Tercihlerde dijital geleceği kaçırmayın Yerel Gündem Haberleri
SonTurkHaber.com, Yenisafak kaynağından alınan verilere dayanarak duyuru yapıyor.
YKS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte üniversite adaylarını tercih heyecanı sardı. 30 Temmuz’da başlayacak tercih süreci öncesinde uzmanlar, gençlerin yalnızca bugünü değil, önümüzdeki 10-20 yılı göz önünde bulundurarak karar vermesi gerektiğine dikkat çekiyor. Eğitim Uzmanı Nazik Kösegil, geleceğin mesleklerinin teknolojik gelişmeler ve sürdürülebilirlik temelli olacağını vurgulayarak, “Dijitalleşme, yapay zekâ ve çevre bilinci iş dünyasının temel kavramları haline geldi. Gençler kariyer planlarını bu gerçekliklere göre şekillendirmeli” dedi. Kösegil, dijital dönüşümün tercihlerde mutlaka hesaba katılması gerektiğini belirtti.
YAPAY ZEKAYI ANLAYANLAR ÖNE ÇIKACAK
Yapay zekânın yanı sıra bilişim güvenliği, dijital tarım, yeşil enerji gibi alanların giderek önem kazandığını aktaran Kösegil, bu yıl devlet ve vakıf üniversitelerinde açılacak 17 yeni dijital içerikli bölümün bunun somut göstergesi olduğunu ifade etti. Yapay zekanın hızla geliştiğini belirten Eğitim Uzmanı Nazik Kösegil, bu alanı anlayan, kullanabilen ve yeni ürünler geliştirebilen bireylerin gelecekte kritik mesleklerde yer alacağını söyledi. Kösegil, bilişim güvenliği ve geri dönüşüm odaklı mesleklerin de giderek daha popüler hale geldiğine dikkat çekti. Teknolojik dönüşümle birlikte yeni iş kollarının doğduğunu söyleyen Kösegil, “Drone pilotluğu, yapay zekâ tabanlı ürün geliştirme ve internetin bir yaşam alanı olarak kabul edilmesiyle bu alandaki meslekler büyük önem kazandı” ifadelerini kullandı. Dijital tarım, eğitim ve habercilik gibi alanlarda açılan bölümlerle mesleklerin dijital dönüşüm geçirdiğini ifade eden Kösegil, “Artık gençlerin dijital dönüşüm içermeyen bölümleri tercih etmemesi gerekiyor” dedi.
İLETİŞİM VE MÜHENDİSLİK DÖNÜŞÜYOR
Dijitalleşmenin iletişim bölümlerine yeni bir misyon kazandırdığını belirten Kösegil, “Bu bölümler dijital dünyanın dilini yazan bireyler yetiştirmeye başladı” dedi. Bilgisayar mühendisliğinin ise dijital oyun tasarımı ve yapay zeka alanlarında yeni roller üstlendiğini ifade eden Kösegil, “Bu değişime ayak uyduramayan gençler iş bulmakta zorlanacak” yorumunu yaptı.
'SÜRDÜRÜLEBİLİR' MESLEKLER
Kösegil, bu yıl üniversitelerde açılan yeni bölümler arasında dijital tarım, dijital sulamacılık, tıbbi veri işleme, doğa koruma ve biyoçeşitlilik yönetimi, yenilenebilir enerji teknikleri ve çevresel risk yönetiminin öne çıktığını aktardı. Karbon yönetimi teknikerliği ile yeşil ve ekolojik bina teknikerliği gibi bölümlerin de gelecekte önemli meslekler arasında yer alacağını belirten Kösegil, ailelerin “Bu bölümlerden mezun olunca ne iş yapacak?” sorusuna takılmadan, geleceği öngörerek tercih yapmaları gerektiğini vurguladı.


