Soğanla mantar testi yapanlar dikkat! Uzmanlar uyardı, gerçek bambaşkaymış Sözcü Gazetesi
SonTurkHaber.com, Sozcu kaynağından alınan verilere dayanarak duyuru yapıyor.
Mantar toplarken en sık sorulan sorulardan biri: "Acaba bu mantar zehirli mi?" Sosyal medyada ve halk arasında yaygın bir inanışa göre, soğanı mantarların yanına koymak bu soruya cevap veriyor. İddiaya göre, eğer soğanın rengi ya da kokusu değişirse mantar zehirlidir. Ancak uzmanlar bu yöntemin hiçbir bilimsel dayanağı olmadığını net şekilde belirtiyor.
SOĞAN YÖNTEMİ BİR EFSANEHalk arasında “soğanla test” olarak bilinen bu yöntemin kökeni, soğanın yoğun aroması ve kimyasal tepkimeye girme potansiyeline dayanıyor. Ancak soğanın kararması ya da kokusunun değişmesi, mantarın zehirli olduğunun doğrudan göstergesi değil. Soğanda gözlemlenen değişim, mantarlarla değil, hava ve nemle tepkimeye giren sülfür bileşikleriyle ilgili olabilir. Yani bu değişim pek çok doğal etkenden kaynaklanabilir ve mantarın güvenli olduğunu ya da zehirli olduğunu kanıtlamaz.
UZMANLAR NEYİ ÖNERİYOR?Polonya Devlet Sıhhi ve Epidemiyolojik Kurumu (Sanepid) gibi kurumlar, halk arasında dolaşan bu tür yöntemlere güvenilmemesi gerektiğini vurguluyor. Zehirli mantarları doğru şekilde tanımak için:
- Mantar atlası veya güvenilir kaynaklardan destek alınmalı
- Sadece tanınan ve emin olunan türler toplanmalı
- Yeni başlayanlar, porçini (bolet), keçi mantarı, ayran mantarı gibi boru yapılı türlerle başlamalı
- Genç mantarlardan uzak durulmalı çünkü henüz türü tam gelişmemiş mantarlar büyük risk taşıyabilir.
Sanepid’e göre, ölümle sonuçlanan zehirlenmelerin çoğu, henüz olgunlaşmamış, türü belirlenemeyen mantarların toplanmasından kaynaklanıyor. Bu nedenle uzmanlar, dış görünüşe aldanmamayı ve rastgele mantar toplamamayı önemle vurguluyor.
ÇAY KAŞIĞI, SARI RENK, SOĞAN… HEPSİ MİTBazıları da gümüş çay kaşığının kararması ya da mantarın sarıya dönmesi gibi halk arasında dolaşan "renk testleriyle" mantarların güvenliğini ölçmeye çalışıyor. Ancak bilimsel olarak bu yöntemlerin hiçbiri geçerli değil. Toksinler her zaman renk ya da koku değiştirmez bazıları görünüşte tamamen masumdur ama ölümcül olabilir.


