“İslâmî ilimler açısından şehitlik” kitabı tanıtım metni Diğer Haberleri
Yenisafak sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuru yapıyor.
Hadislerde ise şehitliğin çok yüce bir makam olduğu, şehitlerin içinde bulundukları durumdan çok memnun olmalarından ve kendilerine çok çeşitli nimetler verildiğinden tekrar dünyaya dönmeyi ve yeniden şehit olmayı arzuladıkları bildirilmektedir. Din, vatan, bayrak ve mukaddesât uğruna savaşan ve mücadele eden bir mü'min için galip gelmek ya da şehit olmak şeklinde iki güzel neticeden biri bulunmaktadır. Gazi ise, Allah yolunda, vatan ve mukaddesât uğrunda savaşıp şehit olmayı istediği halde ölmeyip, savaştan sonra sağ kalan kimseye verilen addır. Gazi de şehit olmayı arzuladığı ve bu mertebeye yükselmek niyeti ile savaştığından dolayı o da şehitler derecesindedir. İslâm dininde en büyük paye ve en yüce mertebelerden olan şehitliğin, âhirette peygamberlikten sonra gelen en büyük rütbe olduğu belirtilmiştir. Bunun içindir ki, şehitlerin bütün günah ve kusurları Allah tarafından affedilmiştir.

Böylesine yüce bir mertebe olan şehitlik konusunun İslâmî ilimlerin hemen her alanında farklı boyutlarıyla çok yönlü incelenerek ele alınması hem bir zaruret hem de toplumda bu konuya ilişkin büyük bir boşluğu doldurucu nitelikte bir özellik arz etmektedir.
Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı TURABİ’nin böylesine önemli bir konunun İslâmî ilimler açısından çok yönlü bir perspektifle çalışılarak kitaplaştırılması fikrini sunması ile başlayan süreç Amasya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim elemanları tarafından her biri kendi uzmanlık alanıyla ilişkilendirilmek suretiyle farklı perspektiflerden ele alınmıştır.
Editörlüğünü Amasya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdülkadir TEKİN’in yaptığı “İslâmî İlimler Açısından Şehitlik” isimli kitabımız Takdimler, Önsöz ve on iki bölümden oluşmaktadır. Bu bağlamda eserde; “Kur’an’da Şehitlik, “Hadislerde Şehitlik ve Faziletleri”, “Fıkhî Hükümler Açısından Şehitlik”, “Kelâm İlmi Açısından Şehitlik”, “İtikadî İslam Mezhepleri Perspektifinden Şehitlik”, “İslâm Tarihinin İlk Şehitleri”, “Tasavvufta Şehitlik” “Türk İslâm Edebiyatında Şehitlik”, “Türk Din Mûsikisi Bağlamında Şehitlik”, “Din Sosyolojisi Perspektifinden Şehitlik”, “Şehitliğin Psikolojisi”, “Şehitlik Arzusuna Dair Felsefik Bir Değerlendirme” adlı bölümlere yer verilerek akademik câmia ve halkımızın istifadesine sunulmuştur. Ayrıca kitabın arka kapağı alt kısımda Amasya Şehitleri’nin lokasyon bilgilerinin olduğu karekod uygulamasına da (http://sehitler.amasya.edu.tr) yer verilmiştir.


