SonTurkHaber.com
close
up
Orta Doğu da bir başka insani kriz kapıda! Bu kez silahla değil

Orta Doğu da bir başka insani kriz kapıda! Bu kez silahla değil

Halktv sayfasından alınan bilgilere göre, SonTurkHaber.com açıklama yapıyor.

Orta Doğu'da Doğu Akdeniz'e kıyısıyla en stratejik bölgelerden biri olan Lübnan'da insani kriz kapıda. Son 65 yılın en şiddetli kuraklığının yaşandığı ülkede birçok su kaynağı kururken başta tarım, içme suyu ve çevre sağlığı olmak üzere geniş çaplı bir insani kriz tehdidi oluştu.

Kuraklıktan etkilenen bölgelerin başında ise ülkenin doğusunda bulunan Baalbek kenti geliyor. Kentin binlerce yıldır su kaynağı olan Beyyada pınarı ve ona bağlı Ras el-Ayn havzası ilk kez tamamen kurudu. Bu durum bölgedeki tarımsal üretimi ve içme suyu teminini durma noktasına getirdi.

"BEYYADA'NIN HEDİYESİ"

Lübnan halkı, Baalbek kentinin ortaya çıkışını tarih boyunca su ve tarımın ana kaynağı ve medeniyetlerin beşiği olan Beyyada'nın hediyesi olarak niteliyor. Tarihsel kaynaklara göre, Beyyada pınarı, Roma İmparatorluğu’nun Baalbek kentini tapınaklarını inşa etmek ve şehri geliştirmek için seçmesinin başlıca sebebi olarak biliniyor. O dönemde ana su kaynağı olan Beyyada, tarihi tapınaklara su taşımak için inşa edilen kanallarıyla günümüze kadar Baalbek’in arkeolojik yapılarıyla birlikte anılır oldu.

GÖLET VE NEHİR ÇORAK ARAZİYE DÖNDÜ

Su kaynağının kıyısında oluşan Lübnan’ın en büyük doğal turistik parkının yanı sıra Beyyada, tarım arazilerinin sulanması ve evlere su sağlanmasında da hayati bir rol oynadı. Ancak son yıllarda yaşanan kuraklık ve suyun hızla çekilip kurumasıyla, bu canlı ve hayat dolu manzara tamamen tersine döndü; pınarın yanı sıra Beyyada su pınarından beslenen Beyyada göleti ve Ras el-Ayn nehri de kuruyarak çorak araziye dönüştü. Yaşanan doğal facia sonucunda, gölet ve nehirdeki vahşi yaşam yok olurken, su kaynağının sakinleri olan balıklar, kazlar, ördekler yok oldu.

HAFTALARCA SU VERİLMİYOR

Yerel raporlara göre Baalbek’te bazı evlere haftalarca su verilemiyor, su dağıtımında adaletsizlik oluştuğu belirtilirken, bu nedenle birçok kişi su temizliği açısından güvenilir olmayan yerlerden su satın almak zorunda kalıyor.

Gözlemciler, pınarların kurumasını Lübnan’daki genel kuraklık durumuna bağlıyor. Bu kuraklığın nedeni olarak da azalan yağış miktarları, sürdürülebilir su politikalarının yokluğu, yeraltı suyunun rastgele tüketimi ve iklim değişikliği gösteriliyor.

"BÖLGE İÇİN BİR FELAKET"

Jeoloji mühendisi Mahmud el-Cemal, yaptığı açıklamada, Beyyada'nın Romalıların Baalbek’teki tapınakları inşa etmeye yönelmesinin ana nedeni olduğunu söyledi. Cemal, "Beyyada'nın kuruması bölge için bir felaket." değerlendirmesini yaparak, bunun kenti tarih boyunca en önemli su kaynağından mahrum bıraktığını vurguladı.

"HİÇBİR YERE BENZEMEZ"

Pınarın önemine işaret eden Cemal, Baalbek’i ziyaret eden ünlü Faslı seyyah İbn Battuta’nın "Baalbek, bahçeleri ve Ras el-Ayn pınarıyla bölgedeki hiçbir yere benzemez, yalnızca Suriye’deki Şam ovası ile karşılaştırılabilir." sözlerine işaret etti. Cemal, "Baalbek kalesi ve Ras el-Ayn birbirinden ayrı düşünülemez; Ras el-Ayn olmasaydı Baalbek tapınakları da olmazdı." değerlendirmesinde bulundu.

Jeoloji mühendisi Cemal ayrıca, bölgede başka bazı pınarların da kuruduğunu belirterek bunlara "Şiliş pınarı" ve "Ayn Verde"yi örnek verdi.

"MISIR İÇİN NİL DEMEKSE..."

Baalbek Belediye Başkanı Ahmed Tufeyli Beyyada pınarı ve Ras el-Ayn'ı, Baalbek’in tarihi ve turistik simgeleri olarak değerlendirerek, "Mısır için Nil ne demekse, Baalbek için de Beyyade ve Ras el-Ayn su kaynakları da o demek." ifadelerini kullandı. Tufeyli, pınarın kurumasının turizm ve tarım sektörleri üzerinde olumsuz etkileri olacağı yorumunu yaparak, bunun da “kentin toplumsal hafızasına” büyük zarar vereceği uyarısında bulundu.

Kaynağın yeniden canlandırılması için hızlı bir girişim gerektiğini vurgulayan Tufeyli, bunun da “projeler ve finansman” gerektirdiğine dikkati çekti.

KRİZ HER YIL BÜYÜYOR

Enerji Bakanlığına bağlı Lübnan Ulusal Litani Nehri İdaresi’nin 2025 yılı raporuna göre, ülkede su krizi her yıl daha da büyüyor. Bunun nedeni olarak ise kaynak geliştirme projelerinin yetersizliği ve su kalitesinin korunamaması gösteriliyor.

Raporda kötü yönetim ve kirliliğin mevcut su kaynaklarının kullanılabilir miktarını dörtte birin altına düşürdüğünü ifade edilirken, Lübnan’ın "kontrolsüz ve aşırı yeraltı suyu tüketimi, sürdürülebilir kaynak yönetiminin yokluğu" nedeniyle büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu vurgulandı.

KARUN GÖLÜ EN DÜŞÜK SEVİYEYE İNDİ

Ülkenin en büyük su rezervuarı olan Karun Gölü’ndeki su seviyesi de 1959’da barajın yapılmasından bu yana en düşük seviyeye indi. Resmi verilere göre, Karun’a gelen su miktarı 2025’te sadece 43 milyon metreküp olurken, geçmişte bu rakam en az 63 milyon metreküp, ortalama ise yağışlı yıllarda 233 milyon metreküptü.

Göldeki su seviyesinde yaşanan bu dramatik düşüş, gölden beslenen Abd el-Al hidroelektrik santralinin çalışmasının durmasına yol açtı.

Ülkenin doğusundaki Bekaa ilinin Zahle ilçesine bağlı Ancar pınarı da benzer şekilde kurudu. Resmi kaynaklar bunun başlıca nedeninin de yine yağış yetersizliği olduğunu bildirdi.

Ancar pınarı bölgedeki yeraltı ve yüzey sularının ana beslenme noktası olarak biliniyor.

Ulusal Litani Nehri İdaresi'nden 20 Haziran’da yapılan açıklamada, Ancar pınarındaki kurumanın “yağış eksikliği, yeraltı suyunun aşırı kullanımı ve entegre kaynak yönetiminin bulunmamasından" kaynaklandığı açıklandı.

Açıklamada, bu durumun bölgedeki su, çevre ve tarımsal güvenliğini ciddi bir şekilde tehdit ettiğine işaret edildi.

Gelişmeleri kaçırmamak için SonTurkHaber.com'dan en güncel haberleri takip edin.
seeGörüntülenme:44
embedKaynak:https://halktv.com.tr
archiveBu haber kaynaktan arşivlenmiştir 02 Temmuz 2025 11:43 kaynağından arşivlendi
0 Yorum
Giriş yapın, yorum yapmak için...
Yayına ilk cevap veren siz olun...
topEn çok okunanlar
Şu anda en çok tartışılan olaylar

Bu işte hala para var! Ustası: Getirsinler yetiştireyim

23 Temmuz 2025 03:49see184

Asgari ücret net 44 bin 546 TL oldu: Çalışma Bakanı açıkladı

22 Temmuz 2025 00:07see183

Leavitt: Trump Orta Doğu da daha fazla ölüm görmek istemiyor Dış Haberler

22 Temmuz 2025 03:05see167

Yılda 12 bin ton üretim yapıyordu! 30 yıllık sanayi devi iflasın eşiğinde

22 Temmuz 2025 17:54see166

Türk kim? Kürt ve Alevi temsili zararlı deyip Bahçeli’ye çemkirenler kim? Mehmet Metiner

22 Temmuz 2025 04:06see166

Ankara’da bir şeyler oluyor

22 Temmuz 2025 05:13see165

Gizli pandemi: Lyme Sözcü Gazetesi

22 Temmuz 2025 05:43see158

Yazın kilo vermek daha kolay! Mevsimsel avantajları iyi değerlendirin

22 Temmuz 2025 16:13see154

Psikolojik savrulmaya karşı çıkmak Ömer Lekesiz

22 Temmuz 2025 04:02see145

Gram altında yeni rekor!

23 Temmuz 2025 02:10see132

Fatma Şahin, Maraş ı Kerbela ya çevirdi Sözcü Gazetesi

22 Temmuz 2025 14:44see132

Giresun’da bir iş yeri çıkan yangında kullanılmaz hale geldi

22 Temmuz 2025 01:15see129

Yasemin Minguzzi: Bu aileye bir can borcu var, adalet borcu var...

22 Temmuz 2025 00:26see127

Kurultay krizi AYM’ye taşındı Yerel Gündem Haberleri

22 Temmuz 2025 04:04see124

Cinayet gibi kaza! Ters yöne girip kafa kafaya çarpıştı

22 Temmuz 2025 04:24see122

Meteoroloji den çöl sıcakları uyarısı! 22 Temmuz Salı bugün hava nasıl? İzmir, Ankara, İstanbul hava durumu ile il il hava tahmini

22 Temmuz 2025 01:24see121

Altan Öymen’e Meclis’te son görev

22 Temmuz 2025 07:11see121

UEFA’dan Kadir Sağlam’a görev

23 Temmuz 2025 00:12see120

AJet kampanya 22 23 Temmuz 2025: AJet yurt içi indirimli bilet kampanyası tarihleri, seyahat tarihi ve ucuz bilet fiyatları

23 Temmuz 2025 01:20see119

Mattia Ahmet Minguzzi nin annesi Yasemin Minguzzi Bakırköy de oturma eylemi yaptı! Ünlü şarkıcı da katıldı: Nasıl duymazsınız?

22 Temmuz 2025 01:06see118
newsSon haberler
Günün en taze ve güncel olayları