Otomatik kayıt yapılacak: Maaştan kesilecek!
SonTurkHaber.com, Halktv kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi yayımlıyor.
2025’in Ocak ayında yürürlüğe giren yasal düzenlemeyle, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı üreticilere zorunlu sigorta yükümlülüğü getirildi. 15 Temmuz itibarıyla, muafiyet şartlarını sağlamayan üreticiler otomatik olarak BAĞ-KUR kapsamına alındı ve sigorta primleri işlemeye başladı.
Bu gelişme özellikle ölüm, dul, yetim ve 65 yaş aylığı alan çiftçileri doğrudan etkiliyor. Eğer bu kişiler muafiyet belgesi sunmazsa, aldıkları maaşların kesilmesi veya düşürülmesi riskiyle karşı karşıya kalacaklar.
YASAL DÜZENLEME HANGİ ŞARTLARI GETİRİYOR?15 Ocak 2025’te kabul edilen 7538 sayılı Kanun’un 16. maddesi, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na eklenen yeni hükümle, Ziraat Odaları'nın ÇKS’ye kayıtlı üyelerini SGK'ya bildirmesini mecburi hale getirdi. Bu bildirimle birlikte muafiyet şartını karşılamayan çiftçiler için sigortalılık süreci başlatıldı.
MUAFİYETİ BULUNMAYANA HEM PRİM BORCU HEM MAAŞ KESİNTİSİEkonomim'in haberine göre Dr. Okan Güray Bülbül, Karadeniz gibi bölgelerde küçük ölçekli tarım yapan, yılda sadece birkaç yüz kilogram ürün alan kişilerin bu uygulamadan ciddi şekilde etkilenebileceğine dikkat çekti. Özellikle şehir dışında yaşayan ve tarımsal faaliyeti sembolik düzeyde olan bireyler, durumdan habersiz oldukları için ölüm aylığı gibi sosyal ödemelerinin kesilebileceğini belirtti.
Tarım gelirlerinden, giderler düşüldükten sonra kalan aylık ortalama kazancı asgari ücretin altında olanlar, Ziraat Odaları'ndan alacakları muafiyet belgesiyle BAĞ-KUR’a kaydolmaktan muaf olabilecekler. Ayrıca, 65 yaşını doldurmuş olanlar, “sigortalı olmak istemediklerini” yazılı olarak SGK’ya beyan ettiklerinde, sigortalılık durumu sona erecek.
Geçmişe dönük muafiyet için belge alınması ise yalnızca 1 yıl geriye dönük olarak mümkün olacak.
“SİSTEM GÜVENCE GETİRİYOR AMA DUYURU EKSİK, SÜRE UZATILMALI”Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, uygulamanın sosyal güvenlik açısından olumlu olduğunu ancak çok sayıda çiftçinin konuya dair yeterli bilgiye sahip olmadığını vurguladı. Muafiyet sınırının altındaki çiftçiler ve emeklilerin etkilenmeyeceğini hatırlatan Doğru, geçiş sürecinin mutlaka uzatılması gerektiğini ifade etti.
Ayrıca, Ziraat Odaları'nın belge verirken geriye dönük aidat borcu talep etmesinin önüne geçilmesi gerektiğini belirtti.


