Her 3 günde 1 kişi hayatını kaybetti, kırmızı ışık can alıyor
Haber Global sayfasından alınan verilere göre, SonTurkHaber.com bilgi veriyor.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından 2025 yılının ilk 4 ayında trafik ekiplerince; trafik Işık ihlali ile ilgili 369 bin 457 sürücüye işlem yapıldığını duyurdu. 2024 yılında ise 137 kişi yani her 3 günde 1 kişi kırmızı ışık ihlali nedeniyle hayatını kaybettiği açıklanırken, bu tablo "Neden trafik ışıklarına uymuyoruz?" sorusunu gündeme getirdi. TÜİK'in 2024 yılı verilerine göre, Türkiye'de geçtiğimiz yıl toplam 266 bin 855 ölümlü ve yaralanmalı trafik kazası meydana geldi. Bu rakamlar, her gün ortalama 731 ölümlü ya da yaralanmalı trafik kazası, 17 ölüm ve bin 55 yaralanma anlamına geliyor.
ARAÇ HIZINA DİKKAT2024 yılında meydana gelen kazalara neden olan kusurlar incelendiğinde, yüzde 90,1’inin sürücülere, yüzde 8,2’sinin yayalara, yüzde 0,8’inin araçlara, yüzde 0,5’inin yolculara ve yüzde 0,3’ünün yol koşullarına ait olduğu tespit edildi. En sık karşılaşılan sürücü kusuru, "Araç hızını yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara uydurmamak" oldu. Bu kusur tek başına 105 bin 802 vaka ile toplam kusurların yüzde 36,83’ünü oluşturdu. Ayrıca "Kavşaklarda geçiş önceliğine uymamak" yüzde 16,17 ve "Manevraları düzenleyen genel şartlara uymamak" yüzde 9,20 oranlarıyla ön plana çıktı.

Trafikte Haklarım Derneği Başkanı Sosyolog Yasemin Usta, TÜİK verilerinin Türkiye’de trafik güvenliğinin hâlâ büyük bir toplumsal halk sağlığı sorunu olduğunu ortaya koyduğunu dile getirirken, şunları söyledi: "Aşırı hız ve arkadan çarpma gibi ihlaller biliniyor. Ama sanılanın aksine, en çok kazaya sebep olduğu düşünülen diğer ihlallerin, istatistiklere göre kazalara etkisi yüzde 2’nin bile altında. 'Neden trafik kurallarını ihlal ediyorsunuz?' sorusu yöneltildiğinde, çoğu kişi geç kalmamak gibi gerekçeler öne sürüyor. Ancak bu zaman kaygısı, genelde gerçek bir aciliyet durumu olmaksızın ortaya çıkıyor. İnsanlar, farkında olarak ve isteyerek trafik kurallarını ihlal etmeye devam ediyor. Çoğu kişi, kendini risk almıyor gibi görse de, yaptığı ihlallerle başkalarının hayatını tehlikeye atabiliyor. Üstelik bu davranışı, kendi gözünde kolayca meşrulaştırabiliyor."
Usta, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Örneğin, hırsızlık yüz kızartıcı bir suç olarak görülüyor. Oysa ölümle sonuçlanabilecek bir trafik kuralı ihlali, neredeyse kimsenin gözünde öyle değil. Yolda birinin çantasını zorla almak herkes için suç, ama trafikte bilinçli kural ihlaliyle birinin canını almak suç olarak algılanmıyor. Bu durum gerçekten düşündürücü."

Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Merkezleri Derneği Başkanı Cengizhan Kutlu ise trafik kültürünün oluşmasının yıllar aldığını belirterek, "Trafik eğitimleri, anaokulundan başlayan eğitim, kamu spotları ve farkındalık çalışmaları ile desteklenmeli. Trafik ışıkları da bu kültürün önemli bir parçası. Işık ihlalleri, kavşaklarda diğer taşıtların olmadığı düşüncesiyle yapılan ihlaller kazalara neden oluyor" dedi.
AĞIR CEZALAR GEREKKutlu, ışık ihlallerinde de caydırıcı cezalar yapılması gerektiğine dikkat çekerek, "Örneğin, ışık ihlali yapan sürücünün trafik ceza puanı düşürülebilir, psikoteknik rapor alma ve psikiyatri muayenesine tabi olunması istenebilir. Hatta iki ya da üçüncü ışık ihlalinde ehliyetine de el konulması caydırıcı olacaktır. Bu tarz yaptırımların kısa sürede ışık ihlallerinden kaynaklanan kazaları azaltacağına inanıyorum" diye konuştu.
Kaynak: Web Özel


