Ekonomistlerden ilk faiz yorumu: Enflasyonu gösterdi indirimi beklemeyin dedi
Halktv sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuru yapıyor.
TCMB, temmuz ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını gerçekleştirdi. Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı.
TCMB yılın beşinci faiz kararında, faizi 46'dan 43'e düşürdü.
Politika faizini (bir hafta vadeli repo ihale faizi) 300 baz puan indirerek yüzde 43 seviyesine çekti. Ekonomistler, Merkez Bankası'nın faizi 250 baz puan indirmesini bekliyorlardı.
İndirim kararına ilişkin PPK metninde aylık enflasyon ifadesi dikkat çekti:
" Öncü veriler temmuz ayında aylık enflasyonun aya özgü unsurlarla geçici olarak artacağına işaret etmektedir. Yakın döneme ilişkin veriler, talep koşullarının dezenflasyonist etkisinin arttığını göstermektedir. Jeopolitik gelişmelerin ve küresel ticarette artan korumacılığın dezenflasyon sürecine olası etkileri yakından takip edilmektedir. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam etmektedir."
Metindeki enflasyon vurgusu ekonomistlerin gözünden kaçmadı. Beklenenin üzerinde (Yüzde 43,5 bekleniyordu) bir indirimin yapılmasının yanı sıra enflasyona işaret edilmesi de değerlendirildi.
Dr. Burcu Aydın "Merkez Bankasından ileriye dönük yönlendirme" diyerek metinden şu kısmı paylaştı:
"Kurul politika faizine ilişkin atılacak adımları enflasyon gerçekleşmelerini, ana eğilimini ve beklentilerini göz önünde bulundurarak öngörülen dezenflasyonun gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirleyecektir. Adımların büyüklüğü, enflasyon görünümü odaklı, toplantı bazlı ve ihtiyatlı bir yaklaşımla gözden geçirilecektir."
Aydın şöyle dedi:
"Türkçe meali: Enflasyondaki ataleti kıramazsak 2026'da faiz indirimi beklemeyin."
Eski Hazine Müsteşarı Ekonomist Mahfi Eğilmez'in yorumu “TCMB faizi 3 puan indirdi. Böylece yeni politika faizi %43'e, gecelik borç verme faizi %46'ya inmiş oldu" şeklinde oldu.
"DEMEK Kİ GÖRMEDİĞİM BİR ŞEYİ GÖRÜYORLAR"Ekonomim'in derlediğine göre, Merkez Bankası Eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara da şu değerlendirmede bulundu:
“Merkez Bankası 250 baz puan beklentimin üzerine çıkarak 300 baz puan indirdi. Demek ki benim görmediğim bir şeyi görüyorlar. Hayırlı olsun"
FAİZ İNDİRİMİ DEVAM AMA MİKTARI TOPLANTI BAZLI
Prof. Dr. Serap Durusoy da faiz kararını şu ifadelerle değerlendirdi:
"Metinde parasal aktarım mekanizması ilave makro ihtiyati adımlarla desteklenecek ifadesi kredilere ilişkin büyük bir adımın gelmeyeceğini gösteriyor. Yani kredi büyümesi kontrollü olacak.
TCMB'nin adımların büyüklüğü ifadesi yani (faiz indiriminin devam edeceği) ama miktarının toplantı bazlı belirleneceği ifadesi önemli. TCMB'nin enflasyonla mücadelesini zorlaştıran temel nedenler enflasyondaki ataletin kırılamaması, enflasyon beklentilerindeki ayrışma ve mali disiplinde uyum sağlanamaması etkili.
Adımların büyüklüğünün toplantı bazlı olacağı demek faiz indiriminin otomatik gerçekleşeceği anlamına gelmez.
Aylık enflasyon burada belirleyici olacak. Metinde parasal aktarım mekanizması ilave makro ihtiyati adımlarla desteklenecek ifadesi kredilere ilişkin büyük bir adımın gelmeyeceğini gösteriyor. Yani kredi büyümesi kontrollü olacak."
350 BAZ PUANLIK İNDİRİM BEKLENTİSİProf. Dr. Erhan Aslanoğlu da sosyal medya hesabından şu yorumu yaptı:
"Politika faizi üretime, makro ihtiyati politikalar tüketime mesaj olabilir. Yıl sonu enflasyonunun %30, politika faizinin %35 civarında olacağı yönünde genel bir beklenti var.
Fiyatlara girmeye başlayan bu ana beklenti değişmedikçe yarın ve sonrasında yapılacak toplantı kararlarının beklentilerden 50-100 baz puan farklı olmasının etkisi sınırlı olacaktır.
İlk adım sonraki adımlardan güçlü olabilir. Ağırlıklı beklentimiz politika faizinin 350 baz puan ineceği yönünde."
E507 hesabından yapılan paylaşımda ise şunlar kaydedildi:
"Politika faizi %3 indi = %43,00 Koridor genişliği korundu. Özet: "Temmuz TÜFE yüksek gelecek biliyoruz. Bu durum geçici. İndirimlere devam edebiliriz ama hızını, talep ve enflasyon şartları belirleyecek. Reel faizi fazla düşürmeyeceğiz"
"FAİZİ YÜKSEK TUTAN ENFLASYON BAŞARISIZLIĞI"Faizin yüksek oluşunu enflasyondaki başarısızılık olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ensar Yılmaz, şu değerlendirmede bulundu:
"Politika faiz oranı
i.her hızlı inişin sert çıkışı olmuş
ii.faizi yüksek tutan enfl. başarısızlığı
iii.uzun süre adı ile müsemma "politika" değişkeniydi, şimdi biraz daha afilli teknokrat bir değişken
iv. faiz,politikacı ile teknokrat arasındaki gerilimin her daim kritik değişkeni."
Banu Kıvcı Tokalı da paylaşımlarında şu değerlendirmeleri yaptı:
"TCMB faiz kararı notunda, faiz indirimlerinin devamının gelebileceğine dair mesaj bulmak mümkün: Enflasyonda kısa vadede geçici yükseliş beklentisine karşın; talep koşullarının enflasyonu düşürmede katkısının artacağına inanıyor.
Ancak önemli bir nokta olarak; faiz indirimlerinin temkinli sürdürüleceğine dair kararlılık da açık: 'fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı duruş devam edecek.' Daha önceki notlarda, 'para politikasında kararlı duruş' şeklinde daha genel bir ifade yer alıyordu."


