Tarlada çekicini ararken kilolarca altın ve gümüş buldu Sözcü Gazetesi
SonTurkHaber.com, Sozcu kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi paylaşıyor.
İngiltere'nin Suffolk bölgesindeki Hoxne köyünde Eric Lawes, kaybolan bir çekici bulmak için aldığı metal dedektörüyle tarlada arama yaparken İngiltere’de bugüne kadar bulunan en büyük Roma hazinesini ortaya çıkardı. Lawes, ilk birkaç kürek toprakta gümüş kaşıklar ve altın sikkeler bulduktan sonra hemen kazmayı durdurarak polis ve yerel arkeoloji derneğini bilgilendirdi.
95 MİLYON LİRA ÖDÜL ALDIErtesi gün, arkeologlar hazinenin bulunduğu toprak parçasını laboratuvar ortamında incelemek üzere dikkatlice çıkardılar. Sonunda yaklaşık 27 kilogram altın ve gümüşten oluşan, 15 bin 234 Roma sikkesi, onlarca gümüş kaşık ve 200 altın objeyi içeren büyük bir hazine gün yüzüne çıkarıldı. Lawes, hazinenin bütünlüğünü koruduğu için İngiliz hükümetinden 1,75 milyon sterlin (yaklaşık 95 milyon lira) ödül aldı ve bu ödülü tarlanın sahibiyle paylaştı.
British Museum’da sergilenen Hoxne Hazinesi, İngiltere’de bugüne kadar keşfedilen en büyük ve en geç tarihli hazine olarak kabul ediliyor. Hazinenin bulunma şekli, genellikle çiftçilerin tarlada çalışırken rastladığı diğer hazinelerden farklı olması nedeniyle arkeologlar için ayrı bir önem taşıyor.
HAZİNE ROMA'NIN ÇALKANTILI DÖNEMİNE IŞIK TUTUYORHazine, Britanya’nın Roma İmparatorluğu'ndan ayrıldığı 410 yılı civarında yaşanan çalkantılı döneme ışık tutuyor. 4. yüzyılın sonları, Roma İmparatorluğu için huzursuz bir dönemdi. İmparator Theodosius döneminde Hristiyanlık resmi din haline gelirken, Batı Roma İmparatorluğu çökmeye başlamış ve 410 yılında Vizigotlar Roma’yı yağmalamıştı. Britanya’daki Romalılar, İskoçya ve İrlanda’dan gelen akınlara karşı korumasız kalmıştı.

Bu dönemde halkın akıncılardan korkarak değerli eşyalarını toprağa gömdüğü “hazineler eşittir akın korkusu” hipotezi öne çıktı. Anglo-Sakson Kroniği’nde yer alan 418 yılına ait bir kayıtta, “Romalılar Britanya’daki tüm hazineleri toplayarak bir kısmını toprağa gömdü, bir kısmını ise Galya’ya götürdü” ifadesi yer alıyor.
Hoxne Hazinesi'nde bulunan 15 binden fazla sikkeden yüzde 98'inin kenarlarının kesildiği tespit edildi. Arkeolog Peter Guest’e göre, Roma İmparatorluğu’nun Britanya’ya yeni sikke göndermeyi bırakmasının ardından halk mevcut metalleri kullanabilmek için bu sikkeleri keserek daha küçük sikkeler üretmeye başladı.
SİKKELERİN ÜZERİNDEKİ YAZILAR DİKKAT ÇEKTİHazine yalnızca sikkelerden oluşmuyor, aynı zamanda Roma döneminde bir ailenin yaşamına dair ipuçları taşıyan eşyaları da içeriyor. Gümüş kaşıkların bazılarında Aurelius Ursicinus ve Silvicola gibi isimler ve “vivas in deo” gibi Latince ifadeler yer alırken, bir kaşığın sol elli biri için özel olarak yapıldığı dikkat çekiyor. Biberliği kadın formunda tasarlanmış gümüş kap ise sahiplerinin Hindistan’dan ithal edilen biberi kullanacak kadar varlıklı olduğunu gösteriyor.

Hazinede ayrıca genç bir kıza ait altın bir vücut zinciri, taşları eksik yüzükler ve “use this and be happy, Lady Juliane” (Bunu kullan ve mutlu ol, Leydi Juliane) yazılı bilezikler de bulundu. Bu detaylar, dönemin kadın modası ve yaşam tarzı hakkında değerli bilgiler sunuyor.

Hoxne Hazinesi, hala tam olarak ne zaman gömüldüğü bilinmese de Roma İmparatorluğu'nun çöküşü ve Britanya’nın bu süreçte yaşadığı değişimleri anlamada arkeologlara ışık tutmaya devam ediyor. Arkeolog Guest’in de ifade ettiği gibi, bazen bir hazine bulmak beklenmedik anda, kaybolan bir çekici ararken bile mümkün olabiliyor.


