İsrail’e tepkiler büyüyor… Tonlarca yardım kapıda bekletiliyor, Gazze’de açlıktan ölümler artıyor
Hurriyet sayfasından elde edilen bilgilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuru yapıyor.
GAZZE Şeridi’ndeki 2 milyon insan dünyanın gözü önünde kıyameti yaşıyor. 21 aydır bombardımana tuttuğu Gazze’de mart ayından bu yana da çok sıkı bir insani yardım ambargosu uygulayan İsrail, Gazzeli çocukları aç bırakarak öldürme politikası yürütüyor. Tüm dünya İsrail’e “yardımlara izin ver” çağrısı yaparken, Tel Aviv yönetimi ise ısrarla bölgede kitlesel açlık olmadığını savunuyor, uluslararası kuruluşları Gazze’ye ulaşan yardımları dağıtmamakla suçluyor.
YERYÜZÜNDE CEHENNEM
Hissedilen sıcaklığın 43 dereceyi bulduğu Gazze’de insanlar bir yandan İsrail saldırılarından kaçmak bir yandan da ekmek ve su bulabilmek adına Şeridin bir noktasından diğerine savruluyor. Ancak bölgedeki son derece kısıtlı olan gıda malzemelerine erişmek mümkün değil. Kitlesel açlığın başgösterdiği bölgede Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre dün yetersiz beslenme kaynaklı 10 ölüm daha kayda geçerken, bu nedenle yaşamını kaybedenlerin sayısı da 111’e ulaştı. 80 çocuğun açlık nedeniyle öldüğü Gazze’de yaklaşık 60 bin hamile kadının da yetersiz beslenmeden etkilendiği belirtiliyor.
İsrail’de bile Gazze’de açlığı kınayan ve yardımların serbest bırakılmasını isteyen gösteriler düzenleniyor.
GAZETECİLER DE ETKİLENDİ
Gazeteciler de Gazze’deki felaket ortamından etkilenenler arasında. Fransız AFP haber ajansı ve Katar merkezli Al Jazeera, sahada çalışmaya devam eden gazetecilerinin de açlıkla mücadele ettiğini duyurdu. AFP’li gazeteciler derneği, SDJ’den “AFP kurulduğu Ağustos 1944’ten bu yana çatışmalarda personelini kaybetti, yaralananlar veya esir düşenler oldu. Ancak hiçbir dönem, bir meslektaşımızın açlıktan öldüğüne tanıklık etmemiştik” açıklaması geldi. Al Jazeera muhabiri Enes el-Şerif de paylaştığı mesajında, “Gazze ölüyor ve biz de onunla ölüyoruz” dedi. Gazze’de savaşın başından bu yana 231 gazeteci İsrail saldırıları nedeniyle ölmüştü.
DÜNYADAN GAZZE ÇAĞRISI
Gazze’deki insani felaket uluslararası kamuoyunu da ayağa kaldırdı. Aralarında İngiltere, Fransa, Kanada, İspanya, Japonya ve Avustralya’nın da bulunduğu 29 ülke İsrail’in Gazze’de insani yardımları kısıtlayarak insanların ölümüne neden olmasını kınayan bir ortak bildiri yayımlarken, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de önceki gün, “Gazze’de benzeri görülmemiş bir dehşet ve yıkım seviyesi” olduğunu söylemişti. Dün de aralarında Uluslararası Af Örgütü, Sınır Tanımayan Doktorlar, Oxfam gibi kuruluşların da bulunduğu 109 uluslararası yardım kuruluşu ve sivil toplum örgütü yine insani yardım çağrısı yaptı. “Özellikle çocuklar ve yaşlılar arasında rekor düzeyde akut yetersiz beslenme” vakası olduğu belirtilen bildiride, “meslektaşlarımız ve hizmet verdiklerimiz yok olup gidiyor” uyarısında bulunuldu. “Gazze’nin hemen dışında, depolarda -ve hatta Gazze’nin içinde- tonlarca yardım malzemesinin, İsrail’in insani yardım kuruluşlarının bunlara erişmesini engellediği için dokunulmadan durduğu” belirtilen bildiride, “BM öncülüğündeki insani yardım dağıtım sisteminin bir an önce yeniden tesis edilmesi” çağrısı yapıldı.
İSRAİL’E GÖRE AÇLIK YOK
İsrail’in başkenti Tel Aviv’de bile İsrail hükümetinden insani yardım koridorlarının açılması talebiyle protesto gösterileri düzenlenirken, İsrail yönetimi ise gerçeği reddediyor. İsrail basınına konuşan yetkililer, Gazze’de “kitlesel açlık” tespit edilmediğini savunurken İsrail ordu sözcülerinden Nadav Shoshani, sosyal medyada Kerem Şalom ve Zikim sınır kapılarının Gazze tarafında BM tarafından alınmayı bekleyen yaklaşık 950 kamyonluk yardım malzemesi olduğunu iddia etti. Ancak bu malzemeler İsrail’in engeli nedeniyle Gazze’ye girmiyor. Marttan 27 Mayıs’a kadar bölgeye yardımların girişini engelleyen İsrail, bu tarihten itibaren ise ABD destekli Gazze Yardım Vakfı aracılığıyla kendi dağıtım sistemini kurmuştu. Ancak büyük bir abluka uygulanan yardım girişlerine uluslararası kuruluşların dahil olmasına izin vermeyen İsrail, yardım arayan sivillere de defalarca ateş açtı ve bu saldırılarda en az 1060 Gazzeli öldürüldü.
HEM NETANYAHU HEM HAMAS KENDİ DERDİNDE
GAZZE’deki insani felaket durumununsona ermesi için en keskin yol ateşkese varmaktan geçiyor. Ancak ABD’nin girişimleriyle Katar’da yeniden başlatılan 60 günlük ateşkes görüşmeleri bir süredir çıkmaza girdi. ABD’nin Ortadoğu Temsilcisi Steve Witkoff’un İsrail ve Katarlı temsilcilerle görüşmek üzere bugün Roma’da olması beklenirken, Gazze’deki Hamas yöneticilerine ulaşmadaki zorlukların da etkisiyle geçen perşembeden bu yana müzakerelerde herhangi bir hareketlilik olmadığı belirtiliyor. Öte yandan uzmanlar İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Hamas liderlerinin kendi siyasi gündemleri nedeniyle ateşkeste somut adım atılamadığı değerlendirmesini yapıyor. Paris’teki Sciences Po Üniversitesi’nde Ortadoğu çalışmaları alanında öğretim görevlisi olan Karim Bitar, İngiliz The Guardian’a, “Acı gerçek şu ki, ne (İsrail Başbakanı) Netanyahu ne de Gazze’deki Hamas liderleri iç siyasi kaygılar nedeniyle hızlı bir sonuç ve kapsamlı bir ateşkes görmek istiyorlar” yorumunu yaptı.
İSRAİL MECLİSİNDE GAZZE’Yİ İLHAK TOPLANTISI
TÜM dünya Gazze Şeridi’ndeki insani felaket durumunun giderilmesine odaklanmışken, İsrail’deki aşırı sağcı çevreler ise Filistin topraklarının gaspedilmesi gündemiyle İsrail meclisi Knesset’te bir toplantıda bir araya geldi. Aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in himayesinde önceki gün yapılan toplantıya, bakanlar, milletvekilleri ve güvenlik yetkililerinin yanı sıra aktivistler ile İsrailli yasadışı yerleşimcilerin liderlerinden Daniella Weiss’ın da katıldığı bildirildi. “Gazze’deki Riviera: Vizyondan Gerçeğe” başlıklı toplantıda Weiss’ın örgütü tarafından hazırlanan ve Gazze’de kalıcı bir Yahudi varlığını yeniden tesis etmeyi öngören bir planın masaya yatırıldığı öğrenildi.
Yapay zeka ile yapılmış videoda İsrail’in kontrolü sağladığı Gazze Şeridi’nde gökdelenler yükseliyor, sahilde kafe ve barlar açılıyor.
İSRAİLLİ BAKAN’IN GAZZE ŞERİDİ HAYALİ
İSRAİL İnovasyon, Bilim ve Teknoloji Bakanı Gila Gamliel, Filistinlileri Gazze Şeridi’nde sürülmüş olarak gösteren yapay zekâ videosunu “Ya biz ya onlar (Filistinliler)” mesajıyla paylaştı. Videoda İsrail saldırılarında yıkılan Gazze’deki binaların, sokak ve caddelerin yeniden inşa edildiği, bölgede gökdelenlerin yükseldiği görülüyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın adını taşıyan bir iş merkezinin de bulunduğu görüntüde, Gazze sahiline çok sayıda kafe ve barın inşa edildiği gösteriliyor. Videoda ayrıca Netanyahu ile eşi Sara Netanyahu ve Trump ile eşi Melania Trump da Gazze sahilinde dolaşıyor.
İNGİLİZ GAZETECİ BOWEN: İSRAİL’İN DOSTLARI TÜKENİYOR
BBC’nin kıdemli Ortadoğu editörü Jeremy Bowen, İsrail’in Gazze’de işlediği savaş suçlarına ilişkin kanıtların artmasıyla birlikte Tel Aviv’in Batılı müttefiklerinin sabrının taşmaya başladığı değerlendirmesinde bulundu. İngiltere, Avrupa Birliği’nin büyük bir bölümü, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda ve Japonya’nın geçtiğimiz günlerde İsrail’in eylemlerini kınayan bir ortak bildiriye imza attığına dikkat çeken Bowen, İsrail’in Trump’ın da onaylayıp desteklediği Suriye’nin yeni rejimine saldırması nedeniyle sabrının tükendiğini yazdı. “İsrail’in dostları tükeniyor” diyen Bowen, “7 Ekim’deki Hamas saldırılarının ardından kenetlenen müttefikler, İsrail’in Gazze’deki tutumuna tahammül edemiyor” yorumunu yaptı.


