Sebze meyve fırsatçılarına 50 milyon lira ceza
SonTurkHaber.com, Sonhaberler kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi paylaşıyor.
Sebze ve meyve fiyatlarında yaşanan dalgalanmaları önlemek amacıyla hükümet, gıda tedarik zincirinde fırsatçılığı azaltmak ve aracılık maliyetlerini düşürmek için harekete geçti. Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan düzenleme taslağı, hallerden marketlere kadar tüm zinciri kapsayan yeni kurallar içeriyor.
Yeni sistemle, üretici örgütlerine toptancı hali kurmaları için bedelsiz yer tahsisi yapılacak. Bu hallerde kira bedelleri yüzde 75 düşürülecek, üreticilere gelir vergisi muafiyeti sağlanacak. Böylece doğrudan üretici-tüketici bağlantısı teşvik edilerek, fiyatların dengelenmesi amaçlanıyor.
STOKÇULUĞA 1 MİLYON TL CEZATaslağa göre, hallerde fiyatları yapay olarak artıran veya stokçuluk yapan işletmelere 1 milyon TL’ye kadar idari para cezası kesilecek.
Ayrıca, bozulmuş ürünleri çöpe döken işletmelere ise 200 bin TL ceza verilmesi planlanıyor. Bu adımın, gıda israfının önüne geçilmesi yönünde caydırıcı olacağı belirtiliyor.
MARKETLER ÜRETİCİDEN DOĞRUDAN ALIM YAPMAK ZORUNDAMarketlerin de tedarik zincirindeki konumu yeniden tanımlanıyor. Yeni düzenlemeye göre marketler, sattıkları sebze ve meyvenin en az %20’sini (beşte birini) doğrudan üreticiden aracısız olarak temin etmek zorunda olacak.
Bu yükümlülüğe uymayan zincir marketlere 50 milyon TL’ye kadar para cezası verilecek. Böylece üreticinin desteklenmesi ve tüketiciye daha uygun fiyatla ürün sunulması hedefleniyor.
Taslağın bir diğer önemli maddesi ise toptancı hallerinin kurulmasına dair izin yetkisinin belediyelerden alınarak doğrudan Ticaret Bakanlığı’na verilmesi. Bu değişiklikle, asgari hizmet şartlarını taşımayan hallerin önüne geçilmesi ve modern, verimli hallerin kurulmasının sağlanması planlanıyor.
TEMİNAT KAPSAMI GENİŞLETİLİYORYeni düzenlemeyle birlikte, mal bedelinin üreticiye ödenmemesi, ürünlerin bozulması ya da gerekli özenin gösterilmemesi gibi durumlar için kullanılan teminat sistemi de genişletiliyor. Teminat uygulaması, artık hal dışında faaliyet gösteren tüccarları da kapsayacak.
Ayrıca, sadece üreticilerin değil, diğer alacaklıların da teminattan pay alabilmesi mümkün hale getirilecek. Bu sayede ticari alacakların tahsil süreci kolaylaştırılacak.
TASLAK HENÜZ KESİNLEŞMEDİHenüz taslak aşamasında olan bu yeni düzenlemeye dair kamuoyunun görüşü alınacak, ilgili paydaşların katkısıyla son hali verilecek. Ticaret Bakanlığı, düzenlemenin nihai metnini bu görüşler doğrultusunda şekillendirecek.


