Farkında olmadan yaptığımız bu basit alışkanlık kalbe can veriyor Sözcü Gazetesi
Sozcu sayfasından alınan verilere göre, SonTurkHaber.com bilgi veriyor.
Ünlü kardiyolog Dr. Jack Wolfson, insan sağlığına dair ezber bozan bir öneri listesi paylaştı. Üstelik bu yöntemler ne karmaşık ne de zahmetli. Tam aksine doğayla uyumlu ve günlük hayatınıza kolayca adapte edilebilecek küçük değişikliklerle kalbinizin daha sağlıklı çalışmasına katkı sağlıyor.
HAFTADA EN AZ 2 SAAT DOĞA MOLASIGüneşin altında vakit geçirmek sadece D vitaminini artırmakla kalmıyor; doğanın huzurlu ritmi, stresi azaltarak kalp sağlığını olumlu etkiliyor. 2019 yılında yapılan bir araştırma, haftada en az 120 dakika doğada vakit geçirenlerin daha iyi bir ruh hali ve fiziksel sağlık sergilediğini ortaya koydu.
ERKEN UYUMAK RUTİNİNİZ OLSUNDr. Wolfson, uyku saatinin bir saat öne çekilmesini öneriyor. Özellikle 22:00-02:00 saatleri arasında uyumak kalp kaslarının yenilenmesi ve hormon dengesi için kritik önem taşıyor.
Araştırmalar, bu saatler arasında düzenli uyuyan kişilerin geç saatlerde yatanlara kıyasla kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskinin daha düşük olduğunu gösteriyor.
EKRAN SÜRESİNİ AZALTINÖzellikle yatmadan önce uzun süre ekrana bakmak kalp ritmini ve uyku kalitesini olumsuz etkiliyor. Mavi ışığın, stres hormonlarını tetikleyerek vücudu sürekli bir alarm halinde tuttuğunu belirten Dr. Wolfson, günlük ekran süresinin sadece 30 dakika azaltılmasının bile kalp dayanıklılığını artırdığını söylüyor.
Toprakla temas etmek son yıllarda sağlık çevrelerinde sıkça konuşulan doğal bir terapi yöntemi. 'Topraklama' olarak bilinen bu uygulama, vücuttaki serbest radikalleri nötralize ederek iltihaplanmayı azaltıyor.
2012'de yayımlanan bir araştırma, toprakla temasın kan akışını ve kalp sağlığını desteklediğini ortaya koydu. Çimlerde veya kumda çıplak ayakla yürümek, doğanın iyileştirici gücünden faydalanmanın en kolay yollarından biri.
RUHUNUZU VE KALBİNİZİ BESLEYİNGünlük yaşamın koşuşturmacası için bile minnettarlık duymak, sadece ruh halinizi değil kalp sağlığınızı da olumlu etkiliyor.
Psychosomatic Medicine dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre düzenli olarak minnettarlık pratiği yapan kalp hastalarının iyileşme süreci daha hızlı ve kalp atış ritimleri daha dengeli.
Dr. Wolfson'a göre minnettarlık bir 'biyolojik sıfırlama' etkisi yaratarak stresi azaltıyor, iyi hissettiren hormonların salınımını artırıyor.


