Tahta yerine tezgah: Dersler mutfakta
SonTurkHaber.com, Hurriyet kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi yayımlıyor.
Sakarya Serdivan Bahçelievler Gazi İlkokulu’nda öğrenciler yemek yaparak ders görüyor. Okulda atıl duran bir oda 2024 - 2025 eğitim öğretim yılı başında mutfağa dönüştürüldü. İçinde gerekli tüm ekipmanın bulunduğu mutfakta öğrenciler üstlerinde önlük ellerinde mutfak aletleriyle yemek yapıyor. Öğretmenler matematik dersini tariflerdeki ölçülerle, geometriyi ve harfleri hamurlardan şekillerle öğretiyor. Öğrenciler ise tarım atölyesinde yetiştirdikleri ürünlerle yaptıkları yemeği yiyerek tohumdan sofraya bir yolculuk yapıyor.
HER İŞLEM FARKLI BİR DERS
Sınıf öğretmeni Feyza Şahin mutfakta eğitimi şöyle anlatıyor: “Mutfak atölyesini bir akademik laboratuvarı gibi kullandığımızı söyleyebilirim. Mevsim koşullarına göre yapacağımız yemeği belirliyoruz ve her öğrenciye bir görev veriyoruz. Yemek yaparken tarifteki ölçülerle matematik işliyoruz. Kurabiye yapıyorsak hamur keseceksek geometriyi anlatıyoruz. Fen bilgisi dersinde güncel konumuz elektrik kaynakları ve elektriğin güvenli kullanımı. Derste konuştuklarımızı mutfak aletleri üzerinden uygulamalı gösterebiliyoruz. Çocuklar atölyede yemek yaparken öğrenmekten çok keyif alıyorlar. Bu nedenle öğrendiklerini evde de uyguluyorlar. Müfredat değişikliğiyle yaparak yaşayarak öğrenmenin etkili bir rol oynaması çocukların da ilgisini çeken bir durum ortaya çıkardı. Akademik derslerin yanında beceri dersleri çocukların diğer dersleri daha kolay öğrenmesini sağlıyor.”
2 BİN 30 ÖĞRENCİ FAYDALANIYOR
OKUL Müdürü Cemal Yamak “Çocuklar tarım alanında sebze yetiştirip bazen o ürünleri de kullanarak kendi yetiştirdiklerini mutfak atölyemizde pişirip tadıyorlar. Yani tohumdan sofraya bir sürecin parçası oluyorlar. Atıl duran bir bölümü dönüştürerek yaptığımız bu atölyede yemek pişirirken ders işliyorlar ve bir yandan da el becerilerini geliştiriyorlar. 2 bin 30 öğrencimiz sırayla bireysel ve toplu etkinlik derslerinde bu atölyeden faydalanıyor. Resim, müzik ve satranç olmak üzere 3 atölye daha açma hazırlığındayız. Müfredat kapsamında bütün okullara yaygınlaştırılmak istenen bu ve buna benzer eğitim ortamlarının öncülerindeniz” dedi.


