Milyonlarca öğrenci için karar vakti, geleceğin mesleği ne?
Haber Global sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuruda bulunuyor.
Milyonlarca öğrencinin merakla beklediği üniversite sınav sonuçları açıklandı; sırada tercih dönemi var. Son yıllarda gençlerin daha teknoloji odaklı bölümlere yöneldiği hatta bazı klasik bölümlerin öğrenci girmediği için kapandığı da biliniyor. 2025 Dünya Ekonomik Forumu verilerine göre geleceğin mesleklerin dijitalleşme ve yapay zekâ ekseninde biçimleniyor. Yapay zekâ odaklı mühendislik alanlarının yıldızı parlıyor. Yazılım, bilgisayar, siber güvenlik gibi alanlar da ön planda.
MAKİNELEŞME ÖN PLANDAGeleceğin mesleklerini değerlendiren Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör, otomasyon sürecinin yapay zekâ odaklı olarak geleceğe doğru hızla aşama kaydederek ilerlediğini ifade etti. Güngör, “Buna bağlı olarak bankacılık sektöründe iş ve çalışma biçiminin önemli ölçüde değişime uğrayacağı açık. Yanı sıra mali işler ve muhasiplik, kasiyerlik gibi mesleki alanlarda da önemli değişim olacağını görebiliyoruz. Kaldı ki günümüzde marketlerde bilgisayar bazlı ödeme işlemlerinin hızla yayılmaya başladığına tanıklık ediyoruz. Bu gidişle önümüzdeki beş yıl içerisinde kasiyerlik işinin insanlardan makinelere büyük oranda geçmesi olası görünüyor” ifadesinde bulundu.

Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada 2 milyon 351 bin 397 öğrencini sınavının geçerli sayıldığını ve 2 milyon 310 bin 579'unun puanının hesaplandığını belirtti 40 bin 818 aday ise sıfır çekti. Türkçe ya da matematik testinin herhangi birisinden yarım net yapamadı" dedi. Tercih yapma hakkı elde eden aday sayısı yaklaşık 2 milyon 310 bin 579. Ünsal, "Son yıllarda 1 milyona yakın aday aldıkları puanı yeterli bulmayıp sisteme tercih girişi yapmıyorlar. Bu da 1 milyona yakın üniversite kontenjanlarını 1,3 milyon kadar öğrencinin tercih edeceği anlamına geliyor. Özellikle vakıf üniversitelerinin çoğu bölümünde doluluk krizinin yaşanacağı yani kontenjanlarının bir kısmının boş kalabileceği bir yıl bizi bekliyor. Devlet üniversitelerinde de özellikle sıralama barajlı mühendisliklerden bazıları dolmayabilir. Öğrenci açısından sevindirici, üniversiteler açısından üzüntü verici bir durum" diyerek ön değerlendirmede bulundu.

Antalya Belek Üniversitesi Yapay Zeka Uzmanı ve Bilişim Güvenliği Teknoloji Öğretim Görevlisi Berat Yıldırım, üniversite tercih döneminde yapay zeka teknolojilerinin giderek daha fazla rol oynadığını belirtti. 2024 yılına ait üniversite tercih eğilimlerine ilişkin yapılan analizleri değerlendiren Yıldırım, öğrencilerin yalnızca akademik başarılarına değil, aynı zamanda mezuniyet sonrası iş imkânları, burs seçenekleri ve sosyal olanaklara da büyük önem verdiklerini ifade etti.
Cinsiyet bazlı tercih eğilimlerine de dikkat çeken Yıldırım, kadın öğrencilerin psikoloji ve bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarına yöneldiğini, erkek öğrencilerin ise hukuk ve mühendislik gibi daha teknik bölümlere ilgi gösterdiğini aktardı. Geleceğin belirleyicileri: staj, girişimcilik ve entegrasyon Yıldırım, üniversitelerin sunduğu staj olanakları, girişimcilik destek programları ve iş dünyasıyla kurdukları güçlü bağların, önümüzdeki yıllarda öğrencilerin tercihlerini şekillendirmede önemli rol oynayacağını belirtti.
Kaynak: Web Özel


