Tereyağı fiyatında tarihi artış
Halktv sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuruda bulunuyor.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) çarpıcı bir endeks yayımladı. Haziran 2025’e ait Gıda Fiyat Endeksi verileri küresel gıda fiyatlarının, haziran ayında yüzde 0,5 artarak 128 puana yükseldiğini ortaya koydu.
Bu yükselişte özellikle et, süt ve bitkisel yağ fiyatlarının artması etkili oldu.
TEREYAĞI VE ET FİYATLARINDA TARİHİ ZİRVEFAO'nun açıkladığı verilere göre: Et Fiyat Endeksi, rekor bir yükseliş gerçekleştirdi: yüzde 2,1. Domuz ve kırmızı ette yaşanan bu artış, kümes hayvanı etinde etkili olmadı ve kümse hayvanı etlinde fiyatları sabit kaldı.
Tarihi yükseliş gösteren bir diğer kalem ise tereyağı fiyatları oldu. Tereyağı fiyatlarında ise arz-talep dengesizliği etkili oldu. Tereyağıında Asya'dan gelen yoğun talep karşısında Okyanusya ve Avrupa’daki arz düşük kaldı. Böylece fiyatlarda tarihî zirve yaşandı.
Peynir fiyatları da dikkat çeken bir artış yaşayarak, art arda üçüncü ayda da yükseldi.
BİTKİSEL YAĞLARDA GÜÇLÜ TALEP ETKİLİYayımlanan verilere göre "Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi", haziran ayında yüzde 2,3'lük artış kaydedtti.
Palm yağı fiyatları, yüzde 5 oranında arttı ve bu yükselişte küresel talep etkili oldu.
Soya yağı fiyatları da yükseldi. ABD ve Brezilya’da artan biyoyakıt beklentileriyle syoya yağında fiyat arttırdı.
Tahıl Fiyat Endeksi ise tersine geriledi ve yüzde 1,5 oranında düşüş yaşadı.
Özellikle Arjantin ve Brezilya'daki bol arz mısır fiyatlarında keskin düşüşe neden oldu.
Fakat Avrupa, ABD ve Rusya’da hava koşullarının olumsuzluğu buğday fiyatlarını yükseltti.
Şeker Fiyat Endeksi, %5,2 düşerek Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyeyi gördü. Düşüşte Brezilya, Hindistan ve Tayland’daki olumlu üretim beklentileri etkili oldu.
TAHIL ÜRETİMİNDE REKOR BEKLENTİSİ
Küresel tahıl üretimine dair tahminlerini de açıklayan FAO, 2025 yılı için tahıl üretiminin 2 milyar 925 milyon ton ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşacağını öngördü. Tahmin gerçekleşirse, 2024'e kıyasla %2,3’lük artış olacak.
FAO, özellikle Hindistan ve Pakistan’daki verim artışıyla buğday üretiminin 805,3 milyon ton seviyesine ulaşacağını tahmin etti.
Pirinç üretiminde ise Hindistan, Bangladeş, Pakistan ve Vietnam’daki artış beklentileri ifade edildi ve 555,6 milyon tonla rekor kırması öngörüldü.
FAO ayrıca küresel tahıl tüketiminin 2025-2026 döneminde 2 milyar 900 milyon ton olacağını öngörüyor.


