Eritip 20 bin lira kazanırım diye aldı, değeri 1 milyar liranın üstünde çıktı Sözcü Gazetesi
Sozcu sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuru yapıyor.
ABD’de yaşayan bir adam, hurda metal olarak satın aldığı küçük altın yumurtayı eritip para kazanmak isterken hayatının sürpriziyle karşılaştı. Başta 500 dolar kazanç elde edeceğini düşünen adam, 14 bin dolara (yaklaşık 550 bin lira) satın aldığı bu küçük objeyi hurda metalcilerde erittirip satmayı planlıyordu.
DEĞERİNİ İNTERNETTE ÖĞRENDİ: 1 MİLYAR 315 MİLYON LİRAAncak umduğunu bulamayan adam, bir gece umutsuzluk içinde yumurtanın içindeki saatin üzerinde yazan “Vacheron Constantin” (saat markası) ismi ve “egg” (yumurta) kelimesini Google’da arattı.
Karşısına 2011 yılında Daily Telegraph gazetesinde çıkan bir makale çıktı. Makalede, Rus kraliyet ailesi için yapılan ve 33 milyon dolar (yaklaşık 1 milyar 315 milyon lira) değerinde olduğu tahmin edilen Üçüncü İmparatorluk Paskalya Yumurtası’nın arandığı yazıyordu.

Bu keşif, adam için tam anlamıyla bir peri masalına dönüştü. Sadece altın değeri için birkaç çizik alan yumurta, aslında Faberge’nin ünlü Üçüncü İmparatorluk Yumurtası’ydı. Adam, Faberge uzmanı Kieran McCarthy ile iletişime geçerek Londra’ya gitti ve yumurtayı Wartski kuyumcusuna gösterdi.
HEYECANDAN KONUŞMAKTA ZORLANDIKieran McCarthy, adamın mağazaya kot pantolon, kareli gömlek ve spor ayakkabılarla geldiğini, heyecandan konuşmakta zorlandığını anlattı. Adamın gösterdiği fotoğraflarda yumurtayı görür görmez McCarthy, “Sanat ve antikanın kutsal kasesi” ile karşı karşıya olduğunu anladığını dile getirdi. McCarthy daha sonra adamın evine giderek yumurtayı bizzat inceledi ve gerçekten de Üçüncü İmparatorluk Yumurtası olduğunu doğruladı.
Faberge uzmanı McCarthy, adamın yumurtanın içindeki materyallerin değerini fazla abarttığını, fakat asıl sanat eseri olarak değerini tamamen hafife aldığını belirtti. Yumurtanın değeri, kullanılan altından ziyade, içindeki işçilik, tasarım ve detayların zarif işlenişinden geliyordu.

Yumurta, Çar Alexander III tarafından 1887 yılında eşi Çariçe Maria Feodorovna’ya Paskalya hediyesi olarak verilmişti. 8,2 cm boyutunda olan altın yumurta, aslan pençesi şeklindeki ayaklar üzerinde duruyor ve etrafında üç safir taşlı altın süslemeler yer alıyor. İçinde ise Vacheron Constantin marka bir saat bulunuyor.
1916’daki devrimden önce Faberge, Rus kraliyet ailesi için 50 adet Paskalya yumurtası üretmişti. Devrimden sonra bu yumurtaların 42’si özel koleksiyonlara ve müzelere geçmiş, 8 tanesinin ise kaybolduğu düşünülüyordu. Bu yumurta, kayıp olanlardan biriydi ve ABD’de neredeyse hurda olarak eritilecekken bulunmuş oldu.
Yumurta daha sonra bir koleksiyoncu tarafından satın alındı ve Wartski’de kısa süreliğine halka gösterildikten sonra yeniden gözlerden uzaklaştı.


