Konut fiyatı böyle artıyor! Arsa maliyeti Avrupa yı geçti
SonTurkHaber.com, Haber Global kaynağından alınan verilere dayanarak haber yayımlıyor.
Konut piyasasıyla ilgili son rakamlar sektörde umut yarattı. 2025 yaz dönemi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 35,8 oranında artarak 107 bin 723 oldu. Türkiye genelinde yeni konut satışı da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 32 oranında artarak 33 bin 569'a yükseldi. Rakamlar yüzleri güldürürken sektör temsilcileri konut piyasasında maliyetleri yukarı çeken arsa krizini gündeme getirdi. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Ziya Yılmaz, son rakamlarla ilgili yaptığı açıklamada arsa maliyetlerini aşağıya çekecek uygulamaların hızla devreye alınması gerektiğini belirtirken Haber Global Web Özel'e değerlendirmelerde bulunan gayrimenkul uzmanı Rıdvan Akgün ise Avrupa'daki arsa maliyetleriyle Türkiye'nin büyük şehirlerindeki durumu karşılaştırdı.

Arsa sorununu rakamlarla açıklayan Rıdvan Akgün şunları söyledi: "Türkiye genelinde gayrimenkul fiyatlarına baktığımız zaman fiyatların artışına en büyük etken arsa maliyetinin yüksek olması. En düşük yerde yüzde 25'ler seviyesinde başlıyor, yüzde 75'ler seviyesine kadar çıkıyor. 10 dairelik bir konutun 5 dairesi müteahhite 5'i de arsa sahibine kalıyor. Fahiş oranlar bunlar. Özellikle rayiç bedeli yüksek yerlerde 10 dairede 7 daire arsa sahibine kalıyor. Bu durum konut fiyatlarını uçuruyor."
AVRUPA'DA YÜZDE 25Türkiye'deki durumu Avrupa ile kıyaslayan Akgün şu değerlendirmeleri yaptı: "Gelişmiş ülkelere baktığımız zaman belediyeler, hükümetin ilgili kurumları konut üretilebilecek rezerv alanları belirlerler, imar tahakkuku yaptırırlar, bunu yaparken de bir sürü para verilmez. Bu devletin işidir; esas olarak üretmesi gereken arsalardır. Bu rezerv alanlarda arsa payları bellidir. Arsa sahiplerinin ne kadar konut sahibi olacağı, müteahhitten ne alabileceği önceden belirlenmiştir. Yüzde 20'ler seviyesi hatta yüzde 15'tir. Yüzde 25'e kesinlikle geçmez. 10 yıl, 30 yıl sonraki nüfus hareketine göre ihtiyaç alanları önceden belirlenir. Bunun alt yapısı oluşturulur ve imar planları yapılır."
Akgün, Türkiye'deki arsa üretim yöntemleriyle ilgili şu bilgileri verdi: "Türkiye'de ya orman yangını olur ya orman vasfını yitirmiş yerler ortaya çıkar. Arsa yatırımı yapılmadığı için yeni ortaya çıkan arsalarda birden bire bir rant yükselişi olur. Böyle olunca arsa sahipleri de diyor ki 10 dairenin 5'ini ben alırım... Yüzde 50'lere çıkan oranlar var. Taşra yerlerde bu oran yüzde 30'larda seyrediyor. Müteahhit iki konut üretecek ikisini arsa sahibine verecek ikisini kendisi alacak. Bu ne demek? 3+1 dairenin fiyatının 10-12 milyona çıkması demek."

Rıdvan Akgün, "Halbuki arsa maliyeti düşük olmuş olsa, arsa üretilmiş olsa 10 milyon TL'ye alacağınız konutu 7 milyon TL'ye alacaksınız. Piyasada konut fiyatlarının yüzde 35-40 artmasının temel sebebi arsa maliyetleri. Hükümet bu konuda 81 vilayeti inceleyecek, arsa üretimi yapacak. Hazinenin veya Milli Emlak'ın elindeki yerler ya da kentsel dönüşümle ilgili rezerv alanlar olacak. Arsa sorunun çözülmesi lazım. Bu çözülmeden konut fiyatları düşmez" dedi.
YENİ ARSA MODELİKonut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Ziya Yılmaz ise son konut satış istatistikleriyle ilgili yaptığı değerlendirmelerde arsa maliyetleriyle ilgili "Arsa maliyetinin en yüksek olduğu ülkelerden birisiyiz. Arsanın inşaat içindeki maliyeti ülkemizde yüzde 50 ortalamalarında, oysa Avrupa ve Amerika’da en değerli lokasyonlarda bile arsa maliyetleri yüzde 20’ler seviyesinde. Bu durum özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde konutun erişilebilirliğini doğrudan olumsuz etkiliyor" diyor.
[email protected]
Kaynak: Web Özel


