Erken teşhiste önemli gelişme: Alzheimer testine onay
Hurriyet sayfasından elde edilen bilgilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuru yapıyor.
AlzheImer hastalığının erken tanısında kullanılacak testin, 55 yaş ve üzeri hastalarda daha önce yalnızca beyin görüntüleme veya beyin omurilik sıvısı testleriyle saptanabilen beta-amiloid plakları ve tau protein birikimlerini verilen kan örneği üzerinden ortaya çıkarması öngörülüyor. Alzheimer hastalığının ayırt edici özellikleri arasında beyinde beta amiloid adı verilen bir proteinin plakları ve tau adı verilen başka bir proteinin yumaklarının oluşumu bulunuyor. Onay alan test, insan plazmasındaki bu iki proteinin seviyelerini ölçüyor ve bunların oranını hesaplıyor. Beyindeki amiloid plakların varlığıyla ilişkili olan bu oran, kişilerin Alzheimer’a olan yatkınlığını gösteriyor.
UMUT VERİCİ SONUÇLAR
Edinburgh Üniversitesi’nden nörodejenerasyon uzmanı Prof. Tara Spires-Jones, “Bilimsel olarak bu sonuçlar çok umut verici ve önemli” derken onaylanan testin, mevcut testlerden daha iyi performans gösterdiğini ve ilaç denemelerinde yeni tedavilerin etkinliğini takip etmek için kullanılabileceğini ifade etti. Amerikalı biliminsanı bunun kesin sonuç veren bir Alzheimer testi olmadığını da ifade etti.
TÜRKİYE’DE 700 BİN HASTA VAR
2024 itibarıyla Türkiye’de Alzheimer hastalığı teşhisi konulmuş yaklaşık 700 bin kişi yaşarken bu sayının 2050 yılında 1.6 milyona ulaşması öngörülüyor. 65 yaş ve üzerindeki bireylerde Alzheimer görülme sıklığı ise yüzde 5.5 olarak gösteriliyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Başar Bilgiç, Türkiye’de gelecek 25 yıl içinde yaşamın 5 yıl daha uzayacağının değerlendirildiğini ifade ederek “65 yaştan sonra her 5 yılda bir bu hastalığın görülme sıklığı 2 kat artar. Onun için bizim yaşlılık dediğimiz 65 yaş ve sonrasıdır. Ama özellikle 80’li ve 90’lı yaşlar Alzheimer hastalığının çok görüldüğü yaş grubudur” diye konuştu.


