Karada bile yüzen bu balığın gizemi çözülemiyor Sözcü Gazetesi
Sozcu sayfasından alınan verilere göre, SonTurkHaber.com bilgi veriyor.
İspanya başta üzere Avrupa kıyılarındaki nehirlerde yaşayan yılan balığının doğumu ise oldukça sıra dışı yerlerde gerçekleşiyor. Burası, Atlantik Okyanusu'nun ortasında, Bermuda Şeytan Üçgeni yakınlarındaki Sargasso Denizi. Bu bölge, balığın doğduğu ancak henüz kimsenin onun burada nasıl ve nerede ürediğine dair doğrudan gözlem yapamadığı gizemli bir yer. Yok olma tehdidiyle karşı karşıya olan Avrupa Yılan balığının sırrını bilim insanları da çözemiyor. Avlanmaması içinse çağrılarda bulunuyorlar.
Bilim insanı Johannes Schmidt, 20. yüzyılın başlarında yürüttüğü araştırmalarla bu bölgenin, Avrupa yılan balıklarının üreme alanı olduğunu öne sürmüştü. Ancak 1923'te yayınlanan bulgulara rağmen, bugüne kadar Sargasso Denizi'nde üreyen yetişkin bir yılan balığı fiziki olarak görüntülenemedi.
DOĞUMLARINI SIRA DIŞI BİR YERDE YAPIYORDoğumlarından sonra, Körfez Akıntısı sayesinde Avrupa kıyılarına ulaşan yavru yılan balıkları, nehirlerde ve haliçlerde 5 ila 15 yıl kadar kalır. Bu süre zarfında büyür, vücut yapıları değişir ve "gümüş yılan balığı" adını alırlar. Yeterli vücut yağına ve boyuta ulaştıklarında ise hayatlarının en büyük göçüne başlarlar. Sargasso Denizi'ne ulaşmak için 5.000 ila 10.000 kilometrelik bir yolculuğa çıkıyorlar. Bu göç sırasında yalnızca yüzmeyip nemli yüzeylerde karada da sürünerek ilerleyebiliyorlar.
2022 yılında yapılan ve Scientific Reports dergisinde yayımlanan bir çalışmada, araştırmacılar 26 uydu takip cihazı kullanarak yılan balıklarının Sargasso Denizi'ne kadar olan yolculuklarını izleyebildi. Ancak bu teknolojiye rağmen, halen kimse bu deniz bölgesinde olgunlaşmış bir yılan balığını doğrudan gözlemleyemedi. Uzmanlar, bu durumun bölgenin gizemini daha da artırdığını söylüyor.
Göç yollarının takibi sonucunda, farklı bölgelerden gelen yılan balıklarının Azor Adaları yakınlarında birleşerek ortak bir rota izlediği belirlendi. Ancak, doğdukları yere nasıl geri döndükleri, yön bulma sistemlerinin nasıl çalıştığı hâlâ bilinmeyen bir sır. Bilim insanları, bu süreçte Dünya'nın manyetik alanı, su sıcaklığı ya da başka bilinmeyen çevresel etkenlerin etkili olabileceğini düşünüyor.


