Sular altında kalan toprakta bulunan 140 bin yıllık insanlık tarihini yeniden yazıyor Sözcü Gazetesi
Sozcu sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuruda bulunuyor.
Söz konusu fosiller, Cava Adası açıklarında büyük bir inşaat projesi kapsamında deniz tabanından çıkarılan 6 binden fazla hayvan kalıntısı arasında tespit edildi. Bu, Endonezya takımadalarının sular altında kalmış kısımlarından elde edilen ilk fosil buluntuları oldu.
Araştırmalar, bu toprakların 140 bin yıl önce, son buzul çağında Sundaland olarak bilinen ve deniz seviyesi daha düşükken Asya ana karasıyla bağlantılı olan büyük düzlükler olduğunu ortaya koydu. Fosiller, bu dönemde nehirlerin balık, kaplumbağa, nehir köpekbalığı, su aygırı ve çeşitli kara hayvanlarıyla dolu olduğunu gösteriyor. Karada ise fil benzeri Stegodonlar, su bufaloları ve filler dolaşıyordu.
Homo erectus’un bu zengin ekosistemde avlandığını gösteren en güçlü kanıtlardan biri, fosillerde bulunan kesik izleri. Araştırmalar, bu erken insan atalarının özellikle kaplumbağaları ve büyük baş hayvanları avladığını gösteriyor.
İlginç şekilde, Homo erectus’un inançlı av stratejileriyle davar benzeri hayvanları hedef aldığı ve bu taktiğin modern insanlara özgü olduğu düşünülüyordu. Bu durum, ya bu Homo erectus grubunun kendi stratejisini geliştirdiğini ya da diğer insan türleriyle kültürel etkileşimde bulunduğunu düşündürüyor.
Leiden Üniversitesi’nden araştırmayı yürüten Harold Berghuis, bu av stratejisinin bağımsız olarak da gelişmiş olabileceğini ancak kültürel aktarım olasılığının da güçlü olduğunu belirtiyor. Bulgular dört ayrı çalışmada, Quaternary Environments and Human dergisinde yayımlandı.

Homo erectus, yaklaşık 2 milyon yıl önce ortaya çıkan ve Afrika dışına ilk göç eden insan türü olarak kabul ediliyor. Güneydoğu Asya’da uzun süre hayatta kaldığı düşünülen tür, özellikle Cava Adası’nda yaklaşık 117 bin ila 108 bin yıl önceye kadar varlığını sürdürdü. Modern insanlar ise bölgeye 77 bin yıl önce ulaştı.
Bu tarihi keşif, Madura Boğazı’nda 2014–2015 yılları arasında yapılan deniz tabanı taraması sırasında gerçekleşti. Bir liman projesi kapsamında 5 milyon metreküp kum çıkarıldı. Fosilleri keşfeden Berghuis, projenin teknik danışmanlığını yaparken aylar boyunca bizzat toprakta diz çökerek arama yaptığını söyledi. Ve aradığı fosili, son gününde, gün batımında tesadüfen buldu.
Fosil sadece Homo erectus’a değil, Komodo ejderi dahil olmak üzere 36 farklı türe ait 6 bin 372 kalıntıyı da içeriyor. Bugün yalnızca birkaç adada yaşayan Komodo ejderlerinin bir zamanlar bu geniş düzlüklerde en baskın yırtıcılar arasında yer aldığı düşünülüyor.


