Mühimmat fabrikasında 11 işçi yaşamını yitirmişti: Üst düzey isimler için harekete geçildi
Halktv sayfasından elde edilen bilgilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuru yapıyor.
Cengiz Karagöz - Halktv.com.tr - ÖZEL HABER
Balıkesir’in Karesi ilçesinde 24 Aralık 2024’te ZSR Patlayıcı Sanayi A.Ş.’ye ait fabrikada meydana gelen patlamada 11 işçinin yaşamını yitirmiş, en az 5 işçi de yaralanmıştı.
Geçtiğimiz günlerde patlamaya ilişkin karar duruşması görüldü. Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada mahkeme heyeti, fabrikanın genel direktörü ve işveren vekili Cem Y., sorumlu müdür Serkan B, ve Murad B.’yi 9 yıl 2’şer ay hapis cezasına çarptırırken; tali kusurlu olduğu belirtilen iş sağlığı ve güvenliği müdürü Hulusi Yağız A.’ya takdir indirimi uygulanarak 4 yıl 7 ay hapis cezası verildi.
YÖNETİM KURULU HAKKINDA SUÇ DUYURUSUÇağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), üst düzey isimlerin yargılanmadığını belirterek fabrikanın en üst düzey karar organı olan yönetim kurulu hakkında Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
Dernek adına başvuruyu yapan avukat Oğuzhan Topalkara, ZSR Patlayıcı Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Topaloğlu ile üyeler Halil Oğuzhan, Nezih Ecertaş ve Çekya vatandaşı iki yönetici Zbynek Brazda ile Milan Jurek’in, “olası kastla kasten öldürme” ve “kasten yaralama” suçlarından soruşturulup tutuklanmalarını talep etti.
BİLİRKİŞİ RAPORU: “DEPO YOK, ÜRETİM ALANI PATLAYICILARLA DOLU”Patlama sonrasında hazırlanan bilirkişi raporlarında fabrikanın üretim alanında olması gerekenden fazla kapsül stoklandığı, yeterli ve mevzuata uygun bir deponun bulunmadığı, iş güvenliği ve denetimlerin yetersiz olduğu tespit edilmişti. İşçilerin ifadesine göre üretim baskısı nedeniyle sevkiyat hızını aşan şekilde üretim yapıldığı ve üretilen patlayıcılar uygun depo alanı olmadığı için doğrudan üretim alanında tutulduğu ifade edilmişti.
Patlama nedeniyle Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde fabrika müdürü, patlayıcı mesul müdürü ve iş güvenliği müdürünün de aralarında olduğu dört yönetici sanık olarak yargılandı. Ancak şirketin üst yönetimindeki isimler hakkında bir işlem yapılmadı.
İŞÇİLERİN UYARILARINA KULAK ASILMADIDava dosyasındaki ifadelere göre iş güvenliği uzmanları ve çalışanlar, üretim sahasında patlayıcı stoklanmasının büyük tehlike yarattığını defalarca dile getirdi. Tanık beyanlarında, patlamada hayatını kaybeden üretim sorumlusu Özlem Özçakır’ın da sürekli depo talebinde bulunduğu ancak bu taleplerin yönetim kurulu tarafından karşılanmadığı ortaya çıktı. Fabrikanın direktörü Cem Yılmaz ile iş güvenliği müdürü Hulusi Yağız Aboumarsa, depo yapılması kararının sadece yönetim kuruluna ait olduğunu belirterek sorumluluğun üst yönetime ait olduğunu ifade etti.
“GEREKLİ YATIRIMLAR YAPILMADI"Suç duyurusunda, yönetim kurulunun patlamaya davetiye çıkaran bu tabloyu öngörmesine rağmen gerekli yatırımları yapmadığı, üretimi durdurmak yerine tam tersine hızlandırdığı belirtilerek, “Yönetim kurulu üyeleri, patlamaya hazır tehlikeli bir çalışma ortamı oluştuğunu bilerek ‘olursa olsun’ diyerek üretimi sürdürmüş ve 11 işçinin ölümüne, 5 işçinin yaralanmasına neden olmuştur” denildi.
5 İSİM HAKKINDA SORUŞTURMA TALEBİÇHD, savcılıktan yönetim kurulu başkanı Zafer Topaloğlu ile üyeler Halil Oğuzhan, Nezih Ecertaş, Zbynek Brazda ve Milan Jurek hakkında derhal soruşturma başlatılmasını istedi. Ayrıca olası kaçma şüphesi nedeniyle de tutuklanarak yargılanmalarının gerektiği ifade edildi.


