‘Gıda bir milli güvenlik meselesi’
Hurriyet sayfasından elde edilen bilgilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuru yapıyor.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, gıda güvenliğini sağlamanın mili güvenlik meselesi olduğunu belirtti. Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen 4. Tarım Orman Şurası Sonuç Bildirgesi Programı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapılacakları şöyle sıraladı:
DEVRİM NİTELİĞİNDE ÜRETİM PLANLAMASI
“28 Nisan’da başlayan şurada üç gün boyunca oldukça verimli, çözüm odaklı istişareler yapıldı. Sürdürülebilir tarımdan sulamaya, üretim desteklerinden gıda güvenliğine, balıkçılık ve su ürünlerinden tarımda dönüşüme kadar 16 alanda stratejiler belirlendi. Tarım faaliyetlerimizi geliştirecek kararların uygulama süreçlerini yakından takip edeceğim.
* Gıda güvenliğini temin etmek milli güvenlik meselesine dönüşmüştür. Su, tarım ve hayvancılık politikalarımızı bu gerçeğin ışında tayin ediyoruz. Bu doğrultuda, devrim niteliğindeki üretim planlamasını başarıyla faaliyete geçirdik. Planın olumlu neticelerini üç yıl içerisinde daha net göreceğiz.
ACİL DURUMLARA HAZIRLIK
* Şurada geleceğimiz için son derece önemli 86 karar alındı. Tarımsal üretim planlamasında bitkisel ve hayvansal üretimle su ürünleri üretimi için stratejik ürünler listemizi genişleterek uygulayacağız. Yerli üretim ile kritik ürün tedarikini güvence altına alacak acil durum planları hazırlayacağız.
* Küçükbaş hayvancılığın toplam kırmızı et üretimindeki payını yüzde 35 seviyelerine çıkarmak için destek paketlerini hayata geçireceğiz.
ÜLKE sularımız dışındaki balıkçılık faaliyetlerini destekleyeceği ve güçlendireceğiz. Gıdalardaki antibiyotik ve pestisit kalıntısının önlenmesi için etkin bir mücadele edeceğiz.
* Tarımsal diplomasi platformları kuracağız. Tarım odaklı teknoloji geliştirme bölgeleriyle Ar-Ge merkezleri inşa edeceğiz. Dijital tarım, yapay zekâ ve ileri tarım ile araştırma enstitüsünü hayata geçireceğiz.
* Sanayide ürün bazında kümelenme modeline geçmeyi planlıyoruz. Organize tarım bölgelerini yaygınlaştıracağız. Genetik kaynaklarımızı koruyacağız.
* Ormanlarımızı iklim değişikliğine karşı daha dirençli hale getirme için yangın riski belirleme ve erken uyarı sistemlerini devreye alacağız.
* 2030’a kadar içme suyu şebekelerindeki kayıpları yüzde 32’den, yüzde 25’e indirmeyi hedefliyoruz. Açık kanal sulama sistemlerini kapalı basınçlı sistemlere dönüştürecek, sulama randımanını 2030’a kadar yüzde 52’den yüzde 60’a çıkartacağız.
* Kuraklık ve aşırı hava olaylarına karşı erken uyarı sistemi kuracağız. Dijital kuraklık izleme sistemini geliştireceğiz.
* Tarım sigortası sisteminde uydu teknolojileri ve yapay zekanın yaygın bir şekilde kullanılmasını sağlayacağız.
* Ürünlerimizin marka değerini güçlendirecek, sertifikalı ürünleri artıracak, ihracatçılarımızın yurtdışı örgütlenmelerini destekleyeceğiz.”
‘ARZ TEHLİKESİ SÖZ KONUSU DEĞİL’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla tarım sektörünün üst düzey temsilcileriyle bir araya geldi. Erdoğan burada yaptığı açıklamada “ “Nisanda bazı şehirlerde sıcaklığın son 30 yılın en düşük seviyelerini görmesi sebebiyle belli bölgelerde zirai don, kar yağışı ve dolu olaylarıyla karşılaşıldı. Özellikle belli ürün gruplarında bu sene sıkıntı yaşayacağımız anlaşılıyor. Şimdiye kadarki tespitlerimiz kayısı, üzüm, elma, şeftali, nektarin gibi bazı meyve gruplarında farklı derecelerde hasar meydana geldiğini gösteriyor. Stratejik ürünlerle ilgili olarak gıda arz güvenliğimiz açısından hamdolsun bir tehlike söz konusu değil” diye konuştu.
RAKAMLARLA TÜRKİYE TARIMI
2.1 TRİLYON TL
22 yılda verilen tarım desteği
135 MİLYAR TL
2025 sonuna kadar verilecek çiftçi ödemeleri
206 ÇEŞİT
Üretilen ürün


