Kilit liman Çin in elinde! Ege de soğuk savaş rüzgarı
SonTurkHaber.com, Haber Global kaynağından alınan verilere dayanarak haber yayımlıyor.
ABD ve Çin arasında; Asya'dan Avrupa'ya uzanacak ticaret güzergahı üzerindeki rekabet giderek kızışıyor. Hindistan'dan başlayarak İsrail ve Güney Kıbrıs üzerinden Yunanistan'a bağlanacak IMEC adlı güzergah ile Çin'in Kuşak Yol projesi Ege'deki Pire Limanı'nda karşı karşıya geldi. Her iki güzergahla ilgili farklı tasarrufları Avrupa Birliği (AB) kulislerinde, büyük rekabetin olası sonuçları tartışılıyor. ABD Başkanı Doland Trump Beyaz Saray'daki koltuğuna oturmadan önce Atina Büyükelçiliği'ne aday gösterdiği Kimberly Guilfoyle'u Çin'in bölgedeki etkisini azaltmak ve söz konusu limanların kontrolünü sağlamakla görevlendirdiği ortaya çıktı.

Kathimerini'de bu konuda yer ver verilen bilgilere göre ABD Selanik Limanı'nı kontrol etmek istiyor. Trump'ın, Çin'e karşı müttefiki olan Hindistan'ın ticaret yolunu desteklemek için Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Koridoru'nu (IMEC) oluşturma amacına Ege'nin kuzeyindeki ve güneyindeki Yunan limanlarının mükemmel bir şekilde uyduğu belirtiliyor. Aynı habere göre ABD, yolcu ve konteyner trafiği bakımından Yunanistan'ın ve Akdeniz'in en büyük limanı olan Pire Limanı'nın Çin'in elinden olmasından rahatsızlık duyuyor. ABD, limanın sahibi olan Çin devlet şirketi COSCO Shipping'in faaliyetlerini yakından izliyor.
'NEDEN ÇİN'E VERDİNİZ?'Geçen 19 Mayıs tarihinde bu konuda kapsamlı bir yazı kaleme alan yazar Alexis Papachelas, Çin'in Pire Limanı'nın ihalesini kazandığı dönemle ilgili ilginç detaylar aktarmıştı. ABD'nin o dönemde limana karşı kayıtsız olduğunu vurgulayan Papachelas şu bilgileri vermişti: "Birkaç yıl önce, Pire Limanı'nın özelleştirilmesi üzerine bir çalışma yapan büyük bir Amerikan üniversitesinden ciddi bir araştırmacı beni ziyaret etti. Israrla neden Çin'e verdiniz' diye sordu. Benim cevabım ise basitti; 'çünkü ihale açıldığında başka kimse gerçekten istemiyordu.' Bu, gerçeğin ta kendisiydi. Uzun bir süre ne Amerikalılar ne de Avrupalılar, Batı'nın kontrolünden çıkan limanlara ve diğer altyapılara fazla önem vermediler."
Kathimerini'de ABD'nin Çin şirketine Pire'yi terk etmesi için baskı yaptığı Atina yönetiminin de ABD'nin taleplerine uymaya istekli olduğu belirtiliyor. Nitekim, üç ay önce Çin savaş gemilerinin Yunan limanlarına demirleme talebi Yunanistan tarafından reddedilmişti. Ege'de rekabet kızışırken Hindistan'ın ayrıca IMEC projesinin bir parçası olarak Dedeağaç Limanı'na ilgi duyduğu kaydediliyor. Gazetedeki yorumda Ukrayna'da barış ihtimali nedeniyle önemi azalan Dedeağaç Limanı'nın bu hamleyle yeniden önem kazanacağı ifade ediliyor.

Papachelas, değerlendirmesinde Ege Denizi'nde kızışan Çin-ABD rekabeti için şunları söylüyor: "Çin, Avrupa'yı kazanmak ve eğer başarabilirse ABD'den uzaklaştırmak istiyor. Bunu başarmak için Amerikan Başkanı'nın Avrupa'ya karşı sert duruşunu kullanmaya hazır. Yunanistan ise "Ejderhanın başı' olarak anılıyor. Çin-AB ilişkileri için stratejik bir geçit olan Yunanistan, Çin çıkarları için kilit öneme sahip. Binlerce mil uzakta bulunan iki süper gücün rekabeti Yunanistan'ı çok zor ikilemlerle karşı karşıya bırakabilir. Çin son yıllarda sert oynamaya başladı ve Atina da dahil olmak üzere önemli bir baskı uyguladı. Önümüzdeki yıllarda daha da zorlaşacak çünkü Trump bu tür konularda inceliğe önem vermiyor."
[email protected]
Kaynak: Web Özel


