyanın roket atabilen ilk robot köpeği olma özelliğini taşıyan 'Koz', İstanbul Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF)'te görücüye çıktıktan sonra CNN TÜRK stüdyolarına konuk oldu.
KOZ'UN YETENEKLERİ VE ÖZELLİKLERİ
Roketsan Yenilikçi Sistem Direktörü Dr. Emel Mahmutyazıcıoğlu, Fulya Öztürk'ün sunduğu Akıl Çemberi programında Koz'un özelliklerini detaylandırdı.
Koz'un üzerinde dört adet Mete füzesi bulunduğunu belirten Mahmutyazıcıoğlu, şu bilgileri verdi:
Mete füzesi, dünya genelinde iddialı, güdümlü ve arayıcı başlıklı en küçük çapa sahip füzelerden biri olarak öne çıkıyor. Bu sayede, anti-personel veya hafif zırhlı araçlar gibi noktasal hedeflere hassas vuruşlar yapılabiliyor. Füze, işaretlenmiş hedefe kendi güdümüyle ilerleyerek lazer yansımasını hedef alıp doğrudan vurma kabiliyetine sahip. İçinde parçacık etkili harp başlığı bulunan Mete füzesi, oldukça minyatür yapısıyla çeşitli platformlara entegre edilebilirken, zorlu arazi koşullarında da kullanılabiliyor.
Koz, zorlu arazi şartlarında drone'lar yerine askerlere büyük kolaylık sağlıyor. Askerlerin heybelerinde taşıyabileceği bu robot, tripodla birlikte atış yapma imkanı sunuyor. Cihazın yerleştirildiği yerden etrafı görüntüleme sistemiyle izlenerek hedefler işaretlenebiliyor ve atış yapılabiliyor. Köpeğin üzerinde standart olarak beş kamera bulunmakla birlikte, gece ve gündüz görüşü için elektro-optik ve termal kameralar da eklenebiliyor.
TAMAMEN YERLİ ÜRETİM
Koz, ileri mühendislik tasarımıyla sadece dikkat çekici bir görünüm sunmakla kalmıyor, aynı zamanda taarruz, keşif ve özel görevler için aktif olarak kullanılabilecek bir sistem olarak öne çıkıyor. Üzerine entegre edilen dört güdümlü mühimmat taşıma kapasitesi, savaş alanındaki etkinliğini artırırken, otonom ve uzaktan kumandalı kullanım modları operatörlere esneklik sağlıyor.
ROKETSAN'ın Lazer Güdümlü Mini Füze Sistemi METE'yi mühimmat olarak kullanan Koz, 1.000 metre ila 1.250 metre arasında bir menzil sunuyor. Bu mühimmat daha önce dronlarda, insansız kara araçlarında ve deniz araçlarında da kullanılmıştı. ROKETSAN Koz, zorlu arazilerde dengeli hareket kabiliyetiyle dikkat çekerken, aynı zamanda 2,5 saate kadar kesintisiz görev süresi sunuyor. Robot köpeğin tamamen yerli üretim olduğu da vurgulandı.
ROKETSAN KOZ'UN BAŞLICA ÖZELLİKLERİ:
4 güdümlü mühimmat taşıma kapasitesi
2.5 saate kadar kesintisiz görev süresi
Otonom ve uzaktan kumandalı modlar
Dengeli, zorlu arazi kabiliyeti
Taarruz, keşif ve özel görev desteği


