Kurmay Albay PKK nın metini analiz etti! YPG’nin feshedilmesi demek değil
Halktv sayfasından alınan bilgilere göre, SonTurkHaber.com açıklama yapıyor.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin başlattığı İmralı Süreci'nde terör örgütü PKK feshini açıkladı. PKK adına yürütülen tüm faaliyetleri durdurduğunu açıkladı.
Emekli Kurmay Albay Ünal Atabay da PKK'nın feshi metni ile ilgili çarpıcı analizlerde bulundu.
"METİNDE ÖCALAN ŞARTI VAR"Nefes'ten Aytunç Erkin'e konuşan Atabay, metindeki maddelerin bazılarının şarta bağlandığını söyledi:
"SOYKIRIM İÇİN BM'YE MÜRACAAT ETTİLER""Uluslararası güçlere yönelik çağrı var. ‘Kongremizin PKK’yı tasfiye etme ve silahlı mücadele yöntemine son verme kararı kalıcı barış ve demokratik çözüm için güçlü bir temel oluşturmaktadır’ dedikten sonra şimdi sundukları şarta geliyorum: ‘Öcalan’ın sürece liderlik etmesi ve yönlendirmesi…’ Şunu söylüyorlar: Öcalan’ın silah bırakmadan sonra sürecin yönetilmesine dair aktif bir şekilde katılması eğer bu sürece dahil edilmezse sürecin sağlıklı bir şekilde işlemeyeceğine dair bir şart! Bunun da ‘hukuki düzenlemelerin yapılmasıyla’ olabileceğinin ifade ediyorlar. Buradaki en kritik konu bu.”"
Atabay, PKK'nın Kürtlere soykırım yapıldı iddiasına şöyle tepki gösterdi:
"SİVİL DİRENİŞ ORGANİZE EDECEKLER"Uluslararası alana hitap eden konu var. Soykırım suçlaması var ve bu bizim için ağır bir suçlama. Biz yıllarca Ermeni soykırımı meselesiyle ilgili uluslararası alanda çalışmalar yapıyor, mücadele ediyor. Bununla mücadele ederken sanki Kürt soykırımı yapılmış gibi bir kampanyayla uluslararası alana taşınma gayreti görüyorum. Türkiye’nin ikinci bir ağır yükle karşı karşıya kalması demek. Biliyorsunuz BM’ye müracaat ettiler.”
Atabay, PKK'nın açıklamasının 'özünün' bir 'direniş örgütlenmesi' olduğunu şu sözlerle anlattı:
"PKK'NIN LAĞVEDİLMESİ YPG'NİN DE EDİLMESİ DEMEK DEĞİL"Kürt enstitüsü açıldı fesihten hemen önce. Kürt üniversitesi açılması gibi ifadeleri var. Sonuç bildirgesinin özü şu: Sivil toplum üzerinden bundan sonra bir direniş örgütlemesi yapılması gerekliliğinin altı çiziliyor. PKK adı atında değil ama yeni bir örgüt kuracakları anlaşılıyor. Silahlı bir örgüt değil. Sivil toplumun direnişini örgütleyecek, eylemleri organize edecek, sivil itaatsizlik gibi bir örgütlenme anlaşılıyor.”
if (!$ISMOBILE) : ?>include(__DIR__.'/320x100.php');?>
Atabay, Türkiye'nin PKK ve YPG aynı örgüt görmesine rağmen bildirisinin YPG'yi kapsamadığını söyledi. Atabay, YPG için de ayrı karar çıkması gerektiğini şu sözlerle dile getirdi:
"TOPLUM İÇİNDE GERİLİM YAŞANABİLİR"“Türkiye, YPG’nin durumunun anlaşılması için PKK=YPG dedi. YPG’yi ifade ederken YPG/PKK dedik. Bu doğru söylemdi. Ama KCK yapısı içindeki alan savunması içinde ülkelerde ayrı ayrı yapılanması var. Suriye’deki de bunun bir parçası, Türkiye’deki PKK da bunun bir parçası. PKK’nın lağvedilmesi demek YPG’nin feshedilmesi demek değil. YPG’nin yürütme konseyiyle PKK’nın yürütme konseyi farklı. Bunların üstünde KCK var. Hepsine hükmeden. Onlar ayrı bir karar organıyla hareket ediyorlar. Kendi bulundukları coğrafyaya özgüler. Üniformaları bile farklıdır. (PKK-YPG ve diğerleri) Ayrı komuta içinde tek hiyerarşiye bağlılar. PKK’nın lağvedilmesi demek YPG lağvedilmesi demek değil. YPG için ayrı karar verilmesi gerekiyor.”
Atabay, PKK'nın metninin içindeki 'çağrılar' nedeniyle 'toplumsal gerilimler' olabileceği görüşünü dile getirdi:
“Önümüzdeki süreçte siyasal alanda ciddi bir mücadele görüyorum. Bu mücadelede örgütün kurulduğundan bu yana hedefleri var. Bu hedefler Doğu ve Güneydoğu’da idari yapı, oradaki kollektif haklar dediğimiz haklar, buna cevap verecek şekilde istekleri olacak. Hukuki alanda, siyasi alanda konuşuluyor bunlar. Kitlesel gösteriler yaşanabilir. İsteklerinin yerine getirilmesi için gösteriler yaşanabilir. Öngörü değil kendileri söylüyor. Sonuç bildirgesinin detaylarında yazıyor: ‘Halkımızın özellikle kadınların ve gençlerin öncülüğünde, yaşamın her alanında kendine özgü yapıları inşa etmesi (sivil toplum örgütleri içinde), örgütlenmesi, saldırılara karşı kendisini savunacak duruma gelmesi (nasıl savunacak kendisini) seferberlik ruhuyla komünal bir toplum inşa etmesi önem taşımaktadır.’ Şu çıkıyor ortaya: Yeni bir toplum inşasını, demokratik alanda siyaset yaparak inşa edebilirsiniz. Bu da toplum içinde gerilim yaşatabilir. Silahların bırakılmasının ardından hudutları, sınırları, istekleri kontrol altında tutmak gerekiyor ki gerilim yaşanmasın.


