Rapor almak işten çıkarma nedeni olur mu?
Halktv kaynağından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com açıklama yapıyor.
İş yaşamına dair milyonlarca çalışanın merak ettiği konulardan biri, "sık sık rapor almanın işten çıkarma sebebi olup olmayacağı".
Özellikle sağlık sorunları yaşadıklarında rapor almak durumunda kalan çalışanların işsiz kalma kaygısı taşıyor. Bir işçi ne kadar bu haktan yararlanabilir? Kaç gün rapor alınabilir? İşveren rapor işçinin aleyhine kullanabilir mi? Milyonlarca çalışan, çalışma hayatında illa bir kez bu sorulardan birnin cevabını araştırıyor.
Çalışma yaşamı alanında uzmanlaşan gazeteci Ahmet Kıvanç, Habertürk'teki köşesinde bu sorulara cevap verdi.
HANGİ DURUMLARDA İŞ AKDİ SONLANIR?İş Kanunu’na bakıldığında, işverenin sağlık nedeniyle işçinin işine son verebilmesi için bazı şartlar gerekiyor. Çalışanın hastalık veya engellilik nedeniyle sürekli işe gelmemesi bunlardan biri, İşveren bu durumda iş akdini feshedebiliyor. İşverene işten çıkarma hakkı tanıyan bir diğer gerekçe ise çok sık rapor kullanımı nedeni ile iş yerinde olumsuz etkilerin ortaya çıkması. İşveren bu durumda da işçi ile yolunu ayırabiliyor
Peki işten çıkarmaya neden olan çok sık rapor kullanımından kasıt ne? Rapor süresinin işçinin ihbar süresini 6 hafta aşması durumunda işveren iş akdini sonlandırabiliyor. Ancak, rapor süresi bu sınırları aşmasa da işçi işten çıkarılabilir: Bu da rapor alınması durumunda iş ortamında olumsuzlukların ortaya çıkması...
İşçilerin devamsızlık sürelerine bağlı olarak işverenin fesih hakkı da değişiyor. Mesela, rapor günü, çalışma süresi 6 aydan az olan bir işçi için 8 hafta, 6 aydan 1,5 yıla kadar olan bir işçi için 10 hafta olarak belirlenmiş durumda. İşveren bu sürelerin aşılması durumunda ihbar süresi beklemeksizin iş akdini feshedebiliyor.
KIDEM TAZMİNATI ALABİLİRLERPeki rapor aldığı için işten çıkarılan işçi kıdem tazminatı alabiliyor mu? Bu durumda kıdem tazminatı ödenmesi zorunludur. İşçiler, iş akdinin haksız bir şekilde feshedildiğini düşünürlerse işe iade davası da açabilirler. Yargıtay, işten çıkarılacak işçinin sık rapor kullanımının iş yerindeki düzeni bozduğuna dair somut delillerin sunulmasını talep ediyor.


