Kavurucu sıcakta bunlara dikkat! Sağlık Haberleri
SonTurkHaber.com, Yenisafak kaynağından alınan verilere dayanarak açıklama yapıyor.
Sıcak hava iyiden iyiye etkisini gösterdi. Yaz mevsiminin en güzel günleri yaşanırken, kalp sağlığına dikkat etmek gerekiyor. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Demet Erciyes, sıcak havada vücudun serinlemek için terlemeyi artırdığını belirterek, “Bu nedenle su ve mineral kaybı da artar. Kanın akışkanlığı azalır. Pıhtılaşmaya eğilim artar. Damarlarda pıhtıya bağlı tıkanıklıklarda artış gözlenir ve kalp krizi vakalarında artış olur” dedi. Cilde yakın damarların da yine sıcağın etkisiyle genişlediğini ifade eden Erciyes, “Kalbin iş yükü artar. Kalbin ritmik çalışmasında yardımcı mineraller ter yoluyla fazla kaybedildiği zaman kalpte ritim bozuklukları ortaya çıkabilir. Su ve mineral kayıpları ortostatik hipotansiyon dediğimiz ayağa aniden kalkınca sık görülen göz kararması ve tansiyon düşüklüğüne sebep olur” diye konuştu.
BEBEKLER DE RİSK ALTINDA
Bebekler, çocuklar ve yaşlılar daha çok risk altında olduğunu söyleyen Erciyes, “Genellikle su kaybını gidermek için yeterince su içemezler. Vücudun sıcağa alışması daha zor olur. Açık havada ya da kapalı ortamda sıcakta çalışmak zorunda kalanlar, spor yapanlar, kalp, akciğer ve böbrek hastaları risk altında” diye konuştu. Yüksek tansiyon, kalp yetersizliği ya da daha farklı bir sebepten idrar söktürücü ilaç alanların yaz aylarında doz ayarlaması için hekimleriyle görüşmesi gerektiğini vurguladı.
BU YANLIŞLARI YAPMAYIN
Sıcak havada buz gibi içeceklerin hızlı biçimde tüketilmesinin son derece yanlış olduğunu hatırlatan Erciyes, “Çok soğuk içecekler vücut direncini kırarak boğazdaki virüs ve bakteri gibi mikropların çoğalmasına yol açıyor. Bu içecekleri yudumlayarak tüketmek daha doğru. İçeceklere atılan buzlar da mikrop taşıyabiliyor. Buzların hijyenine karşı da hassas olmakta yarar var” diye anlattı. Sıcak havada alkol tüketmenin zararlarına dikkat çeken Erciyes, “Alkol su kaybını artırarak, susuzluğu tetiklediği için sıcak ve güneş çarpmasını kolaylaştırıyor. Sıcak çarpması bilinç bulanıklığına yol açabildiğinden acil müdahale gerekebiliyor” ifadelerini kullandı.
TİRYAKİLERE KÖTÜ HABER
Şekerli içecek, çay ve kahve tüketiminin susuzluğu artıracağını anlatan Erciyes, “Şekerli içecek tüketimi de susuzluğu artırıyor. Bu nedenle sıcak havada fazla kalori içeren şekerli içeceklerden uzak durmak gerekir. Çay ve kahve tiryakilerinin hoşuna gitmese de bu ürünleri aşırı tüketmek su içmeyi zorlaştırıyor. Susuzluğumuzu çay ya da kahve ile gidermeye çalışmamalıyız. Hele bir de bunları şeker ekleyerek tüketiyorsak sorun ikiye katlanıyor. Çay ve kahve diüretik yani idrar söktürücü etkileri sebebiyle vücuttan idrar çıkışını artırır. İdrarla beraber su ve bizim için önemli mineralleri de kaybederiz. Ayrıca bu içecekler içerdikleri maddeler sebebiyle uyku kaçırır, kalpte çarpıntı yapar. Uykusuzluk, huzursuzluk ve kalpte ritim bozukluğuna sebep olabiliyor” değerlendirmesi yaptı.
SOĞUK SUYA ATLAMAYIN!
Soğuktan bunalınca insan haliyle serinlemek için hemen soğuk bir duşun altına girmek istediğini hatırlatan Erciyes, “Hele bir de soğuk bir deniz bulmuşsa güneşin altında iyice piştikten sonra balıklama atlamak pek cazip gelebilir. Ancak bunu özellikle de kalp sağlığı açısından hiç önermiyoruz. Çok sıcaktan aniden soğuğa geçiş kalpte şok etkisi yaratarak son derece zararlı olabiliyor. Aniden soğuğa geçince vücuttaki damarlarda tıpta vazokonstrüksiyon dediğimiz büzülme ve daralma ortaya çıkıyor. Bu tepki, vücudun ısısını sabit tutmaya çalışması, hayati işlevleri olan iç organları korumaya çalışması sebebiyle gerçekleşiyor. Ortaya çıkan bu damar daralması neticesinde kan basıncıyla beraber kalp atım sayısı da yükselir. Kalp bu yüksek basınca karşı daha büyük güç harcayarak çalışıyor. Bu olay kalbi yoruyor” ifadelerini kullandı.
Yaz sıcağına serinleten yöntemler
Serin tutan terletmeyen giysiler giyin. Yağlı yemeklerden kaçının. Özellikle spor sonrası klimaların olduğu ortamlardan uzak durun. Terli halde klima karşısına geçmek kas tutulmasına şiddetli kas ağrılarına neden olabilir. Açık havada yapılacak sporları sabah erken saatlerde ya da akşam güneş etkisini kaybedince yapmaya dikkat etmek gerekir.


