İddialar sonrası BYD Macaristan dan vazgeçti Türkiye ye geliyor
SonTurkHaber.com, Halktv kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi paylaşıyor.
Çinli otomotiv devi BYD'den dikkat çeken bir karar geldi. Manisa'da 1 milyar dolarlık yatırımla kurulan fabrikayı öne çeken otomotiv devi, Macaristan’da kurmayı planladığı elektrikli araç fabrikasında üretimi 2026’ya erteledi. Üstelik Türkiye’deki üretim planlarını öne çekmenin yanı sıra hedeflenen kapasitenin üzerine çıkmayı planladığı da öğrenildi.
4 MİLYAR EUROLUK YATIRIM ERTELENDİBYD'nin Manisa fabrikasına ne oldu?
Çin’in en büyük otomobil üreticisi BYD, Macaristan’ın Szeged şehrinde 4 milyar euroluk yatırımla kurduğu yeni elektrikli araç fabrikasında seri üretimi 2026 yılına erteleme kararı aldı. Reuters’ın aktardığı bilgilere göre şirket, tesisin ilk iki yıl boyunca düşük kapasiteyle çalışmasını planlıyor.
Fabrikanın ilk etapta yılda 150 bin araç üretmesi hedeflenirken, 2026 yılında sadece birkaç on bin araç üretileceği belirtildi. Uzun vadede hedeflenen üretim kapasitesi ise yıllık 300 bin araç seviyesinde.
TÜRKİYE'DE ERKEN ÜRETİMBYD'den dev adım: Masrafların hepsini karşılayacak
Öte yandan BYD, Türkiye’deki yatırımını hızlandırarak daha erken üretime geçmeye hazırlanıyor. Manisa’da 1 milyar dolarlık yatırımla kurulan fabrika, beklentilerin üzerinde bir hızla tamamlanma aşamasına geldi. Şirket kaynaklarına göre, bu tesisin 2027 yılında 150 bin araçlık hedefini aşması, 2028’de ise daha da yüksek üretim rakamlarına ulaşması bekleniyor.
Bu gelişmeler, Türkiye’nin otomotiv üretiminde giderek daha stratejik bir konuma geldiğini ortaya koyuyor.
AB İÇİN DARBE, TÜRKİYE İÇİN FIRSATManisa'da fabrika açacaktı: BYD'den kötü haber geldi!
Avrupa Birliği, Çinli üreticilerin Avrupa’ya yatırım yapmasını teşvik etmek amacıyla ithalata yönelik tarife uygulamaları başlatmıştı. Ancak BYD’nin Macaristan'daki yatırımını ertelemesi, AB’nin bu stratejisine darbe vurdu.
Çünkü AB dışındaki ülkelerden getirilen Çin menşeli araçlar yüzde 10 gümrük vergisine ve ayrıca yüzde 27’ye varan anti-sübvansiyon tarifelerine tabi. Türkiye ise Gümrük Birliği’ne dahil olduğundan dolayı Avrupa ülkelerine araç ihraç ederken bu tür tarifelere tabi değil. Bu da BYD için Türkiye'deki üretimi çok daha cazip hale getiriyor.
TÜRKİYE, KÜRESEL OYUNCULAR İÇİN ÜRETİM ÜSSÜ OLUYORBYD dışında başka Çinli otomobil markaları da Türkiye’yi yatırım rotasına aldı. Mart ayında Chery, Türkiye’de 200 bin araç kapasiteli bir fabrika kuracağını ve 1 milyar dolarlık yatırım yapacağını duyurmuştu.
Toyota, Ford, Renault, Hyundai ve Stellantis gibi otomotiv devleri de Türkiye’yi düşük maliyetli üretim üssü olarak yıllardır kullanıyor. Bu tablo, Türkiye’nin otomotiv sektöründeki küresel rekabet gücünü daha da artırıyor.
HANGİ MODELLER ÜRETİLECEK?
Macaristan’daki BYD fabrikasında hangi modellerin üretileceği henüz netlik kazanmadı. Kaynaklara göre Atto 3, Dolphin ve Seagull gibi kompakt EV modellerinin üretilmesi gündemde. Bazı kaynaklar ise Atto 2, Atto 3 ve Dolphin modellerinin listede olduğunu belirtiyor.
Türkiye’de ise tam elektrikli SUV Seal U, Sealion 5, plug-in hibrit modeller Seal U DMi ve Seal 06 Dm-i modellerinin banttan ineceği belirtiliyor.


