Komplocular ikna olacak mı? Kalp krizinin nedeni virüs
SonTurkHaber.com, Haber Global kaynağından alınan verilere dayanarak duyuru yapıyor.
Kovid-19 pandemisinin ardından dünyada ve Türkiye'de yaşanan kalp krizi vakalarındaki artış, kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor. Komplo teorileri havada uçuşurken, Kovid-19 aşılarının kalp krizlerinde artışa neden olduğuna ilişkin iddialar ise vatandaşın kafasında soru işaretleri yaratıyor. Aşı karşıtlarının tezlerini çürütecek son açıklama ise TURKOVAC aşısı proje lideri Prof. Dr. Aykut Özdarendeli'den geldi. “Kalp krizleri aşı ile değil, hastalıkla alakalı” açıklamasında bulunan Prof. Dr. Özdarendeli, komplo iddialarının bilimsel temeli olmadığını vurguladı. Prof. Dr. Özdarendeli, kalp sorunlarının yaşanmasına ilişkin de, "Aşıların elbette çok düşük oranlarda yan etkileri olabilir, ama asıl sorun hastalığın kendisidir. Ayrıca çoğumuz, aşılanmış olsak bile bu hastalığı geçirdik” ifadelerini kullandı. Uzmanlar da aşı karşıtlarının ortaya sürdükleri iddiaların asılsız olduğunun altını çizerken, önemli açıklamalarda bulundular...

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan (Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı)
"Aşı karşıtları, insanlar sokakta kalp krizi geçirip ölüyorlar iddiasında bulunuyor. Ancak Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 2019-2022 yılları kıyaslandığında, 2022 yılı kalp krizi sayısının en düşük olduğu dönem. Aşının kalp krizine neden olduğuna dair elimizde bir tane bile bilimsel çalışma yok. Avrupa’da açılan bazı davalar da sonuçsuz kaldı. Kovid-19, beyin sisi, unutkanlık ve damar tıkanıklıkları gibi ciddi etkiler bırakabiliyor, fakat bunların aşıyla bir bağlantısı kurulmuş değil."
SAĞLIKSIZ BESLENME ETKİSİDr. Demet Erciyes (Kardiyoloji Uzmanı)
“Kovid-19 doğrudan kalp kası ve damarlar üzerinde zararlı etkiler oluşturabiliyor. Ayrıca virüsün tetiklediği iltihaplanma süreçleri kalp krizi riskinde artışa neden oluyor. Kovid-19 geçiren kişilerde uzun dönemde kalp ritim bozuklukları, kalp yetmezliği gibi ciddi rahatsızlıklar gözlemleniyor. Pandemi sürecinde değişen yaşam alışkanlıklarının da kalp sağlığını olumsuz etkiledi. Fiziksel aktivite düzeyinin düşmesi, sağlıksız beslenme alışkanlıkları, artan stres ve sağlık kontrollerinin ertelenmesi gibi faktörler de kalp sorunlarının hem ortaya çıkışını hızlandırdı hem de tanı ve tedaviyi geciktirdi."
Prof. İsmail Polat Canbolat (Kardiyoloji Uzmanı)
"Kalp ve damar hastalıkları ile kalp krizi vakalarında ciddi artış var ancak bunun en büyük nedeni hava kirliliği ve stres. Kaldı ki, kalp krizi veya kalp hastalıklarının aşıya bağlı olduğunu söylememiz için, sorun yaşayanların, günlük hayatlarındaki tek değişkenin mRNA aşısı olması lazım ancak durum öyle değil. Kalp krizi ve kalp sorunları arttı ancak en büyük nedenlerin başında hava kirliliği geliyor. Stres, tansiyon, diyabet ve fazla kilo da kalp krizindeki artışın diğer nedenleri arasında."

Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de 2020 yılında Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 22 bin 136 olarak kaydedildi. 2021 yılında bu sayı 65 bin 198’e yükseldi. Aynı yıllarda kalp-damar hastalıkları kaynaklı ölüm sayıları da dikkat çekici. 2020 yılında yaklaşık 160 bin kişi kalp ve damar hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirdi. 2021’de bu sayı 165 bine yaklaştı. Uzmanlar bu artışta hem hastalığın doğrudan etkilerini hem de pandeminin dolaylı sağlık sonuçlarını göz önünde bulunduruyor.
Kaynak: Web Özel


