İş görüşmesinde başarının anahtarı: Ne zaman gittiğiniz her şeyi değiştiryor Sözcü Gazetesi
Sozcu sayfasından elde edilen bilgilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuru yapıyor.
İtalya’daki Messina Üniversitesi’nden araştırmacıların yaptığı çalışma, öğrencilerin sözlü sınavlarında başarılı olma olasılığının günün belirli saatlerinde önemli ölçüde değiştiğini gösterdi. Bulgulara göre, sınavların öğle saatlerine denk gelmesi, geçme ihtimalini artırıyor.
'ÖĞLE SAATLERİNDE ZİRVEYE ULAŞIYOR'Araştırmanın başyazarı Prof. Carmelo Mario Vicario, “Akademik değerlendirme sonuçlarının gün boyunca sistematik şekilde değiştiğini, geçme oranlarının özellikle öğle saatlerinde zirveye ulaştığını gösteriyoruz” dedi.
Ekibe göre bu desen yalnızca sınavlarla sınırlı değil. Vicario, “Bu desenin iş görüşmeleri ya da gün içinde planlanan herhangi bir değerlendirme süreci için de geçerli olabileceğini düşünüyoruz,” diyerek bulguların geniş kapsamlı etkilerine dikkat çekti.
11-13 ARASI BAŞARI EN YÜKSEKTEÇalışma kapsamında, 680 sınav görevlisinin bin 200 farklı derste yaptığı 100 binden fazla sözlü sınavın tarihi, saati ve sonucu incelendi. Tipik olarak 10 ila 30 dakika süren bu sınavlarda öğrenciler anında notlandırılıyor ve değerlendirme süreci oldukça stresli geçiyor.

Verilere göre, sınavların yalnızca yüzde 57’si başarıyla geçildi. Ancak saat 11.00 ile 13.00 arasındaki sınavlarda geçme oranı zirvedeyken, sabah 08.00-09.00 ya da öğleden sonra 15.00-16.00 arasındaki sınavlarda başarı oranı ciddi şekilde düşüyor.
DÜŞEN ENERJİ DÜZEYİ ETKİLİYORBologna Üniversitesi’nden ortak yazar Prof. Alessio Avenanti, bu bulguların karar verme süreçlerinde genellikle göz ardı edilen biyolojik ritimlerin, yüksek riskli değerlendirmelerde sonuçları anlamlı şekilde etkileyebileceğini belirtti.
Bu desenin arkasındaki kesin mekanizma henüz belirlenemese de araştırma, sabah saatlerinde zihinsel performansın artıp, öğleden sonra düşüşe geçtiğini destekleyen önceki bulgularla uyum gösteriyor. Düşen enerji düzeyi ve azalan odaklanma da bu duruma katkı sağlıyor olabilir.
Vicario, “İşe alım kararlarının da zaman dilimlerine göre adalet veya sonuç açısından değişip değişmediğini araştırmak bizi çok ilgilendiriyor” diyerek bu çalışmanın yalnızca eğitim değil, iş dünyası için de önemli olabileceğini vurguladı.


