Mersin de bulundu: Milattan önce 7 binli yıllara ait!
Haber Global sayfasından alınan verilere göre, SonTurkHaber.com bilgi veriyor.
İlk arkeolojik kazıları 1937'de yapılan ve farklı uygarlıklara ev sahipliği yaptığı için "Medeniyetler Beşiği" olarak da anılan Toroslar ilçesindeki höyükte 31. dönem kazı çalışmaları devam ediyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığının "Geleceğe Miras Projesi" kapsamındaki çalışmalar, Koordinatör Kazı Başkanlığı görevini yürüten İnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burhan Ulaş'ın öncülüğündeki 10 kişilik ekiple yürütülüyor.
Neolitik Dönem'den, Orta Çağ'a kadar birçok tabakanın yer aldığı höyükteki kazılar, zirvedeki kilise yerleşim alanı ile güney yamaç açmalarında sürdürülüyor.
Doç. Dr. Burhan Ulaş, höyükte Geleceğe Miras Projesi'nin, İtalya Bari Aldo Moro Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Giulio Palumbi başkanlığındaki kazı ve restorasyon çalışmalarıyla eş zamanlı yürütüldüğünü söyledi.
İtalyan ekiple Yumuktepe Höyüğü'nün kültürel mirasını ortaya çıkarmaya çalıştıklarını dile getiren Ulaş, Mersin Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle yürütülen Arkeopark Projesi ile de tarihi alanın açık hava müzesine dönüştürüleceğini anlattı.
Ulaş, geçen yıldan bu yana höyükte geçmişe ilişkin yeni ipuçlarına ulaştıklarını belirterek, "Yumuktepe Höyüğü'nde özelikle güney yamaç açması, Orta Çağ tahribatının en fazla yaşandığı alan. Yoğun şekilde çöp çukurları tespit ettik. At nalı biçiminde, 11. ve 12. yüzyıla tarihlenen, içinde ekmeklik, makarnalık buğday ve arpanın olduğu ocak bulduk ayrıca Orta Çağ Dönemi'ne ait demir eritme ocağı tespit ettik" ifadelerini kullandı.


