Her biri sanat eseri: MSÜ camileri göz kamaştırıyor Yerel Gündem Haberleri
SonTurkHaber.com, Yenisafak kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi paylaşıyor.
15 Temmuz darbe kalkışması sonrası yeniden yapılandırılan Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) askeri eğitimin kalbine dönüştü. Üniversite şimdilerde ise, kuruluş misyonuna uygun dev bir adımla gündemde. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin geleceği olan subay ve astsubayların milli ve manevi değerlerle donatılması hedefi doğrultusunda, 9 farklı yerleşkede yapımı planlanan camilerden 6'sı daha önceki törenle hizmete girdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan cami projeleri geleneksel Türk mimarisinin modern bir dille yorumlanmış eserleri olarak dikkat çekiyor.
GELENEĞİ GÜNÜMÜZE TAŞIDI
Camiler birer ibadethane olmanın ötesinde mimari üsluplarıyla da dikkat çekiyor. Projeleri, Washington’dan Tokyo’ya Türk-İslam mimarisinin en nadide örneklerine imza atan Mimar Hilmi Şenalp tarafından çizilen camiler, Anadolu'nun ahşap direkli "Çatılı Mahalle Mescidi" geleneğini günümüze taşıyor. Ankara Aslanhane, Beyşehir Eşrefoğlu gibi kadim Türkistan şehirlerindeki cami mimarisinin Anadolu'daki devamı olan tarihi eserlerden ilham alan projeler, anıtsallık, zarafet ve işlevselliği bir araya getiriyor. Mihrap, minber ve kürsü gibi unsurlar doğal taş ve ahşaptan üretilirken, geleneksel sanatların en nadide motifleri, hat sanatı ile birleşerek mimariyle bütünleşiyor ve manevi atmosferi güçlendiriyor.
YERLEŞKELER İBADETHA-NELERİNE KAVUŞTU
Darbe girişimi sonrası yeniden yapılanmanın en önemli unsurlarından olan MSÜ, kurulduğu günden bu yana TSK'yı FETÖ'cü unsurlardan temizleyerek milli ve manevi değerlere bağlı on binlerce subay ve astsubay mezun etti. MSÜ kurulmadan önce askeri okullarda sadece iki küçük cami bulunurken, bugün neredeyse tüm yerleşkeler modern ve anlamlı mimariye sahip ibadethanelere kavuşmuştu. Erdoğan'ın talimatıyla başlayan çalışmalarda ilk olarak yerleşkelerin cami ihtiyaçlarının tespit edildiği, daha sonra ise 9 farklı yerleşke için hazırlıklara başlandığı öğrenildi.
BİNLERCE KİŞİYE HİZMET VERECEK
Üniversite yerleşkelerine kazandırılan 6 cami, binlerce öğrenci ve personele hizmet verecek şekilde tasarlandı. İstanbul'daki MSÜ Rektörlük Yerleşkesi Camii 1362 mertrekarelik alan ve 864 kişi kapasitesiyle yapıldı. İzmir Urla'da faaliyet gösteren KHO ATAT Bölge Birlik Komutanlığı Camii 1634 kişiye hizmet verecek olup 2207 metrekarelik bir alanda inşa edildi. İzmir'deki Hava Astsubay MYO Camii ve KHO Maltepe Yerleşkesi Camii 1043'er kişiye hizmet verecek kapasiteyle yapıldı. Balıkesir'deki Kara Astsubay MYO Camii 1183, Yalova'daki Deniz Astsubay MYO Camii 725 kişi alacak şekilde tasarlandı.
HEYBELİADA SENEYE AÇILACAK
Ayrıca Heybeliada Deniz Harp Okulu yerleşkesinde 1930'larda yıkılan tarihi caminin de aslına uygun olarak yeniden inşasına başlandı. Bu caminin önümüzdeki yıl hizmete açılması planlanıyor. Her biri birer inci niteliğindeki bu eserlerin, vatan savunması için yetişen gençlerin maneviyatını daha da güçlendirmesi hedefleniyor. İstanbul Tuzla'daki Deniz Harp Okulu ve Hava Harp Okulu camileri ile Ankara'daki Kara Harp Okulu'ndaki cami inşaatları 2023-2024 yılları arasında hizmet açıldı. Bu camiler okullarda görev yapan sivil ve askeri personel tarafından büyük memnuniyetle karşılandı.


