Emekli aylıklarına blokaj kararı TBMM gündeminde; Bu karar sosyal devlet ilkesini hiçe sayıyor
T24 sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuru yapıyor.
T24 Haber Merkezi
DEM Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek, Yargıtay’ın emekli maaşlarına blokaj konulmasına onay veren kararını Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Çiçek, kararın sosyal devlet ilkesine ve hukuka aykırı bir yola kapı araladığını belirtti.
“Emeklilerin anayasal koruması bankaların insafına terk edildi”Çiçek önergesinde, “Yargıtay İçtihatları Birleştirme Büyük Genel Kurulu’nun 17 Temmuz 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan kararı, tüketici kredisi borçlarını ödeyemeyen emeklilerin maaşlarına bankalar tarafından doğrudan blokaj konulmasını onaylayarak, sosyal devlet ilkesine ve hukuka aykırı bir yola kapı aralamıştır. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 93. maddesi, emekli aylıklarının SGK prim borçları ve nafaka borçları dışında haczedilemeyeceğini açıkça düzenlerken, İcra ve İflas Kanunu’nun 83/a maddesi haczedilemezlikten feragatin geçersiz olduğunu hükme bağlamaktadır. Buna rağmen, Yargıtay’ın ‘sözleşme özgürlüğü’ gerekçesine dayandırdığı bu karar, bankalara fiilen imtiyazlı bir icra yetkisi tanıyarak emeklilerin anayasal koruma altındaki maaşlarını bankaların insafına terk etmiştir” ifadelerine yer verdi.
“Bu karar sosyal devlet ilkesini hiçe sayıyor”Çiçek, gerekçesinde şu ifadelere dikkat çekti: “Bu karar, sosyal güvenlik hakkını ve Anayasa’nın sosyal devlet ilkesini hiçe sayan bir geriye gidiştir. Blokaj uygulaması, hacizden daha ağır sonuçlar doğurmakta, emeklilerin itiraz hakkını ortadan kaldırmakta ve açlık sınırının altında yaşam mücadelesi veren milyonlarca emekliyi bankalar karşısında tamamen korumasız bırakmaktadır. Bankalara adeta ‘yasal tefecilik’ yetkisi veren bu yaklaşım, sefalet maaşlarıyla geçinmeye çalışan emeklilerin en temel geçim kaynağını tehdit etmektedir. Kanunda tanımlı olmayan ‘blokaj’ kavramı üzerinden bankalara kamu gücü niteliğinde bir yetki tanınması, Anayasa’ya, sosyal devlet anlayışına ve kamu düzenine açıkça aykırıdır. Emeklilerimizin alın teriyle kazandıkları maaşlar, bankaların kâr hırsına kurban edilmemelidir.”
DEM Parti Milletvekili Cengiz Çiçek, Bakan Vedat Işıkhan’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
"1. Yargıtay’ın emekli aylıklarına blokaj konulmasına onay veren İçtihadı Birleştirme Kararı hakkında Bakanlığınızın görüşü nedir? Bu kararın, sosyal devlet ilkesi ve 5510 sayılı Kanun’un 93’üncü maddesiyle çeliştiği yönündeki eleştirileri nasıl değerlendiriyorsunuz?
2. Emekli maaşlarının borçlar nedeniyle bloke edilmesi durumunda asgari geçim hakkı nasıl korunacak?
3. Son beş yılda emeklilerin bankalara olan toplam borç miktarı ve borçlu emekli sayısı yıllara göre nedir? Kredi ve kredi kartı borçları nedeniyle maaşlarına blokaj tehdidi altında olan emekli sayısı kaçtır? Bu veriler ışığında, Bakanlığınız emeklilerin borç sarmalından kurtarılması için ne yapacaktır?
4. En düşük emekli aylığı artışından sonra açlık sınırının altında yaşayan emekli sayısı nedir? Bakanlığınız, bu maaş düzeyinin emeklileri banka kredilerine zorladığı ve blokaj riskini artırdığı yönündeki eleştirileri nasıl değerlendirmektedir?
5. Bakanlığınız, emekli aylıklarına blokajı fiilen serbest bırakan bu kararın Anayasa’ya aykırılığı konusunda Yargıtay ve diğer ilgili kurumlar nezdinde herhangi bir girişimde bulunacak mıdır? Aksi takdirde, emeklilerin haklarını koruma sorumluluğunu nasıl yerine getireceksiniz?
6. Yargıtay kararının emeklilerden sonra memurlar ve asgari ücretliler gibi diğer çalışanlar için de emsal oluşturabileceği uyarıları yapılmaktadır. Bakanlığınız, emekliler ve tüm çalışanların maaşlarının bu riskten korumak için hangi önlemleri alacaktır?"


