Göç eden gençler de umduğunu bulamıyor
SonTurkHaber.com, Haber Global kaynağından alınan verilere dayanarak açıklama yapıyor.
FutureBright Group ve yurt dışında öğrenim gören Türk öğrenciler için iş fırsatları yaratan GreaTR platformu, Tersine Beyin Göçü konusunda kapsamlı bir araştırma gerçekleştirdi.
GreaTR platformu bünyesindeki, Amerika ve yirmiye yakın Avrupa ülkesine okumaya gitmiş toplam 445 gençle gerçekleştirilen kantitatif araştırmada, Türkiye’deki çalışma ve ücret koşulları eşitlendiği takdirde yurt dışında çalışmanın cazibesini yitireceği belirtildi.
Araştırmaya göre yurt dışında öğrenip görüp çalışan 10 gençten yalnızca 3’ü istediği nitelikte bir işte çalışıyor. Yurt dışında öğrenim gördükten sonra Türkiye’de çalışma hayatına atılan 10 kişiden 6’sı ise işinden memnun olduğunu söylüyor. Yurt dışında öğrenim gören öğrencilerin yalnızca 5’te 1’i burs alma fırsatı yakalayabiliyor. Türkiye’ye özlem ve bulundukları ülkede maruz kaldıkları kötü davranışlar sebebiyle sorun yaşıyorlar. Yaşadıkları tüm zorluklara rağmen, gençler “yurt dışına yine okumaya giderim ancak imkan olsa kesinlikle geri dönerim” diyorlar. Yurt dışına eğitim almaya giden gençlerimizin yüzde 61’i Türkiye’ye dönmek istiyor.
Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 93’ü, tekrar seçim şansı olsa yine yurt dışında okumayı tercih edeceğini söylüyor. Ancak bu tercihin arkasında Türkiye’den kaçış değil, dünya vatandaşı olma arzusu yatıyor. Eğitim hayatına devam eden 5 gençten 3’ü (yüzde 61) Türkiye’ye dönmeye sıcak bakarken, 2’si dönmeyi düşünmüyor. Dönmeyi planlayanlar için en büyük motivasyon ise “ülkesine hizmet etmek ve aile – kültür bağlarına geri dönmek” olarak gösteriliyor. Dönmeyi düşünmeyenler ise Türkiye’deki ekonomik, politik ve sosyal koşulları öne sürüyor.
Türkiye’ye dönüş anlamında zihinlerdeki en büyük soru ise Türkiye’de değer görüp görmeyeceği üzerinde şekilleniyor. Dönüş yapıldığı takdirde yurt dışındaki yaşam standartlarını kaybetme korkusu ön plana çıkıyor. Özellikle şu anda Türkiye’ye dönmeyi düşünmediğini belirtenler için sosyal hakların iyileştirilmesi (yüzde 71) daha iyi maaş olanakları (yüzde 66) dönme isteklerini artıracak motivasyon yöntemleri arasında yer alıyor. Özellikle girişimcilik alanındaki deneyimlerini paylaşmak isteyenlerin sayısı oldukça fazla.
GreaTR kurucu ortağı Araz Alemfamian ise “Artık her şirketin tersine beyin göçü politikası olmalı. Gençler sadece dönmek istemiyor; dönmek için değer görmek, fırsat bulmak ve potansiyellerinin tanındığını hissetmek istiyor. Bu araştırma gösteriyor ki; iyi eğitim almış, nitelikli gençler maddi ve manevi anlamda desteklenirse Türkiye’ye dönmeye hazır" diyor.
Kaynak: Web Özel


