Enerjide süper izin yasalaştı: Sökülen zeytinin yerine iki katı dikilecek Türkiye Ekonomisi Haberleri
Yenisafak sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuru yapıyor.
Enerjide 'süper izin' teklifi olarak bilinen torba kanun teklifi, Meclis Genel Kurulu'ndan geçerek yasalaştı. Kanunla; madencilikte bürokrasi azalırken, izin süreçleri hızlanacak. Yatırımcılar için öngörülebilirlik artacak.
Mevcutta enerji ve madencilikte izin süreçleri ortalama 42 ila 48 ay arasında tamamlanırken, bu süre 30 aya indirilecek. Ruhsat öncesi izin süreçleri sadeleştirilecek, izinlerin 4 ay içinde verilmemesi durumunda "izin verilmiş sayılır" kuralı uygulanacak. MAPEG'e orman alanlarında yetki tanınırken, kültür varlığı bulunan alanlar için tazminatlı ruhsat iptali öngörülecek. Stratejik ve kritik madenler tanımlanacak. Bu madenler için özel izin süreçleri, acele kamulaştırma, stoklama gibi yetkiler Cumhurbaşkanlığı'na verilecek. Arz güvenliği, milli çıkarlar gözetilecek.
İKİ KATI KADAR ZEYTİN AĞACI
Madencilik ve kamu yatırımları nedeniyle taşınan ve sökülen zeytin ağaçlarının telafisi için iki katı dikim zorunluluğu getiriliyor. Düzenlemeyle üretim kayıplarının önüne geçilmesi ve çiftçilerin mağduriyetinin önlenmesi hedefleniyor.
YEKA'YA ÇED KOLAYLIĞI
Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) projelerinde mera tahsis amaç değişikliği için artık ÇED raporu şartı aranmayacak. Rüzgar veya güneş enerjisine dayalı enerji üretim tesislerinin kurulum sürecindeki orman iznine ilişkin süre en geç 60 gün içinde sonuçlandırılacak. Ön lisans veya üretim lisansı bulunan rüzgâr ve güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesislerine ilişkin imar planı onayı, yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgeleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından da düzenlenecek.
YÜZDE 85 İNDİRİM
2030 yılı sonuna kadar devreye alınacak yerli kömürle çalışan üretim tesisleri ve bu tesislere ait enerji nakil hatlarında yüzde 85 oranında bedel indirimi verilecek. Yerli kaynaklara dayalı üretim desteklenirken yatırım maliyetleri azaltılacak. Arama döneminde yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde teminatın iradı ve ruhsat iptali gibi yaptırımlar getirilecek. Üç boyutlu rezerv tespiti yapılmayan sahalarda işletme ruhsatı verilmeyecek. Ruhsatı iptal edilen sahaların yeniden ruhsatlandırılmasında gruplara göre farklı yöntemler belirlenecek.
REHABİLİTASYON BEDELİNE NAKİT ZORUNLULUĞU
Maden alanlarının rehabilitasyonu için önceden alınan teminat sistemi yeni düzenlemeyle nakdi yatırım zorunluluğuna çevrilecek. Örneğin 4 parselden oluşan bir maden alanının işletimini devralan şirket her parsel için öncesinde devlete rehabilitasyon parasını nakit olarak yatıracak. Parseldeki madencilik faaliyeti sona erdiğinde devlet nemalandırılmasına bırakılan bu nakit tutar o parselin yeniden kullanıma açılması için rehabilitasyon bedeli olarak kullanılacak.
BÜROKRATİK SÜREÇ KISALACAK
Önlisans veya üretim lisansı bulunan rüzgâr ve güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesislerine ilişkin imar planı onayı, yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgeleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından da düzenlenecek. Böylece bürokratik süreçlerin hızlanması ve kamu hizmetine erişimin kolaylaşması sağlanacak.


