Konutta fiyat balonlarını patlatacak önemli hamle: Vatandaş gerçek piyasa değerini görecek
Hurriyet sayfasından alınan verilere göre, SonTurkHaber.com bilgi veriyor.
Ticaret Bakanlığı ilan sitelerini ve emlak ofislerini takibe alırken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da vatandaşın gerçek ve güncel piyasa değerlerini takip edeceği bir sistem için çalışmalara başladı. 81 ili kapsayacak ‘Değer Bilgi Merkezi’ sayesinde, vatandaşlar alımdan önce fiyat karşılaştırması yapacak, ederinin üzerinde ödemeyle mağdur olmayacak.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü 178. kuruluş yıl dönümü programında konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, konut fiyatlarından tüketici mağduriyetine, 2B arazilerinden tapuda dijitalleşme hamlelerine kadar birçok başlıkta önemli bilgiler paylaştı. Bakan Kurum yeni projeler için şunları söyledi:
ÜÇ BOYUTLU MODEL
”Üç boyutlu şehir modelleri projemizle her sokağın, her binanın ve hatta her dairenin üç boyutlu halini üreteceğiz. Mimari projelerden bağımsız bölümlere, alan genişliğinden mülkiyet bilgisine kadar tüm bilgileri tek bir sistemde toplayacağız. Bir yerde kentsel dönüşüm yaparken izleyeceğimiz yolu tayin etmek için bu modelleri kullanacağız. Yine bir bölgede afete hazırlık sürecini başlatırken, öncelikli alanları bu modeller sayesinde göreceğiz.
ANLIK FİYAT TAKİBİ
Üç boyutlu şehir modelleri projemize dair en önemli adımımız da; Değer Bilgi Merkezi kurmak olacak. Bu merkez sayesinde Türkiye; adil, erişilebilir ve gerçekçi bir taşınmaz değerleme sistemine kavuşacak. Artık vatandaşımız, yapacağı bir yatırıma dair her bilgiye bu sistemden ulaşabilecek. Taşınmazın gerçek piyasa değerini görecek, kendi mahallesinde ve sokağındaki diğer taşınmazlarla karşılaştırma yapacak. Konut arzını ve talebini ilçe ilçe, mahalle mahalle analiz edebilen yapay zekâ destekli bir sistem olacak. Vatandaşımız yapacağı yatırımın ne getireceğini, maliyetini, satış fiyatı tahminlerini detaylı bir şekilde bu sistemden öğrenebilecek.
Halihazırda piyasada çokça karşılaştığımız ve vatandaşımızı rahatsız eden manipülasyonların önüne geçeceğiz. Vatandaşımızın tüm yatırım kararlarını en doğru ve şeffaf şekilde vermesini sağlayacak; hem zamandan, hem de maddi açıdan kazanmasına imkân tanıyacağız.
İLK ADRES İSTANBUL
Üç boyutlu modelleri ve Değer Bilgi Merkezi’nin ilk uygulamasını İstanbul’da başlatacağız. İstanbul’un riskli bölgelerindeki yapı durumunu, dijital ortamdan anlık olarak izleyecek ve adımlarımızı buna göre atacağız. 2026 yılının ilk çeyreğine kadar İstanbul’da bu dijital entegrasyonu tamamlayacağız. 2027’nin ortasına kadar da, tüm Türkiye’de aynı dijital altyapıyı hayata geçireceğiz.”
2B’DE TAPU MÜJDESİ
Bakan Kurum 5 milyon vatandaşın heyecanla beklediği bir adımı attıklarını belirterek şunları söyledi: “Tapu teşkilatımızla, kayıt altına alınmamış tek bir metrekare 2B alanı bırakmayacağız. Orman vasfını yitirmiş tüm alanlarda tespit çalışmalarını bu yıl sonuna kadar tamamlayacağız. Bu alanların kullanıcılarını süratle tespit edecek ve yıllardır tapu bekleyen vatandaşlarımıza tapularını kazandıracağız.”
YENİ ARSA ARZIYLA FİYAT DENGELENECEK
81 ilde tescil harici olan alanları kayıt altına alacak bir çalışma başlattıklarını belirten Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Hakan Gedikli, “Ülkemizin her metrekaresini kayıt altına alma hedefiyle kapsamlı bir çalışma başlattık. Geçmişte şehirleşme eğilimleri, büyüme potansiyelleri ve hukuki düzenlemeler nedeniyle kayıt altına almadığımız alanlar bulunuyor. 3 ay içerisinde etaplar halinde tespiti tamamlayıp, bir yıl içinde de tescil yapacağız. Üst ölçekli planlar doğrultusunda tarım, turizm, kentsel gelişme alanları ve koruma alanları belirlenecek. Bu proje arsa arzının artmasına destek olacak ve bugün gayrimenkul piyasasındaki fiyat dengelenmesine de katkı sağlayacak” dedi. Tapuda dijitalleşme hamlelerine devam edeceklerini söyleyen Gedikli, yıl sonuna kadar ülke çapındaki tapu ve kadastro işlemlerinin yüzde 80’ini dijital ortamda gerçekleştirmeyi hedeflediklerini ekledi.


