Kuduz tehlikesi, böyle hayvan sevgisi olur mu?
SonTurkHaber.com, Haber Global kaynağından alınan verilere dayanarak duyuru yapıyor.
Türkiye'nin gözde tatil bölgeleri olan Bodrum, Kuşadası ve Marmaris; son yıllarda "Yaban domuzu" sorunuyla karşı karşıya. Ormanlık alanlarda yaşayan yaban domuzları, artık sahil kasabalarının merkezlerine kadar inerek çöp konteynerlerinde yiyecek arıyor, bahçelere giriyor veya caddelerde sürüler halinde dolaşıyor. Yaban domuzları, Aydın'ın Kuşadası ilçesinde, İsmail Cem Dostluk ve Barış Meydanı gibi yoğun alanlarda sıkça görülürken; Muğla’nın Marmaris ilçesindeki Armutalan Mahallesi ile Bodrum Konacık da domuz sürülerinin en sık görüldüğü yerlerden. Uzmanlara göre yaban domuzlarının kent merkezlerine inmelerinin temel nedeni, orman yangınları, kuraklık ve doğal yaşam alanlarının daralması... Özellikle yaz aylarında yaşanan büyük çaplı orman yangınları, domuzların barınma ve beslenme alanlarını yok ettiği de belirtiliyor.

Besin bulma dürtüsüyle hareket eden yaban domuzları, aynı zamanda oldukça hızlı çoğalabilen bir tür. Dişi bir domuz yılda iki kez doğurabiliyor ve her doğumda ortalama 6 yavru dünyaya getiriyor. Bu artış, yalnızca ekolojik dengeyi değil, şehir hayatını da olumsuz etkiliyor. Birçok hayvan sever ise caddelerde gördükleri yaban domuzlarına yiyecek vererek onları besliyor. Bu davranış bazılarına göre sevecenlik ve hayvan sevgisinden kaynaklansa da uzmanlara göre ciddi riskler söz konusu. Domuzları beslemek, onların insanlara alışmasına ve şehir merkezlerine daha sık inmelerine yol açarken, halk sağlığı açısından da sorun teşkil ediyor.
ENFEKSİYON RİSKİ AZEnfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, kent merkezlerine inen yaban domuzlarının beslenmesiyle ilgili olarak şu bilgileri veriyor: "Eğer domuzun etini yemiyor ve doğrudan temas etmiyorsanız, ona yiyecek vermekle enfeksiyon kapma riskiniz yoktur. Asıl risk, hayvanın etini tüketmek, temas sonrası elleri yıkamamak ve ısırılmaktan kaynaklanır. Yaban domuzlarının solunum yoluyla bulaştıracağı özel bir enfeksiyon söz konusu değildir. Kuduz daha çok kemirgenlerle bulaşır; yarasalardan kemirgenlere, oradan köpeklere, sığırlara ve evcil hayvanlar üzerinden insanlara geçebilir."
Domuz ısırığı durumunda kişiyi kuduz pozitif kabul ettiklerini belirten Prof. Dr. Ceyhan, "Avrupa’da kuduz vakaları, ormanlara havadan kuduz aşısı bulaştırılmış etler atılarak kontrol altına alındı. Ayrıca evde beslenen yaban hayvanlarının sayısı da arttı; bu hayvanlar genellikle kuduz taşımasa da risklidir" diyor.

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Biyoçeşitlilik Kıdemli Uzmanı ve Veteriner Hekim Ahmet Emre Kütükçü de yaban domuzlarının şehir merkezlerine inme nedenini, az enerji harcayarak bol ve kolay besine ulaşma arzusu olarak açıklıyor. Ormanların sunduğu besin çeşitliliğinin bölgelere göre değiştiğini de belirten Kütükçü, özellikle yavrulu dönemde olan dişi domuzların enerji ihtiyacının arttığını, bu nedenle yağ ve karbonhidrat açısından zengin yiyecekleri aradıklarını vurguluyor. Domuzların parazit bulaştırabileceğini ifade eden Kütükçü, "Doğrudan temasla enfeksiyon veya yaban domuzlarından insanlara kuduz geçme ihtimali de son derece düşük. Kuduz çoğunlukla etçil hayvanlardan bulaşır ve kuduzlu hayvanlar sürü halinde dolaşmaz. Ancak domuzların sıkıştırıldığında, özellikle yavrularını koruma içgüdüsüyle saldırabilir" diye konuştu.
Kaynak: Web Özel


