Mahkeme “Anayasa’ya aykırı” dedi, dava AYM’ye taşındı: Süresiz nafakanın kaderi belirlenecek
Halktv sayfasından elde edilen bilgilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuru yapıyor.
Yıllardır bir çözüme kavuşturulamayan nafaka sorunu Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. Henüz 1 yıl dolmadan boşanma kararı alan çiftin davasına bakan Antalya Aile Mahkemesi, “süresiz nafaka Anayasa’ya aykırı” diyerek nafakayı düzenleyen kanun maddesinin iptali talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. Başvuruyu kabul edilebilir bulan AYM, dosyanın esastan görüşülmesine hükmetti. AYM’nin vereceği karar, uzun süredir şikayet konusu olan ve siyasetin çözüm üretemediği “süresiz nafaka” konusunun kaderini belirleyecek.

Habertürk’ten Fevzi Çakır’ın haberine göre, Antalya’da yaşayan bir çift, evliliklerinin üzerinden 1 yıl geçmemişken boşanmaya karar verdi. Davacı kadın, boşanma ile birlikte 8 bin TL yoksulluk nafakası, 500 bin TL maddi ve 500 bin TL manevi tazminat talebinde bulunurken yoksulluk nafakasının ise her yıl TÜFE oranında artırılmasını talep etti.

Davanın görüldüğü Antalya 12. Aile Mahkemesi, talepleri değerlendirmeden önce dikkat çeken bir karar alırken çiftin evliliğinin üzerinden henüz bir yıl geçmediğini bildiren mahkeme, “süresiz nafaka” uygulamasını düzenleyen yasa maddesinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
Mahkemenin verdiği ara kararda, nafakanın “süresiz olarak” düzenlenmesinin Türk Medeni Kanunu’nun 175. maddesinde yer aldığı hatırlatıldı. Fakat bu uygulamanın, nafaka yükümlüsünün geri kalan yaşamı bakımından refahı, mülk edinebilmesi, yeni bir aile kurabilmesi ve yeni kurduğu ailenin huzurunu ve refahını sağlayarak çocuklarını koruyabilmesinin önünde engel oluşturduğuna dikkat çekildi. “Süresiz nafaka”nın bu gerekçelerle, Anayasa’nın 2. maddesinde yer alan “…insan haklarına saygılı…, sosyal bir hukuk devletidir.”, 10. maddesinde yer alan “…Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür….”, 20. maddesinde yer alan “Herkes, özel hayatına ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir…”, 35. maddesinde yer alan “Herkes, mülkiyet ve miras haklarına sahiptir…”, 41. maddesinde yer alan “…Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilatı kurar….” hükümlerine aykırı olduğu ifade edildi.

Aile Mahkemesi tarafından yapılan başvurunun ilk incelemesi AYM tarafından geçtiğimiz hafta yapılırken başvuruyu kabul edilebilir bulan AYM, esasa geçilmesine karar verdi. “Süresiz nafaka” tartışmalarında gözler AYM tarafından verilecek karara kitlenirken Yüksek Mahkeme’nin vereceği karar, uzun süredir şikayet konusu olan bu konunun kaderini belirleyecek.
İklim Kanunu Meclis'ten geçti: CHP Anayasa Mahkemesine başvuracak
Tüm gözler Anayasa Mahkemesi'nde! Belediye kayyumları için karar verecekler


