İsrail yeni şeytanlık peşinde: Yine katliam yaptı Dünya Haberleri
Yenisafak sayfasından alınan verilere göre, SonTurkHaber.com bilgi veriyor.
İsrail’in 2 Mart’tan bu yana insani yardım geçişlerini büyük ölçüde kısıtladığı Gazze’de açlık sınırı kritik seviyeye ulaşırken, uluslararası baskılar sonuç verdi. Dün sabah itibarıyla Mısır’da uzun süredir bekletilen insani yardım tırlarından bazıları Gazze'ye girdi. 100’den fazla araçtan oluşan konvoy, yaklaşık 1200 tonluk gıda malzemesiyle bölgeye ulaştı. Yardımlar arasında 840 ton un ve 450 tonluk temel gıda kolileri bulunuyor. Uzun süredir açlıkla mücadele eden 2,3 milyonluk nüfus için bu yardım bir nefes alma imkanı verse de yeterli değil. Yüzlerce uluslararası kuruluş ve ülke, Gazze'deki dramın sonlanması için İsrail'e baskı kurarken işgal devleti, yalnızca bazı bölgelerde "Taktiksel ara" vererek bu baskılardan kurtulmaya çalışıyor. Taktiksel aranın verileceği bölgelerin El-Mavasi, Deyr el-Belah ve Gazze şehir merkezi olduğu duyuruldu ancak İsrail ordusuna bağlı kuvvetler, dün de Deyr el- Belah'ta sivillerin çadırlarını vurdu. Hamas Hareketi ise yardımların açlık durumunu sonlandırmaya yetmediğini ve İsrail’in bu adımının bir imaj yenileme çabasından ibaret olduğunu vurguladı.
İŞGALCİDEN İKİ MESAJ
Gazze’de son dönemde açlık kaynaklı ölümler artarken son 24 saatte ikisi çocuk 6 kişinin daha açlıktan öldüğü ve açlıktan ölenlerin sayısının 133’e ulaştığını bildirdi. Gazze’deki bu durumun bitirilmesi için yüzlerce insani yardım kurumu ve onlarca ülke İsrail’e baskı yaptı. İsrail ise yardımlara izin vermesinin baskılarla değil kendi isteğiyle olduğunu göstermeye çalışıyor. İşgal devleti, son yardımların girişine herhangi bir ülkeye haber vermeden ve müzakere çerçevesi dışında bir kararla izin verdi. Bunun da İsrail ordusunun bir yandan “baskılara boyun eğmediği” mesajını verirken diğer yandan da iç kamuoyunda artan eleştirilere de bir mesaj ulaştırdığı şeklinde yorumlanıyor.
AÇLIK KRİZİNİ İDARE HAMLESİ
Hamas Hareketi tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze’ye insani yardım girişine izin vermesinin “açlık krizini idare etmeye” yönelik bir adım olduğuna dikkat çekildi. Yüzlerce insanın açlıktan öldüğüne dikkat çekilen açıklamada, bu kararın yalnızca bir imaj tazeleme çabası olduğu ve genel açlık durumuna büyük bir etki yapmadığı vurgulandı. Filistinli aktivist ve insani yardım görevlisi Ethem Ebu Şarkiye, Gazze’nin günlük en az 600 tırlık gıda yardımına ihtiyaç duyduğunu ve bunun olmaması halinde söz konusu yardımların yalnızca göz boyama olacağını ifade etti.
BASKILAR İŞE YARDI
Türk Kızılayı Mısır Ekip Başkanı Ahmet İşler, Yeni Şafak’a yaptığı açıklamada, dün sabah 10 itibarıyla insanı yardım malzemelerinin sınır kapılarından geçmeye başladığını ifade ederek, “Yardım malzemeleri akşam 8’e kadar bölgeye ulaşmaya devam edecek. Sabah saatlerinden itibaren Mısır Kızılayı’nın verdiği bilgiye göre 100’ün üzerinde yardım TIR’ı Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı’na ulaştı. İçeri giren yardım tırlarının içerisinde Türkiye’den gelen insani yardım malzemelerimizde mevcuttur. Ancak yardımların yarın da devam edip etmeyeceği belirsiz" dedi. Özellikle bebek mamalarının yokluğu nedeniyle çocukların hastalık seviyesinde açlık çektiğini vurgulayan İşler, “Gazze’de kritik boyuta ulaşan açlık sebebiyle uluslararası toplum ve arabulucu ülkelerin yürüttüğü diplomatik baskı İsrail’in kararında etkili oldu. Türkiye’den gelen insani yardımları her an içeri gönderebiliriz umuduyla hazır tutuyorduk. Sahada Mısır Kızılayı ile koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Bizler mazlum Gazze halkına yardım ulaştırabilmek için Gazze’nin içinde ve dışında 24 saat görev yapıyoruz” şeklinde konuştu.
YARDIMLAR KALICI OLMALI
Sınır kapılarının kapalı olması nedeniyle 450 binin üzerinde kurban konservesinin sınırda beklediğini belirten İşler, “Bununla beraber muhtelif gıda ve barınma malzemeleri de içeriye gönderilmeyi bekliyor Yaklaşık 5 aydır içeriye yardımlar girmiyordu. Bir an önce insani yardım malzemelerinin kalıcı bir şekilde bölgeye girişi sağlanmalı” diye konuştu. Yeni Şafak’a konuşan Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde yaşayan Hayr Sencer de yardım tırlarının girişini sevinçle karşıladıklarını ifade ederken, “Yardımların ulaşmasından mutluyuz. Ancak dağıtım esnasında adeta savaş çıkıyor. İşgalci güçler, yardım almak isteyen insanlara ateş açıyor. Pek çok kişi bu sırada hayatını kaybediyor. Yardımların gelişini gören kadınlar ve çocuklar büyük sevinç yaşadı ama işgalciler bu mutluluğu bile kursağımızda bırakıyor. Artık adil ve insanca bir yaşam istiyoruz” şeklinde konuştu.
HAVADAN YARDIMLA GÖZ BOYAMA
Öte yandan, İsrail’in Gazze’ye havadan insani yardım indirilmesine izin vereceğini ilan etmesinin ardından bazı ülkeler uçaklarla yardım indirmeye başladı. İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberine göre, BAE ve Ürdün’e ait uçaklar Gazze kentine paraşütle 8 yardım kutusu attı. Yardım kolilerinin dördünün Gazze kentindeki Eski Şehir bölgesine diğer dördünün kentin kuzeyindeki Zeytun Mahallesi’ne paraşütle atıldığı aktarıldı. İndirme esnasında yardım yüklü kolilerin bazı sivillerin üzerine düşerek ezilmesine sebep olduğu ifade edildi. Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Örgütünden (Euro-Med) yapılan açıklamada da İsrail'in Gazze Şeridi'ne kara yoluyla daha fazla yardım girmesi yerine havadan yardım indirerek dünya kamuoyunu yanılttığı bildirildi.
Bir yılda 16 bin öğrenciyi katletti
Katliamın sürdüğü Gazze'de bir yılda 27 okul yıkıldı, 16 binden fazla öğrenci öldürüldü. Filistin Eğitim Bakanı Emced Barham, İsrail'in Gazze'de 2024-2025 eğitim öğretim yılında "eşi benzeri görülmemiş saldırılar yaptığını" söyledi. Barham, Gazze Şeridi'nde bu süre zarfında, "27 okulun tamamen yıkıldığını, 16 binden fazla öğrenci ve 750 öğretmenin şehit edildiğini" bildirdi. Batı Şeria'da ise 118 lise öğrencisinin gözaltında tutulduğu bildirildi.
Temmuzda açlıktan 63 kişi öldü
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Gazze Şeridi'nde temmuz ayında yetersiz beslenmeye bağlı 63 kişinin öldüğünü açıkladı. DSÖ, Gazze’deki yetersiz beslenmeye bağlı ölümlerdeki ani artışa ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "2025'te yetersiz beslenmeye bağlı 74 ölümden 63'ü temmuzda meydana geldi. Hayatını kaybedenlerin 24'ü 5 yaş altı çocuk, 1'i 5 yaş üstü çocuk ve 38'i yetişkindi. Bu insanların çoğu sağlık tesislerine vardıklarında veya kısa süre sonra vücutlarında ciddi bir zayıflama belirtisi göstererek öldü. Bu kriz tamamen önlenebilir" ifadesi kullanıldı. Açıklamada "Haziranda 6 bin 500 çocuk tedavi için hastaneye kaldırıldı" denildi.


