Saat 04.30 10.00 arasında çıkarılıyor: Bu yıl çok kıymetli!
Haber Global sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com haber yayımlıyor.
Kayseri merkezinin 40 kilometre kuzeydoğusundaki Tuzla Gölü, tuzu ve çamuru ile çevresindeki sazlıklar, tuzcul bitki bozkırları, mera ve tarım arazileri ile farklı ekosistemi nedeniyle doğaseverler ve kuş gözlemcilerinin ilgisini çekiyor. Kuşların göç yolu üzerindeki göl, 200 kuş türüne ev sahipliği de yapıyor.
1993 yılında 1’inci Derece Doğal Sit Alanı ilan edilen Tuzla Gölü, Türkiye'nin yeni Ramsar alanları listesinde yer alıyor.
Çok sayıda önemli doğal güzelliğe sahip göl, geleneksel yöntemlerle çıkarılan tuz ile de bölge halkının gelir kapısı oluyor. Bölgede yaşayanlar, suya batmamak için gölde 'helik' adını verdikleri tahta ayakkabıları giyiyor.
Son yıllarda küresel ısınmanın etkisiyle yaz aylarında göl suyunda yaşanan azalma, yüksek sıcaklıklar ve yağışların az olması nedeniyle geçen sene hasat yapamayan Sarıoğlan ilçesi Palas Mahallesi’nde yaşayanlar, bir yıl aradan sonra 40 derece sıcaklıkta aileleriyle birlikte 'beyaz ekmek' adını verdikleri tuzu çıkardı.
Gölde batmamak için kendi geliştirdiği 'helik' adını verdiği tahta ayakkabıları giydiğini söyleyen Ferdi Varol (43), şunları ifade etti:
“12 yaşından beri tuz çıkarıyorum. Mahalleden arkadaşlar ve komşularımız ile yıllardır tuz çıkarıyoruz. Ayağımıza helikleri giyip, çıkardığımız tuzu da kızağa koyup gölün kenarına taşıyoruz. Peynir, hamur ve turşu da kullanılıyor. Yörede yemeklere de kullanıyoruz."


