Kaju neden pahalı? Cevabını duyan hak veriyor Sözcü Gazetesi
Sozcu sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com haber yayımlıyor.
Sosyal medyada bir çiftin paylaşımı, kaju fıstığının nereden geldiğini yeniden gündeme getirdi. Sevilen kuruyemişin meyveden çıktığını gören sosyal medya kullanıcıları, "Bize onlarca yıldır yalan söylenmiş" tepkisini verdi.
ABD'de Roldan Fam adlı organik bitki şirketini işleten bir çift, sosyal medya paylaşımıyla kajuseverlerin kafasındaki soru işaretlerini giderdi. Ancak paylaşımı yapan çiftin kendi şaşkınlıkları da gözlerden kaçmadı... TikTok'ta paylaştıkları videoda bir çiftçinin ağaçtan aldığı ve kırmızı dolmalık bibere benzeyen meyvenin ucunda tek bir kaju fıstığı olduğu fark edildi ve çiftin 'kaju şaşkınlığı' başladı.

Gördüğü manzara karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen kadın "Ne? Bu çılgınlık! Gerçek olamaz" diye bağırdı. En az kendisi kadar heyecanını ve şaşkınlığını gizleyemeyen eşi de "Gerçekten kaju böyle mi oluyor?" diye eşlik etti. Çiftçi de bunun üzerine bibere benzeyen meyvenin başında yer alan yeşil ve kavisli kısmı işaret ederek bunun kaju çekirdeği olduğunu söyledi.
İşte bu nokta, kajunun dünya çapında neden bu kadar yüksek fiyatlara satıldığını anladıkları an oldu... Ağacı ve meyveyi yerinde gözlemleyen çift, koca bir ağaçtan adetlerle kaju çıkması ve bu işin bu kadar zahmetli olması karşısındaki şaşkınlıklarını gizleyemedi. Yayınladıkları videoya gelen yorumlardan en beğenileni de "Yani koca bir ağaç, bir paket kaju mu veriyor?" şeklindeki şaşkınlık ifadesi oldu.

Brezilya'ya özgü olan bu bitki, tarihsel süreçte Portekizli denizciler aracılığıyla Hindistan ve Güneydoğu Asya'ya taşınarak farklı coğrafyalarda da yetiştirilmeye başlandı.
Kaju, ilginç şekilde "kaju elması" adı veirlen armut benzeri bir meyvenin ucunda yer alıyor. Hasat sırasında bu meyvenin alt kısmındaki tohum yani kaju ayrılarak kurutuluyor ve kuruyemiş haline getiriliyor.
Kaju elması pek çok kişi tarafından bilinmese de çiğ veya pişirilerek tüketilebiliyor. Ancak bu meyveyi deneyenler, tadının klasik elmaya göre daha buruk ve keskin olduğunu söylüyor.


