Küresel piyasalarda gelecek hafta takip edilecek beş konu
Haber Global sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuruda bulunuyor.
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikası toplantısı ve ABD tarım dışı istihdam verisi gelecek hafta yakından takip edilecek.
1. ABD İLE TİCARET ANLAŞMALARI
ABD Başkanı Donald Trump'ın ticaret anlaşmaları konusunda diğer ülkelere verdiği mühlet dolmak üzereyken piyasalarda olumlu bir hava hakim.
ABD'nin Japonya ile anlaşmaya varması, yatırımcılarda Trump'ın Avrupa Birliği'ne (AB) %30 oranındaki gümrük vergisini getirmeyeceği yönünde bir beklenti yarattı. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent anlaşmaların zamanlamasından çok niteliğinin önemli olduğunu dile getirdi.
Fakat AB üyesi devletler, ABD ile ticaret anlaşmasına varılamaması durumunda ABD'den ithal edilen 93 milyar euro değerindeki mala misilleme amaçlı gümrük vergisi uygulanmasını onaylayarak müzakerelerde AB'nin elini güçlendirmeye çalıştı.
Borsa yatırımcıları ABD ile AB arasındaki ticaret anlaşmasına bel bağlarken, gümrük vergilerine dair müzakerelerde uzlaşma sağlanamaması durumunda yaz aylarındaki düşük işlem hacmiyle borsalar zirveden düşebilir.
2. FAİZ KARARI ÖNCESİ FED'E BASKI ARTIYORTrump'ın Fed Başkanı Jerome Powell'a karşı artan baskısı, Fed'in gelecek haftaki para politikası toplantısında gerilimi artırabilir.
Yatırımcılar, Fed'in gelecek hafta Çarşamba günü faiz oranlarını sabit tutmasını bekliyorlar. Powell ve diğer yetkililer, gümrük vergilerinin enflasyonda artışa yol açabileceği endişesiyle faiz indirimine hemen başlamak istemiyorlar.
Powell'ı faizleri indirmediği gerekçesiyle eleştiren Trump, görev süresi Mayıs 2026'da sona erecek Powell'ın istifa etmesini istedi fakat onu görevden almayacağını açıkladı.
Powell'ın yerine geçebilecek isimlerden Fed Yönetim Kurulu üyesi Christopher Waller ise Fed'in bir sonraki toplantıda faizleri düşürmesi gerektiğini söyledi.
ABD'de ayrıca önümüzdeki Cuma günü açıklanacak Temmuz ayı tarım dışı istihdam verisi ekonominin durumuna ilişkin önemli ipuçları sunacak. Reuters'in tahminlerine göre tarım dışı istihdamın Temmuz'da 102,000 artması bekleniyor. Tarım dışı istihdam Haziran'da 147,000 artmıştı.
3. BOJ'UN FAİZ KARARIJaponya'nın ABD ile vardığı ticaret anlaşmasının ekonomik belirsizlikleri azaltmasının ardından faiz kararını açıklayacak olan Japonya Merkez Bankası (BoJ), ülkedeki siyasi karışıklıkların giderek artmasıyla zorlu bir süreçten geçiyor.
BoJ'un iki günlük para politikası toplantısı 31 Temmuz'da sona erecek. Ekonomistler, BoJ'un yıl sonuna kadar politika faizini en az 25 baz puan artırmasını bekliyorlar. Ekim ayında faiz artışı ihtimali piyasalarda yüzde 50'den fazla olarak görülüyor.
BoJ Başkan Yardımcısı Shinichi Uchida, ABD ile varılan ticaret anlaşmasının ekonomik belirsizliği azalttığını ve Japonya'nın enflasyon hedefini tutturma ihtimalini artırdığını belirtti. Öte yandan, sert mali politikalarıyla bilinen Başbakan Shigeru Ishiba'nın seçimlerde yaşanan ağır yenilginin ardından görevinden ayrılacağına dair söylentiler artıyor. Bu gelişme, daha harcama yanlısı politikaların önünü açabilir.
4.AVRUPA'DA AÇIKLANACAK VERİLERGelecek hafta çok sayıda verinin açıklanacağı euro bölgesinde Çarşamba günü Temmuz ayı öncü enflasyon verisi ve ikinci çeyrekte bölgenin kaydettiği büyümeye dair ilk tahminler açıklanacak.
Fakat gümrük vergilerine dair müzakerelerin akıbetine ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz indirimlerine ne kadar süreyle ara vereceğine odaklanan yatırımcıların gelecek hafta açıklanacak ekonomi verilerine fazla tepki vermeleri beklenmiyor.
Euro bölgesinde ECB'nin yüzde 2'lik hedefine inen enflasyonun daha da fazla düşmesi bekleniyor. ECB, enflasyonun gelecek yıl yüzde 1.4'e düşeceğini tahmin ediyor, bu durum bazı yetkilileri endişelendiriyor.
5. KANADA TAHVİLLERİ
Gümrük vergilerinin ekonomi üzerindeki olumsuz etkileri ve tahvil piyasasında artan tedirginlik nedeniyle Kanada Merkez Bankası'nın (BoC) 30 Temmuz'daki para politikası toplantısında politika faizini %2.75'te sabit tutması bekleniyor.
Kanada'nın 30 yıl vadeli devlet tahvillerinin getirisi CA30YT=RR, Nisan başından bu yana yaklaşık 70 baz puan artarak mali açıdan benzer sorunlar yaşayan İngiltere'nin devlet tahvillerine kıyasla daha zayıf bir performans sergiledi.
Kanada'da işsizlik oranının %6.9 ile yüksek sayılabilecek seviyelerde olması enflasyona dair endişeyi bir nebze azaltsa da, Kanada Merkez Bankası ABD'den ithal edilen mallara uygulanan misilleme amaçlı gümrük vergilerinin enflasyon artışını tetikleyebileceğini belirtiyor.

