Kripto varlıklara uygun yasalar piyasalarda olumlu karşılanıyor
SonTurkHaber.com, Sonhaberler kaynağından alınan verilere dayanarak haber yayımlıyor.
Kripto varlıklar kimi zamanlar düşüşler yaşasa da sonrasında inanılmaz yükselişlere imza atmakta. Mesela Ethereum 2020 fiyatı bir ara 133 dolara kadar düştü. Yılın sonunda ise 1314 dolara kadar çıktı. İşte bu tür çıkışlar ve bunun medyadaki yansımaları kripto varlıkların daha fazla kişi tarafından alınmasını sağlamakta.
Öte yandan kripto varlık piyasasının diğer ekonomi araçlarına benzemeyen yönleri, ilk etapta ona uygun yasallar çıkarılmasını zorlaştırdı. Hatta kripto varlık borsaları kendilerinin bankalar ile eş tutulmasından çok hoşlanmıyordu. Geçen zamanla birlikte dijital paraların özellikleri daha iyi anlaşıldı ve buna uygun yasalar hazırlandı.
‘Sektörde yoğun bir hazırlık var’
Türkiye’de faaliyet gösteren kripto piyasaları artık Sermaye Piyasaları Kurulu’na (SPK) başvuru yapmak zorunda. 30 Haziran 2025 tarihinde yürürlüğe giren tebliğe göre, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kuruluş, faaliyet ve işleyiş süreçlerine ilişkin esaslar belirlendi.
Bu gelişmeler piyasa tarafından olumlu karşılandı. Binance TR Genel Müdürü Mücahit Dönmez tebliğe ile birlikte sektörde yoğun bir hazırlık dönemi olduğunu belirtti. Konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada Dönmez, “Biz de tıpkı diğer tüm platformlar gibi bu son günlerde hazırlıklarımızı tamamlayarak, başvurumuzu iletme gayreti içindeyiz. Saklama sürecini nasıl yöneteceğimizle ilgili değerlendirmelerimiz ise bu aşamada sürmekte” dedi.
Tebliğ öncesi hazırlıklarını tamamlayan kripto borsaları tarihin bir noktada oldukları düşüncesinde. Bundan sonra teknik altyapısı, sermaye yeterliliği olmayan şirketlerin piyasada hizmet vermesi mümkün olmayacak.
Tebliğ ile birlikte sektörde şeffaflığı arttırırken, sıkı denetim mekanizmaları sağladığı da kaydediliyor. Bu durum saklama hizmetlerinden yararlanmayı düşünen bankalar adına da önemli bir gelişme. Yakında bankaların saklama hizmetlerine giriş yapması ile birlikte kripto para fiyatlarında yükselişin devam edeceği düşünülüyor.
Kripto varlık işlemlerine saat sınırı
Türkiye’de son dönemde kripto varlıklar hakkında yasalarda yapılan düzenlemeler sadece bununla sınırlı değil. Hazine ve Maliye Bakanlığı özellikle yasa dışı bahis ve dolandırıcılık gibi yöntemlerle toplanan kara paranın aklanmasında kripto varlıkların kullanılmasını sınırlamakta kararlı.
İlk çıktığı zamandan beri kara para aklama noktasında en gelişmiş yol olarak görülen kripto varlıklarla bu işleri yapmak daha da zor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yeni hazırladığı düzenlemeler ile birlikte Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları tüm transferlerde müşterilerinden en az 20 karakterli bir açıklama isteyecek.
Bunun dışında seyahat kuralı, yani gönderici ve alıcının kimlik bilgilerinin bulunması durumu, dışında kalan bütün çekim işlemlerine de saat sınırlaması getirildi. Buna göre kripto varlık takası, alımı ya da transferi sonrası ilk 48 saat içinde çekim yapılamayacak. Bir hesaptan ilk defa çekim yapılacak olması halinde bu süre 72 saate çıkacak.
Stabil coinlerde ise transferlerde günlük 3 bin dolar, aylık ise 50 dolar limiti uygulanacak. Seyahat kuralını yerine getiren hizmet sağlayıcıları ise bu limiti iki kat arttırabilecek.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, düzenlemeler sayesinde suç gelirlerinin hızlı bir şekilde yurt dışına çıkarılmasının önüne geçileceğini belirtti.
Fransız bankasından dolar bazlı stabil coin
Sadece Türkiye değil Avrupa Birliği de yasal düzenlemeler yapmakta. 2024'te yürürlüğe giren Kripto Varlık Piyasaları Yönetmeliği (MiCA) ile AB’de bir çerçeve çizilmişti. Bunun sonrasında kripto varlıklara olan yatırımlar artmıştı.
Yönetmelik sonrası bazı euro bazlı stabil coinler piyasaya çıkmıştı. Ne var ki, SG-Forge’nin 2023’te çıkardığı Euro destekli stabil coin gibi çoğu hedeflenen noktaya gelemedi. 2025 yılı ilk altı ayına göre piyasada bu kripto varlıktan 41,8 milyon Euro dolaşımda bulunuyor. Ayı sezonunda bile olunsa bu oldukça düşük bir rakam.
Şimdi ise Fransa merkezli bir banka olan Société Générale yine SG-Forge ile birlikte dolar bazlı bir stabil coin çıkarmak üzere olduklarını açıkladı.
USD CoinVertible adı verilen stabil coin döviz işlemleri, teminat ve nakit yönetimi, para transferleri gibi finansal faaliyetlerde kullanılacak. Yetkililer bu operasyona girişme nedenleri olarak Avrupa piyasasında dolar bazlı stabil coin için büyük bir talep olduğunu ifade ediyor. Bankacılık alanında bu tür bir girişim yapan kurum olmadığı için de USD CoinVertible’ın başarılı olacağı düşüncesindeler.
USD CoinVertible’in çıkması ise en çok Ethereum ve Solana’yı olumlu anlamda etkileyecek gibi görünüyor çünkü stabil varlık bu iki blockzincir ağı üzerinden piyasaya sürülecek.
Trump ailesinin seçimi Ethereum
ABD tarafında ise uzun süredir kripto varlıklarla ilgili izinler ve davalar söz konusuydu. Ancak Donald Trump’ın seçilmesi sonrası bu durum tersine döndü. Trump ailesi, blok zincir teknolojisi üzerine kurulu finans platformu World Liberty Financial ile dijital varlık piyasalarına giriş yaptı.
Sonrasında ise aileye ait cüzdanlardan 10 milyon dolar değerinde Ethereum, 1 milyon dolar değerinde Aave ve yine 1 milyon dolar değerinde Chainlink alımı gerçekleşti. Bu alımlar piyasaya olumlu anlamda yansırken Aave ve Chanlink %30, Ethereum ise %7 değer kazandı.
Uzmanlar Trump ailesinin büyük bir kripto stratejisine sahip olduğu düşüncesinde. Alımların yapıldığı cüzdanların hareketleri izlendiği zaman 12 gün içinde 30 milyon dolarlık bir harcama yapıldığı görülüyor.
Trump’ın kendisi adına memecoin çıkardığı düşünülünce analistler ABD tarafında da yakında zamanda hem bankaların hem de ilk defa kripto alımı yapacak yatırımcıların olacağı görüşünde. ABD bankalarının saklama hizmeti verme konusunda oldukça istekli olduğu ise bilinen bir durum.
Çıkarılan yasalar, düzenlemeler ve tebliğler piyasada olumlu yansımalara neden olurken dijital paralara yönelik güveni de arttırmakta. Bu durumun, özellikle beklenen mega boğa sezonunda fiyatların oldukça yukarı çıkmasına yardımcı olacağı düşünülüyor.


