Kira fiyatları artacak mı?
Halktv sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuru yapıyor.
Türkiye'deki yüksek enflasyon, büyükşehirlerde barınmayı neredeyse imkansız hale getirirken, milyonlarca kişi her ay kiralarını güçlükle ödüyor.
İstanbul'da en düşük kira bile asgari ücretin üzerindeyken, İstanbul Planlama Ajansı'nın araştırmasına göre 4 kişilik bir ailenin aylık yaşam maliyeti 90 bin lira. Kiranın payı burada yüksek olurken, mega kentin genel olarak pahalılığı da dikkati çekiyor.
Ekonomik koşullar milyonlarca kişi için zorlayıcı olurken, en büyük sorunların başında barınma geliyor. İnsanlar artık değil ev almak, kira ödemekte de zorlanıyor. Enflasyon verilerini takip eden milyonlarca kiracı, ev kiralarındaki artışı da böyle öğreniyor.
Peki kira artışları sürecek mi? Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, düşen enflasyon oranlarıyla birlikte kira artış hızının yaz aylarında yavaşlamasını beklediklerini açıkladı.
Fakat enflasyonun yüksek seyri halen devam ediyor.
Akçam’a göre, kiralık konut piyasasında fiyatlar sabitlenme eğilimine girebilir.
ENFLASYON DÜŞTÜĞÜNDE...AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Hakan Akçam, yıllık enflasyondaki gerilemenin kira artışlarına doğrudan etki ettiğini söyledi. Akçam, Nisan ayında kira artış oranının %51,8 olduğunu, ancak bu oranın Mayıs'ta %48,2’ye düştüğünü aktardı.
Akçam'ın bahsettiği kira düşüşü için enflasyon verilerinin henüz çok yolu var görünüyor.
“Enflasyondaki düşüşle birlikte kira fiyatlarındaki artış hızı yavaşlayacak. Yaz itibarıyla fiyatların stabil seyretmesini bekliyoruz.” diyen Hakan Akçam iktidarın konut arzına ilişkin politikalarının da kira fiyatlarını doğrudan etkileyeceğini savundu.
“Barınma ihtiyacı sosyal konutlarla karşılandığında, kiralık fiyatlarında da düşüş eğilimi kaçınılmaz olacaktır.” dedi.
Sezonluk değişimlere işaret eden Akçam'a göre yaz aylarında memur tayinleri ve öğrencilerin üniversitelere yerleşmeleri gibi gelişmeler talep üzerinde etkili olabilir.
Sektördeki fiyat manipülasyonlarına dikkat çeken Akçam, dijital takip sistemleri ve elektronik kontrat uygulamalarıyla suistimallerin önüne geçildiğini belirtti. Bu tür denetimlerin fiyat dengesine olumlu katkı sağladığını söyledi.
23 Nisan’da İstanbul’da yaşanan deprem sonrası bazı bölgelerde kiralık ve satılık konut fiyatlarının %8-10 oranında arttığını belirten Akçam, artışa sebep olan ev sahiplerine Ticaret Bakanlığı’nın 250 bin TL’ye kadar ceza uyguladığını hatırlattı ve ekledi:
“İlk sorumlu, fiyatı yükselten ev sahibidir. Emlak danışmanı bazen sadece verilen talimatı uygular. Ancak suistimal eden danışmanlar için de 100 bin lira ceza kesiliyor.”
Sektördeki bir diğer sorun olarak emlak ilan portallarındaki fahiş fiyatlar olduğunu vurgulayan TEDB Başkanı, bu alanda da düzenleme yapılması çağrısında bulundu.
YAZIN KİRALAR ARTACAK MI DÜŞECEK Mİ?Akçam'ın aktardıklarından özetle yazın;
"Artış hızı yavaşlayacak, fiyatlar daha stabil seyredecek
Talep artışına rağmen aşırı fiyat sıçramaları beklenmiyor
Dijital denetim ve yaptırımlar ile fiyat manipülasyonu sınırlandırılacak
Sosyal konut projeleri uzun vadede kira baskısını azaltacak"


